Hardware

Lupta dintre producătorii de procesoare pentru device-uri mobile este una acerbă în ultima perioadă, iar acest lucru se vede şi în lansările lunare de noi procesoare. Dacă în urmă cu câţiva ani Qualcomm era lider pe segmentele midrange şi high-end, începând din 2014 cei de la MediaTek au intrat puternic şi pe nişa procesoarelor cu performanţe mai puternice.

Pentru a vedea care este diferenţa dintre procesoarele midrange ale celor doi producători, cei de la gizchina.com au realizat un test comparativ între smartphone-urile iOcean MT6752 Rock ce rulează procesorul octa-core MediaTek MT6752 şi Oppo R5 ce rulează procesorul octa-core Qualcomm Snapdragon 615.

Specificaţii pentru MediaTek MT6752 şi Qualcomm Snapdragon 615:

specificatii

Pentru a se diferenţia cele două procesoare, au fost realizate 2 teste de benchmark care testează strict doar capacitatea procesoarelor.

VELLAMO

VELLAMO

În stânga se regăsesc valorite procesorului MediaTek, în timp ce în dreapta se pot vedea cifrele procesorului Qualcomm. Chiar dacă diferenţele nu sunt foarte mari, MediaTek are un uşor avans în acest test.

LUDASHI

LUDASHI

Prin acest test de benchmark se pot afla mai multe informaţii interesante, dar pentru comparaţia de faţă ne interesează doar performanţele celor două procesoare la nivel de nucleu. Diferenţele de această dată sunt destul de mari în favoarea procesorului MediaTek: 40941 vs 26572 cât a obţinut un nucleu al procesorului Qualcomm. Practic, luate individual, cele 8 nuclee de pe procesorul MediaTek sunt cu aproximativ 35% mai puternice.

Au fost realizate şi teste în diferite jocuri, însă la acest capitol aş putea spune că rezultatele sunt mai puţin acurate deoarece există anumite diferenţe între cele 2 telefoane utilizate (2 GB memorie RAM vs 3 GB memorie RAM, Android 4.4 KitKat vs Android 5.0 Lollipop).

Rezultatele în acest jocuri au fost:

jocuri

După cum se poate vedea, jocurile actuale încă nu pun foarte mult la muncă nici măcar procesoarele din zona midrange. Un joc proaspăt lansat precum NBA 2015 a reuşit să dea de furcă ambelor procesoare, cu un plus pentru cel MediaTek.

În urma acestei comparaţii, concluzia este una destul de simplă. Ambele procesoare oferă pentru device-urile sale rezultate excelente în utilizarea de zi cu zi. Cu toate acestea, atât în testele de benchmark, cât şi în testele din jocuri, procesorul MediaTek are un plus de performanţă comparativ cu procesorul Qualcomm. Acest lucru dovedeşte încă o dată că MediaTek s-a dezvoltat foarte mult în ultima perioadă, iar procesoarele sale nu le mai putem prezenta ca fiind destinate doar device-urilor entry-level.