Meizu este una dintre companiile chinezești ce pot spune că m-au impresionat în 2015. Au și primit o infuzie puternică de capital din partea MediaTek, iar telefoane precum Meizu MX4, Meizu MX5, Meizu MX5 Pro, Meizu M2 Note se bucură de apreciere la scară globală. Găsiți multe recenzii ce punctează raportul preț / specificații, dar și maturitate la nivel de sistem de operare, Flyme OS-ul având multe puncte PRO.

Meizu M1 Metal sau Meizu Blue Charm ne-a sosit la review din partea Flosmall. Îl găsiți la prețuri ce pornesc de la 205 euro pentru varianta cu 16 GB spațiu de stocare și 236 euro pentru modelul cu 32 GB. Pot spune că m-au impresionat prin seriozitate, produsul a ajuns în mai puțin de 2 zile de când l-au trimis din Hong Kong și a fost primul gadget sosit din China la care nu a trebuit să plătesc vamă, au făcut ei un fel de depozit astfel încât DHL-ul & vama românească și-au luat cheltuielile de acolo.

Meizu-M1-Metal (1)

Destul cu diatriba legată de Meizu și serviciile Flosmall, să ne concentrăm pe Meizu Metal, un telefon Android ce dorește a puncta printr-un design îngrijit, corp metalic și un sistem de operare actualizat ce amintește mai pregnant de Android 5.0 Lollipop, o încercare de îndepărtare de interfața obișnuită a Flyme OS.

Specificații Meizu M1 Metal

specificatii-Meizu-M1-Metal

Design

Meizu-M1-Metal (4)

În pachet alături de telefon primiți încărcător, cablu microUSB – USB, instrucțiuni în limba engleză, agrafă pentru slotul combo (dual-sim sau single sim + microSD), adaptor pentru prizele europene + două folii de protecție, husă transparentă din plastic, aceste accesorii fiind oferite de către Flosmall.

Din punctul meu de vedere, Meizu Metal arată într-un mare fel, chiar și cei mai reticenți prieteni au confirmat. Ca linii de design amintește direct de iPhone, cel puțin în partea frontală. A fost hazliu să pun Meizu Metal lângă HTC One A9 și iPhone 6S, variații pe aceeași temă. Carcasă metalică acoperă spatele și marginile laterale, un metal acoperit cu o vopsea de protecție ce te induce puțin în eroare ca și feeling. Important aș considera gripul, faptul că nu-ți dă senzația că ar aluneca din mână precum alte terminale fabricate din metal.

Sigla Meizu se află sub camera de 13 Megapixeli, în partea frontală lipsește cu desăvârșire. Sub display se află o tastă fizică ce are și funcția de back încorporată. Nu se oferă acces la bateria de 3140 mAh, carcasă unibody, rigiditate structurală bună.

Meizu Metal are o calitatea de fabricație ce-l încadrează în segmentul premium și un preț de smartphone mid-range. Nu vă trebuie mai mult de un scurt hands-on ca să ajungeți la aceeași concluzie ca mine.

Ecran și sunet

Meizu-M1-Metal (15)

LTPS de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 403 ppi, raport corp al telefonului / display de 72.8%, protejat cu sticlă Dinorex TX2-1 ce promite rezistență la șocuri și zgârieturi.

Ecranul l-au integrat atât de bine că nu-i vezi marginile ce se pierd în corpul device-ului, iar sticla Dinorex mi se pare foarte, foarte subțire. Ai impresia că scrisul plutește cumva deasupra display-ului, mai ales când te uiți din lateral, fiind o distanță de ordinul milimetrilor între ecranul propriu-zis și mâinile utilizatorului.

La baza display-ului de 5.5 inch se află tasta fizică cu dublu rol: apăsată central te scoate pe ecranul de start din interfața grafică a lui Meizu Metal, iar puțin în lateral dreaptă își adjudecă funcția de Back, ieșire succesivă din meniu. Aici este nevoie de puțin timp de acomodare. Nu are taste capacitive.

Display-ul LTPS punctează la capitole precum luminozitatea, culori afișate natural, unghi larg de vizualizare, răspuns prompt al controlului touch. Nu se situează mai prejos față de alte paneluri de 5.5 inch cu rezoluții similare.

Sunetul ajunge a fi oferit de un difuzor poziționat a la iPhone, la bază, câteva orificii îi anunță prezența în dreapta portului microUSB. Are amplitudine ridicată, dar bass-ul nu prea-l simți cum ar trebui, de aici un sunet ușor pițigăiat la volum maxim, la 70 – 80% ai parte de un sound mai plăcut, bine echilibrat. Nu găsiți căști în pachet, jack-ul de 3.5 mm se află în colțul stâng din partea superioară. Căști in-ear JBL + Meizu Metal = audiție excelentă, aici din contră, bass-ul mi se pare ceva cam prea puternic față de cerințele mele. Nu recomand să-l țineți la maxim, nu de alta, dar cu siguranță vă alterează auzul.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Meizu-M1-Metal (13)

O descriere amănunțită a specificațiilor hardware încorporate de către Meizu Metal – MediaTek Helio X10 de tip octa-core la 2.0 GHz pe ARM Cortex-A53, PowerVR G6200 în rol de accelerator grafic, 2 GB RAM, 16 sau 32 GB spațiu de stocare, slot combo ce permite poziționare unui a doua cartele SIM sau a unui microSD de până la 128 GB.

Da, rețeta era completă cu 3 / 4 GB RAM și un minim de 32 GB spațiu de stocare. Totuși, Meizu trebuia să facă unele economii în contextul în care punctează suficient de bine la capitole precum designul (materiale + finisare).

Modelul primit rula Yun OS, dezvoltat de către AliCloud, subsidiară a Alibaba Group. Observați că Meizu merge pe o rețetă mai complexă Flyme 5.1  + Yun OS bazat pe 5.1 Lollipop, cel puțin în cazul lui Meizu Metal. Pot spune că Yun OS din anumite puncte de vedere îl considera a avea o interfață grafică mai user friendly, dacă-mi permiteți o astfel de exprimare. Are toate aplicațiile și widgeturile pe ecranul de start, dar la nivel de notificări + setări rapide + setările propriu-zise = Android Lollipop în proporție de 70 – 80%. Se vede clar că vorbim de un custom ROM, dar chinezii își fac treaba în mod serios și nu Meizu Metal nu s-a blocat, a funcționat fără lag / întârzieri în meniu, rulează orice joc sau aplicație din Google Play, fără absolut nicio problemă.

Legat de serviciile Google & magazinul de aplicații Android trebuie să urmați procedura descrisă aici, destul de simplă de altfel.

Aplicațiile preinstalate sunt destul de puține, au păstrat sistemul de teme specific Flyme OS + aplicațiile obișnuite pe un Meizu, unele merg a fi dezinstalate, altele nu. Notificările în chineză nu ai cum să scapi de ele, din păcate. Plus că nu există suport pentru limba română, un neajuns peste care recunosc că personal am trecut foarte ușor, dar alte persoane preferă limba noastră nativă în locul englezei. Oricum consider că Meizu Metal se potrivește în mâinile unui utilizator Android cu să zicem cunoștințe de nivel mediu, nu-l consider a fi recomandat pentru un începător. Procedura de root este ultra simplă. Te loghezi cu contul tău Flyme, apeși root și gata.

Magazinul de teme nu are opțiune pentru engleză și trebuie să navighezi mai mult vizual, vezi screenshot-urile și alegi ce-ți place în mod deosebit, multe teme interesante sunt cu plată.

Aplicații preinstalate pe Meizu Metal:

Music, Clock, Videos, Themes, Gallery, Map, Calendar, File Explorer, Calculator, Memos, Email – denumiri simple ce arată funcțiile pe care le îndeplinesc;

CloudCard – aplicație în chineză ce nu am idee ce face, cel mai probabil nu are suport pentru Europa;

Toolbox – lanternă, oglindă ce folosește camera frontală, compas, riglă numerotată, lupă pentru mărirea a diverse obiecte din proximitate, un fel de boloboc digital ce prezintă diferențele de nivel.

Important de reținut – se descurcă cu orice aplicaței sau joc Android, nu are prea multe aplicații preinstalate, sistem de operare fluent la nivel de interfața grafică, unele notificări și aplicații în chineză de care nu scapi.

Screenshots cu interfața grafică și datele tehnice relevate de către CPU-Z pentru Meizu M1 Metal;

Performanță

Screenshot-Meizu-M1-Metal (34)

S-a descurcat neașteptat de bine și în testele de benchmark, deși PowerVR G6200 livrează performanțe mid-range și nu de top ca și capacitate de procesare grafică.

teste-benchmark-Meizu-M1-Metal
Galerie de screenshots cu testele de benchmark rulate pe M1 Metal;

Conectivitate

Meizu-M1-Metal (8)

Încep cu spectrul pe care-l acoperă:

2G – 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 900 / 1900 / 2100 MHz;

4G – 2100 – banda 1, 1800 – banda 3, 2600 – banda 38, 1900 – banda 39, 2300 – banda 40, 2500 – banda 41;

Observați că știe 4G în rețeaua TDD-LTE a Digi Mobil, vitezele sunt de până la 150 Mbps în download și 50 Mbps în upload. Folosește un slot combo de care am mai scris în acest material, practic în funcție de scenariul de utilizare ai ori un telefon dual-sim, ori un smartphone single sim cu suport pentru cardurile microSD de până la 128 GB. Nu este 4G activ pe ambele cartele, un sim are 4G, iar altul se mulțumește cu 2G.

În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, la bază de microUSB și difuzor, în lateral dreapta de power și reglarea volumului, una lângă alta. În stânga dați de slotul combo.

În apelurile de voce s-a descurcat bine spre foarte bine, fără vreo problemă, nici conexiunea la internet nu a fost afectată în vreun fel, indiferent că vorbim de 4G, 3G sau Wi-Fi ac-ul. În SpeedTest a urcat la 146 Mbps la download, 191 Mbps la upload, pe abonamentul Fiberlink 1000 de la RCS-RDS, pe Wi-Fi ac în 5 GHz.

Cameră foto și video

Meizu-M1-Metal (5)

13 Megapixeli, dual-LED flash, filmează la 1080p cu 30 fps și are multe alte funcții încorporate: autofocus, geo-tagging, touch focus, HDR, panorama, detecție a feței, camera de selfie are 5 Megapixeli și știe a înregistra la 1080p.

Aplicația camerei foto & video mi-a plăcut printr-o grupare aerisită, dar cu destule elemente de customizare pentru cei interesați în a face anumite seturi de fotografii. Are mai multe moduri presetate: Auto, Manual, Video, Beauty, Panorama, Light field, Slow video, Macro și GIF.

Fotografiile pot fi făcute la 3 Megapixeli cu aspect 16:9, 8 Megapixeli și 4:3, 13 Megapixeli și 4:3, iar la camera frontală sunt opțiunile 2 Megapixeli și 16:9, 3 Megapixeli și 4:3, 5 Megapixeli și 4:3.

Lumină bună & corectă = imagini de bună calitate oferite de senzorul de 13 Megapixeli, întuneric sau lumină ușor difuză = mai mult zgomot, dar știe să proceseze cât de cât astfel încât poți da de telefoane mai cu ștaif ce se descurcă mai prost.

Fotografii făcute cu Meizu M1 Metal:

Autonomie

Meizu-M1-Metal (11)

Bateria de 3140 mAh se descurcă foarte bine, trece destul unei zile în condiții de utilizare intensivă, mult mai bine decât fratele mai mic, M2 Note. Pe utilizare light, cu mai puțin internet & notificări merge și spre 1.5  – 2 zile, relativ ușor.

În testul de redare al playlist-ului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube a atins 5 ore (luminozitate la maxim, conexiune internet pe Wi-Fi). 

Preț

Meizu-M1-Metal (18)

Meizu Metal cu 2 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare – 205 euro;

Meizu Metal cu 2 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare – 236 euro.

Meizu M1 Metal
8.6 / 5 Reviewer
Pros
  • design ce-l încadrează în segmentul premium;
  • display de foarte bună calitate;
  • sunet excelent pe jack-ul de 3.5 mm;
  • interfață aerisită, puține aplicații preinstalate, fluent, capabil a rula orice aplicaței sau joc din Google Play;
  • camera principală se descurcă foarte bine, în condiții de lumină adecvate (focusul se face într-un mare fel);
  • autonomie decentă.
Cons
  • notificări în limba chineză de care nu reușești a scăpa;
  • launcher-ul Google Now nu merge a fi făcut funcțional;
  • fără suport pentru limba română;
  • magazinul de teme și aplicații al Meizu, doar în chineză.
Summary

Meizu M1 Metal este un smartphone capabil ce merită fiecare cent investit, brandurile A-list ar fi poziționat acest terminal la cel puțin o valoare dublă. Da, are și scăpări sau compromisuri, MX5 Pro îl recomand celor dornici de un telefon Android cu specificații și experiență de utilizare din categoria high-end.

Am structurat punctele PRO și CONTRA:

Rating9

Partea de unboxing și primele impresii:

Galerie de imagini cu Meizu Metal;

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.