Memorie RAM ADATA XPG Spectrix D35G RGB DDR4 64GB (2 x 32GB) – review

02/08/2023

Revin către voi cu un nou review pentru un set de memorii RAM. Dacă până acum am văzut cum se descurcă module DDR5, iată că de data aceasta ne întoarcem către standardul ce încă mai poate fi considerat actual. Asta fiindcă, deși poate surprinzător, modulele DDR4 au rămas cu un avantaj în fața celor mai recente modele. Mă refer la latență, care în cazul memoriilor RAM ADATA XPG Spectrix D35G RGB DDR4 32GB, despre care vorbim mai jos, este de 18, în timp ce cele mai performante memorii DDR5 se învârt undeva pe la pragul latenței de 30. Cu cât cifra din dreptul latenței este mai mică, cu atât mai bine. Doar că asta nu înseamnă că un modul DDR4 este totuși mai performant per ansamblu față de unul DDR5, ci doar că latența celor de concepție mai veche este mai redusă.

Specificații memorie RAM ADATA XPG Spectrix D35G RGB DDR4 32GB

Date tehnice

Memorie RAM
Memorie RAM ADATA XPG Spectrix D35G RGB DDR4 32GB
Capacitate32GB
Form factorU-DIMM
Viteză maximă3600 MT/s
Latență CAS18
Tensiune operare1.35V
Temperatură de operarede la 0 la 85 grade Celsius
Dimensiuni (L x l x h)133.35 x 36 x 6.6 mm
Greutate33.09 grame

Pachet, design și construcție

Memorie DDR4 ADATA XPG Spectrix D35G RGB 32GB
Deși vin cu heatsink și iluminare RGB, aceste memorii sunt suficient de subțiri spre a se încadra în aproape orice carcasă și pe orice placă de bază, oricât de strâmt ar fi locul pus la dispoziția lor.

Ca de fiecare dată când am de prezentat o memorie RAM ori un SSD, la acest capitol sunt prea puține ce pot fi povestite. La fel este și cazul memoriilor RAM ADATA XPG Spectrix D35G RGB DDR4 32GB. Acestea vin ambalate în blistere din plastic transparent în care sunt doar plăcuța propriu-zisă și nimic altceva:

Din punct de vedere al designului, ADATA XPG Spectrix D35G RGB DDR4 32GB vin cu elemente distincte la partea de heatsink. Această „carcasă exterioară” a modulelor poate veni în culoarea albă sau neagră și propune câteva linii în relief, orientate perpendicular unele către celelalte, dispuse pe diagonală. 

Designul este simetric pe ambele părți, către fiecare capăt apare denumirea XPG. Pe una dintre părți este lipit și câte un abțibild cu diferite informații tehnice și de reglementare.

Pe latura de sus apare din nou logoul diviziei de gaming a celor de la ADATA. Această întreagă zonă de sus este de un alb translucid, element ce permite ca iluminarea RGB să se dezvăluie în voie. Apropo de iluminarea RGB, aceasta poate fi personalizată și sincronizată cu cea a altor componente, periferice sau accesorii. Pentru a face asta, ADATA XPG Spectrix D35G RGB DDR4 32GB sunt compatibile cu soft-urile de la ADATA / XPG evident, dar și cu cele de la ASUS Aura Sync, Gigabyte RGB Fusion 2.0, MSI Mystic Light Sync și ASRock Polychrome Sync.

Din câte mi-am putut da seama sunt 8 LED-uri ce se ocupă de jocul de lumini RGB pe fiecare plăcuță RAM:

Deși vin cu aceste heatsink-uri și cu iluminare RGB, plăcuțele ADATA XPG Spectrix D35G RGB DDR4 32GB rămân suficient de subțiri și pot fi montate chiar și pe plăci de bază pe care sloturile de memorie RAM sunt foarte apropiate unele de celelalte. A fost cazul și la mine, pe placa MSI B350I PRO AC nefiind prea mult loc de manevră, să zic așa…

Construcția este conformă, normală. Nu pot spune că ADATA XPG Spectrix D35G RGB DDR4 32GB iese neapărat cu ceva în evidență. Plăcuțele sunt solide, „carcasa” externă metalică contribuie la o rigiditate structurală ridicată, în timp ce finisările sunt de foarte bună calitate.

Performanță

Performanțe bune pentru o astfel de memorii.

Înainte de a prezenta rezultatele celor câteva teste de benchmark, trebuie să vă spun că cele două plăcuțe de memorie RAM ADATA XPG Spectrix D35G RGB DDR4 32GB au fost montate într-un sistem alcătuit din:

Iată cum vede CPU-Z memoriile ADATA XPG Spectrix D35G RGB DDR4 32GB (2 x 32GB):

În configurația prezentată un pic mai sus, am rulat testele de benchmark cu setările din fabrică:

Apoi, am zis să forțez prin overclocking și am dus din BIOS setările la maximul acceptat de aceste plăcuțe, cel puțin așa cum apărea în meniul dedicat lor din BIOS-ul plăcii de bază. Fiind un sistem cu „inimă” AMD, profilurile Intel XMP disponibile pentru acest set de memorii RAM au fost redenumite A-XMP de către producătorul plăcii de bază, adică de MSI. Sunt două profiluri A-XMP disponibile, eu am mers la overclocking direct pe cel mai performant, anume 3600MHz 18-22-22-44.  

Rezultatele nu au diferit însă prea tare, într-unul din teste chiar deloc, semn că nu este nevoie să forțezi decât dacă chiar ai nevoie și de cel mai mic strop de performanță în plus.

Rezultate teste benchmark cu overclocking pentru memoria RAM ADATA XPG Spectrix D35G RGB DDR4 32GB:

Din păcate programul HWMonitor de la CPU-ID nu oferă informații despre memoria ADATA XPG Spectrix D35G RGB DDR4 32GB, nici Real Temp 3.70 nu a făcut-o, așa că nu am avut cum să monitorizez temperaturile sau alte date pe parcursul testelor.

Ce am făcut a fost să testez succesiv, de cel puțin 5 ori în fiecare program și să văd scorurile. Acestea scădeau cu câteva procente pe măsură ce rulam iar și iar același test, semn că apare ceva căldură care face ca firmware-ul să mai taie din tensiune. Chiar și așa, diferențele au fost marginale, maxim 5 – 6% de la cel mai bun scor la cel mai slab.

Aparte de scorurile din testele de benchmark, care pentru mine nu sunt prea relevante, am mai încercat ceva. Am editat în DaVinci Resolve un clip video în care am importat multe secvențe, ce aveau o dimensiune totală undeva la circa 36 GB. Memoria RAM de 64 GB în total a ajutat pe cât a putut, dar procesorul nu a fost cel mai fericit.

Apoi, am scos cele două plăcuțe ADATA XPG Spectrix D35G RGB DDR4 32GB și am revenit la cele de 2 x 8 GB, adică la un total de 4 ori mai mic. Am observat în același proiect o diferență în timpul editărilor, al cut-urilor și rearanjărilor secvențelor. Cu 16 GB apare un lag mai persistent, dar cam atât. La randare procesorul este cam singurul ce este pus sub presiune. Comportament absolut normal de altfel.

Preț

Memorie RAM ADATA XPG Spectrix D35G RGB DDR4 32GB, 3600MHz, CL18 – 352 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

ADATA XPG Spectrix D35G RGB
4.4 / 5 Gadget Score
Pro
  • design cel puțin interesant, subțiri chiar și cu heatsink-uri și iluminare RGB;
  • performanțe bune pentru clasa lor;
  • disipă suficient de bine căldura.
Contra
  • nimic.
Concluzii

Memoriile ADATA XPG Spectrix D35G RGB DDR4 32GB reprezintă o opțiune foarte interesantă în gama unde concurează. Nu știu pentru câți contează cum arată un set de plăcuțe RAM, dar acestea mi-au plăcut ca design, sunt bine fabricate și se potrivesc chiar și pe plăci de bază pe care spațiul nu este la discreție. Vin cu performanțe foarte bune, au răcire corespunzătoare, garanția pe viață (limitată în anumite condiții) aduce și ea un punct în plus, iar prețul este și el de partea acestor memorii DDR4.

Design
Performanță
Răcire
Raport preț / specificații

Kit-ul de memorie a fost testat timp de 6 zile și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.