Merită să cumpăr Nokia Lumia 610, 710 sau 800?

18/05/2013

Telefoanele cu Windows Phone 7 se află pe sfârșit de generație și au intrat la oferte tentante prin intermediul operatorilor telecom. Știu câteva persoane care au făcut pasul în a-și alege un Nokia Lumia de la Cosmote. Lumia 610 costă în jur de 649 lei, Lumia 710 se oprește pe la 699 lei, iar Lumia 800 ajunge la 999 lei 899 lei.

Bineînțeles că ofertele cu adevărat tentante apar atunci când se încheie un nou abonament sau când este vorba de fidelizare / continuarea contractului pe unul sau doi ani de zile. La un abonament de vreo 50 de lei ajungi a cumpăra Lumia 610 cu sub 100 de lei, iar Lumia 710 ajunge la 130 lei.

Totuși, alegerea unui Nokia Lumia cu Windows Phone 7 trebuie făcută în cunoștință de cauză. Să vedem câteva elemente pe care trebuie să le luați în seamă și într-un fel să răspund la întrebarea din titlu.

1. Nu au meniu în limba română. Știu că o parte dintre voi veți zâmbi și veți spune că aceasta nu-i o problemă. Știu pe câțiva care m-au întrebat cum își pun Lumia cu WP7 pe română. La Windows Phone 8 se oferă și limba noastră, nu-i cazul la WP7.

2. Nokia Lumia 800 nu oferă acces la internet prin Web n Walk. Un tip m-a rugat să-i activez netul prin WNW și nu există această opțiune pentru smartphone-ul respectiv. Nu am încercat să văd dacă la Lumia 710 sau 610 este diferit, dar cum știu că software-ul este 100% identic bănuiesc că nu poate fi activat nici acolo. Pe cartela Frog este o ofertă cu WNW gratuit. La Nokia Lumia va trebui să vă mulțumiți cu internetul 3G via broadband. Am sunat la 1234 / serviciul de relatii cu clientii al Cosmote si s-a specificat clar ca WNW nu-i disponibil pe Lumia 800.

3. Windows Phone 7 este o platformă pe care Microsoft a părăsit-o. Telefoanele cu Windows Phone 7 nu vor primi Windows Phone 8 și în cel mai bun caz se vor mulțumi cu Windows Phone 7.8, un update care aduce o parte din funcțiile Windows Phone 8.

4. Un smartphone cu Windows Phone 7 este perfect pentru partea de socializare: Facebook, Twitter etc. Tastatura qwerty touch funcționează ireproșabil, viteză în browsing, interfață care se mișcă fluent.

5. Sunt peste 100.000 de aplicații în Windows Phone 7 Marketplace, dar nu se compară cu cele peste 700.000 din Google Play și App Store. Multe aplicații interesante sunt cu plată. Asta pentru că un dezvoltator de aplicații nu prea are soluții în ce privește monetizarea.

6. Nu prea sunt jocuri interesante în Windows Phone 7 Marketplace. Nici pe Windows Phone 8 nu s-a îmbunătățit acest aspect. Jocuri care sunt oferite gratuit în App Store sau Google Play au ajuns să fie portate cu plată în WP7 Marketplace. Multe titluri care au făcut istorie prin numărul de descărcări nu au ajuns în magazinul powered by Microsoft și lucrurile nu se vor schimba în viitorul apropiat.

7. Interfața de pe Windows Phone 7 nu poate fi customizată. Microsoft nu oferă libertatea din Android la nivel de UI, unde cu un launcher din Google Play obții ce interfață dorești. Nu există custom ROM-uri ca să schimbi sistemul de operare. Va trebui să te mulțumești cu ce primești din fabrică.

8. Nokia Drive și Nokia Maps funcționează ireproșabil pentru România. Poate că nu sunt la fel de bine puse la punct ca Google Maps, dar sunt o soluție de compromis utilă.

9. Nokia Lumia 610 nu primește Windows Phone 7.8 ci va rămâne la Windows Phone 7.5 Mango. Merită să plătiți 50 de lei pentru Nokia Lumia 710. Nu-i la fel de tineresc ca design față de Lumia 610, dar suportă Skype, Angry Birds, 512 MB RAM, CPU la 1.4 GHz față de 256 MB RAM și CPU de 800 MHz la Lumia 610.

10. Nokia Lumia 610, 710, 800 nu au cameră frontală. Nu veți putea efectua apeluri video așa cum ar trebui. Au tastă dedicată pentru camera foto principală.

11. Bateria unui Lumia cu Windows Phone 7 se va duce la fel de ușor ca unui Android single core sau dual-core. Nu-i prea mare diferență din acest punct de vedere. Și la o utilizare mai intensivă vei ajunge tot la maxim 1 zi de utilizare.

Un smartphone Nokia Lumia cu Windows Phone 7 trebuie achiziționat pentru interfața originală, fără lag în sistemul de operare, pentru partea de socializare, design la Lumia 610 și Lumia 800, abilități pe partea de fotografie la Lumia 800, preț rezonabil. Nu sunt recomandate pentru cei care vor să joace titluri cunoscute din Google Play și App Store și nici pentru cei care vor să-și customizeze telefonul în detaliu.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.