În ultimele zile am testat camera video de acţiune entry-level MGCOOL Explorer ES. Acest device este produs de către MGCOOL, o companie înfiinţată în 2016 ce produce doar device-uri purtabile şi electronice precum camere video de acţiune, brăţări inteligente, baterii externe, căşti audio, încărcătoare etc. MGCOOL este în realitate un sub-brand al celor de la Elephone, iar obiectivul său principal este acela de a lansat gadget-uri competitive la preţuri mici.
MGCOOL Explorer ES este primul device primit la review de la acest mic producător, o cameră video ieftină ce poate filma până la un format maxim de 3200 x 1800 pixeli cu 15 fps. Această mică “jucărie” vă poate fi alături în concediu, iar prin intermediul carcasei subacvatice puteţi filma cele mai inedite momente ale vacanţei la mare.
Specificaţii detaliate pentru MGCOOL Explorer ES:
Design
Fiind o cameră video de acţiune entry-level MGCOOL Explorer ES nu este însoţită în pachetul de retail de o gamă variată de accesorii. Producătorul a ales să includă un minim necesar pentru majoritatea tipurilor de utilizare: carcasă subacvatică care oferă camerei o rezistenţă de până la 30 m adâncime, suport pentru bicicletă, două benzi pentru cască de protecţie şi alte câteva adaptoare. Suplimentar veţi mai găsi cablul USB 2.0 – microUSB pentru încărcarea device-ului, cât şi un pachet de instrucţiuni.
Din punct de vedere estetic nu aş avea să spun prea multe pentru că MGCOOL Explorer ES respectă un standard în domeniu. Camera este construită în totalitate din plastic, este bine finisată şi are dimensiuni reduse (fără accesorii are doar 55 grame greutate). Este un gadget ce poate fi transportat foarte uşor, de aceea poate reprezenta o soluţie excelentă pentru cei care au o viaţă activă.
Dacă la prima vedere vi se pare a fi uşor fragilă, prin montarea carcasei subacvatice cresc dimensiunile, dar şi rezistenţa la tot felul de intemperii. Am filmat cu MGCOOL Explorer ES la 2 metri adâncime şi pot spune că nu am întâmpinat niciun fel de problemă. Producătorul promite rezistenţă sporită până la adâncimea de 30 metri, însă dacă nu eşti pasionat de scuba diving, va fi cam greu să îi testezi limitele.
Utilizare și funcții
MGCOOL ne spune în teorie că MGCOOL Explorer ES poate fi utilizată atât prin intermediul butoanelor fizice prezenta în exteriorul camerei, cât şi prin intermediul aplicaţiei de iOS şi Android dedicată (aveţi link de descărcare pe fiecare sistem de operare). Spun în teorie pentru că în practică sample-ul nostru de test nu a dorit nicio secundă să se conecteze la aplicaţie. În permanenţă am fost întâmpinat cu mesaje precum “MGCOOL Explorer ES nu răspunde” sau “Device-ul se pregăteşte”, dar şi cu clasicul “loading”.
Tot teoretic vorbind, aplicaţia ar fi trebuit să ne permită utilizarea camerei video direct din smartphone. Ar fi trebuit să putem realiza clipuri video, fotografii sau să le vedem pe ecranul telefonului pe cele deja realizate. Din păcate nu am putut face acest lucru, însă cred şi sper ca aceasta să fie doar o problemă punctuală cu unitatea noastră de test.
Butoanele fizice în schimb s-au mişcat bine. Vorbim de 4 astfel de butoane: butonul power este aşezat în zona frontală lângă senzorul foto şi permite închidere/deschiderea device-ului, trecerea de la un sistem de filmare la altul sau intrarea în setări, butonul de confirmare este poziţionat în zona superioară, pe latura de sus şi are rolul de a face tranziţia între funcţiile camerei, de a realiza fotografii sau de a porni/opri o filmare, iar ultimele sunt cele două taste sus/jos poziţionate lateral dreapta ce sunt utile pentru navigarea în meniu şi pentru activarea/dezactivarea Wi-Fi-ului.
MGCOOL Explorer ES poate filma în format 3K la 15 fps, 2.7K la 30 fps, FullHD la 30 şi 60 fps şi HD la 30, 60 şi 120 fps, în timp ce fotografiile pot fi făcute la 16 / 12 / 8 / 5 / 2 megapixeli.
În meniu regăsim mai multe funcţii ale camerei împărţite pe 5 categorii:
- Cameră video – putem modifica standardul de filmare, înregistrare cu sau fără sunet, timpul de pornire al filmării şi filmare în buclă;
- Cameră foto – putem selecta rezoluţia la care să se realizeze fotografiile, timpul de declanşare şi calitatea fotografiilor (generală, bună şi foarte bună);
- Setări generale – timpul de expunere, balanţul de alb, activare/dezactivare modul de condus, activare/dezactivare Wi-Fi, frecvenţa luminii, activare/dezactivare pentru indicatorul LED, închidere automata, auto screensaver şi aplicabilitate watermark;
- Alte setări – limbă, dată, oră, formatare card, resetare la setările din fabrică şi informaţii despre softul utilizat;
- Ieşire – se iese din meniu.
Softul nu este cel mai fluent, dar nu aceasta este principala problemă. Din păcate nu puţine au fost cazurile când imaginea afişată pe ecran îngheţa şi nu se mai putea utiliza camera în niciun fel. Trebuia de fiecare dată să scot bateria pentru a-i face un fel de reset. Pe parcursul a 1 oră de utilizare, cred că am făcut acest procedeu de 3-4 ori minim. Este incomod, nu foarte plăcut (nu se blochează în timpul filmărilor), însă din nou sper ca această problemă să existe doar pe unitatea noastră de test.
Camera video și foto
MGCOOL Explorer ES este o camera video care filmează mai mult decât decent, iar dacă ne raportăm la preţul de achiziţie cred că este una dintre alegerile bune. Unghiul larg de vizualizare permite înregistrarea a foarte multe detalii, iar recomandarea mea este ca înregistrările să fie făcute la 1080p cu 60 fps. În formatul aşa zis 3K se vede numărul redus de frameuri, clipurile fiind înregistrate sacadat.
Din punct de vedere cromatic, MGCOOL Explorer ES obţine rezultate mulţumitoare. Nu sunt cele mai naturale culori, însă în condiţii suficiente de lumină (chiar şi noaptea) puteţi obţine clipuri detaliate, clare, cu contraste echilibrate. Din păcate sunetul înregistrat este uşor înfundat şi greu de înţeles când acesta vine de la distanţă.
Camera foto încearcă să nu dezamăgească, iar de multe ori reuşeşte. Nu sunt cele mai aşteptate fotografii, însă dacă îţi cumperi un device precum MGCOOL Explorer ES nu te poţi aştepta la rezultate spectaculoase.
Vă las cu câteva imagini şi clipuri realizate cu MGCOOL Explorer ES:
Filmare sub apă FullHD cu 60 fps;
Filmare nocturnă FullHD cu 60 fps.
Conectivitate
MGCOOL Explorer ES integrează un port microUSB, Wi-Fi şi suport pentru card microSD de până la 64 GB. Prin microUSB încarci camera şi o conectezi la laptop / PC, prin Wi-Fi te poţi loga pe aplicaţia de smartphone/tabletă, iar suportul microSD este esenţial pentru a putea înregistra clipuri şi imagini.
Mi-aş fi dorit poate şi un port microHDMI pentru a putea conecta camera la un device extern, însă din păcate acest tip de conectivitate este prezent pe camere video de acţiune din altă ligă de preţ.
Autonomie
Producătorul susţine că MGCOOL Explorer ES poate oferi o autonomie de 80 de minute, adică aproximativ 1 oră şi 20 de minute. În testele noastre aceasta nu a rezistat mai mult de 1 oră niciodată, de aceea dacă doriţi autonomie mai mare fie vă achiziţionaţi o baterie de rezervă, fie alt device. Timpul de încărcare al acumulatorului de 1050 mAh este lent şi ajunge până la 2 ore.
Preț
MGCOOL Explorer ES poate fi achiziţionat pe gearbest.com la 31.99 dolari fără TVA (aproximativ 130 lei).
Concluzii
MGCOOL Explorer ES este o cameră video de acţiune pentru cei cu buget redus. Nu trebuie să aveţi aşteptări foarte mari, însă sunt sigur că pentru cineva care vrea să imortalizeze câteva momente importante din escapadele de weekend poate fi o alternativă foarte bună. Filmările realizate cu MGCOOL Explorer ES sunt destul de echilibrate şi pot mulţumi majoritatea utilizatorilor.
Mai multe detalii despre MGCOOL Explorer ES puteţi găsi pe site-ul oficial mgcool.cc şi pe pagina de Facebook MGCOOL.
PRO
- foarte compactă și ușoară;
- setările și funcțiile simple şi uşor de utilizat;
- conectivitate suficientă (microUSB, Wi-Fi);
- calitatea filmărilor în FullHD la 60 fps decentă;
- display de 2.0 inci extrem de util;
- raport calitate-preţ bun.
CONTRA
- doar centrul imaginii este relativ corect redat, către extremități imaginea este distorsionată (datorită unghiului larg de vizualizare – 170 de grade).
- autonomia uşor dezamăgitoare;
- conexiunea prin Wi-Fi nu a funcţionat;
- soft cu probleme (imaginea îngheţa şi trebuia scoasă bateria).