Anumite periferice pe care acum câțiva ani le foloseam rar sau foarte rar au început să fie utilizate de unii aproape în fiecare zi. Mă refer la accesorii precum camere web, căști și microfoane, folosite în special de către cei care lucrează de acasă, dar nu numai. Ședințele online au devenit obișnuite, așa că periferice audio de calitate contează mult.

Boya este un producător de accesorii audio, cunoscut mai ales pentru gama de microfoane. De la produse ieftine și simple, până la cele profesionale, Boya oferă de toate.

Noi vedem azi la lucru un microfon pe USB de nivel semi-rpofesional, aș spune eu. Boya BY-PM500 se adresează clienților ce caută o soluție avansată de înregistrare sunet, care se poate adapta diferitelor scenarii de utilizare, totul la un preț corect.

Specificații microfon USB Boya BY-PM500

  • Tip microfon: condensator;
  • Moduri înregistrare: unidirecțional (cardioid) și omnidirecțional;
  • Răspuns în frecvență: 20 – 20.000 Hz;
  • Sensibilitate: -36 dB (0dB=1V/Pa, 1kHz 1Pa);
  • Raport semnal / zgomot: 80 dB;
  • SPL: 110 dB;
  • Control Gain: 0 – 48 dB;
  • Rată de eșantionare: 48 kHz;
  • Adâncime: 24-bit;
  • Conectivitate: USB Type-C și jack de 3.5 mm pentru ieșire căști (monitorizare timp real);
  • Compatibil cu majoritatea dispozitivelor cu porturi USB-A și USB-C (Windows, MacOS, Android);
  • Dimensiuni: 226.7 x 100 x 84 mm;
  • Greutate: 703 grame.

Design

Microfon Boya BY-PM500

Am primit pentru test microfonul în cutia de retail sigilată, în care am mai găsit 2 cabluri USB, două abțibilduri Boya, un ghid de pornire rapidă și certificatul de garanție:

Cele două cabluri din pachet sunt de tip USB-C la USB-A, cu o lungime de 3 metri, și USB-C la USB-C cu o lungime de 2 metri.

Microfonul Boya BY-PM500 vine din cutie montat pe suportul de birou. Acesta are o bază solidă din metal, ce este grea și mută astfel centrul de greutate al întregului ansamblu cât mai jos, pentru o stabilitate sporită. Piciorul ce unește corpul microfonului de bază este din plastic și propune două șuruburi ce permit reglarea înclinării microfonului.

Există și o prindere prin filet de tip 5/8 pe partea de jos, pentru ca microfonul să poată fi montat și  pe altfel de accesorii.

Corpul microfonului Boya BY-PM500 este realizat în cea mai mare parte din metal, se simte solid și bine asamblat. Finisările sunt cel puțin decente, nu există motive de nemulțumire.

Pe partea frontală, microfonul prezintă o rotiță de control pentru Gain, în jurul căreia este un LED circular. Acesta luminează în culoarea albastră când microfonul este gata de înregistrare, iar dacă apeși pe rotiță micrfofonul trece în modul Mute și LED-ul va lumina roșu. Din păcate, rotița nu are nivel minim sau maxim, se poate roti continuu fără ca tu să știi care este nivelul Gain pe care încerci să-l atingi.

Sub rotița de control Gain este un buton ce face trecerea instant între modurile de înregistrare unidirecțional și omnidirecțional. Exisă câte un LED de o parte și de cealaltă a acestui buton care îți spune în care dintre cele două moduri este microfonul.

Boya BY-PM500 este un microfon cu un design sa-i spunem clasic și o construcție cel puțin corectă pentru segmentul de preț unde concurează.

Sunet

Microfon Boya BY-PM500

Chiar dacă Boya nu este un nume cu multă istorie în industria audio, experiența companiei chineze aș spune că a ajuns la un nivel suficient de ridicat cât să poată emite pretenții în piață.

Pentru a înțelege cât mai exact cum se desccurcă Boya BY-PM500 în preluarea vocii, am realizat o scurtă înregistrare în care am testat atât modul unidirecțional, cât și pe cel omnidirecțional. Înregistrarea de mai jos este needitată în vreun fel, sunetul este fix cel captat direct de microfon, conectat la un laptop cu Windows 10, prin programul Audacity.

Test sunet microfon Boya BY-PM500

Din punctul meu de vedere sau, mai bine spus, așa cum aud eu, Boya BY-PM500 se descurcă bine spre foarte bine. Vocea este clar redată, frecvențele joase sunt excelent preluate, în timp ce zgomotul de fundal este bine filtrat. Dinamica este și ea corectă, nu este nevoie de mari ajustări în post-producție dacă ai nevoie de un voiceover sau când realizezi un interviu, de exemplu.

Preț

Microfon Boya BY-PM500348 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Microfon Boya BY-PM500

Boya BY-PM500 mi-a demonstrat că este un microfon ce aduce un raport foarte bun între performanța pe care o oferă pentru prețul plătit. Nu este un microfon de nivel profesional, dar, dacă înțelegi exact la poate fi folosit și îl cumperi având asta în vedere, atunci nu ai cm să fii dezamăgit.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru microfonul Boya BY-PM500:

PRO

  • construcție solidă;
  • înregistrări audio de bună calitate;
  • compatibilitate cu majoritatea dispozitivelor cu port USB (Windows, MacOS, Android);
  • bun raport performanță/preț.

CONTRA

  • rotița de control Gain nu are nivel minin/maxim, se rotește continuu, nu aduce nici afișaj pentru nivel, așa că este imposibil să știi unde ai setat reglajul.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.