Software

În luna mai aflam că Microsoft a lansat o nouă funcţie dubioasă denumită Windows Recall. Deşi disponibilă pentru început doar pe PC-urile Copilot+ ce utilizează cipuri NPU, această funcţie a fost puternic criticată încă din primele zile de la prezentare.

Dar ce face Windows Recall ?

Această funcţie poate fi privită ca pe o memorie fotografică, una foarte abilă şi foarte atentă la detalii. Cu Windows Recall activ calculatorul îţi va face tot timpul capturi de ecran în fundal şi le va păstra într-o arhivă. Practic orice mişcare pe care o faci va rămâne salvată în memoria calculatorului, totul într-o manieră organizată până în cel mai mic detaliu. Problema este că toate aceste informaţii esenţiale despre tine şi despre activitatea ta de zi cu zi (sunt salvate inclusiv conturi, parole, absolut tot) pot fi foarte uşor accesate de un AI, astfel că la nevoie poţi apela la el pentru a te ajuta să îţi aduci aminte orice vrei. Adică vorbim de nişte date extrem de amănunţite organizate într-un fel de enciclopedie digitală la care AI-ul are oricând acces

Încă de atunci au fost ridicate numeroase întrebări legate de siguranţa datelor. Compania americană a primit numeroase critici vis-a-vis de această funcţie şi iată că această presiune a contat.

Microsoft a îmbrăcat frumos noul anunţ şi a confirmat că funcţia Windows Recall va fi dezactivată în mod implicit pe toate PC-urile compatibile. Compania susţine că cercetătorii de securitate au demonstrat că atacatorii ar putea acccesa o parte dintre datele subiacente, tocmai de aceea a adăugat şi protecţii de securitate suplimentare funcţiei Windows Recall.

Cei care vor dori Windows Recall pe PC-urile lor, vor trebui să activeze funcţia manual (cel puţin o perioadă).

Sursa: g4media.ro