A fost mare vâlvă în dot com când Microsoft a ajuns la un acord cu Skype în ce privește achiziția sa pentru 8.5 miliarde dolari. Anunțul se făcea în mai 2011 și reprezenta una dintre cele mai importante mișcări ale companiei americane condusă de Steve Ballmer. Doar la câteva zile distanță, Skype cunoștea o scădere spectaculoasă a prețului acțiunilor. Bill Gates susținea că este o mișcare bună atât pentru Microsoft cât și pentru Skype într-un interviu dat BBC. Planul lui Steve Ballmer este de a crea viitorul comunicațiilor real-time astfel încât să se poată menține ușor legătura cu familia, prietenii și clienții din orice colț al Globului. Asta înseamnă integrarea Skype cu diverse servicii ale Microsoft și reclamele Microsoft să ajungă în fața celor ce utilizează Skype – mare parte neavând un abonament plătit ci rulând versiunea free.
Întrebarea care vine: Va funcționa această simbioză inedită?
Gartner Research afirmă că această achiziție aduce laolaltă două branduri de anvergură ce sunt ușor de recunoscut și sinergia dintre ele se va regăsi în multe produse și servicii. Pare a fi o situație win-win. Microsoft poate aduce la un alt nivel Live, Xbox și Bing. Are acces la capacitățile de comunicații globale fără a fi nevoie să intre în aria companiilor de telecomunicații. Gartner susține că și Skype își poate extinde serviciul de voice over IP – VoIP și evoluează pe zona de video în cazul firmelor datorită brandului Microsoft și canalelor de comunicație.
Nu este totul roz și asta deoarece Microsoft plătește pe Skype 8.5 miliarde dolari. Se știe că Steve Ballmer nu a plătit pentru beneficiile ce îi pot fi aduse ci doar de teama că Google poate pune mâna pe Skype – oferta Google a fost de doar 4 miliarde dolari și inițial s-a crezut că s-a ajuns la un acord. Bloomber News a notat că suma de 8.5 miliard este cu 39% mai mare decât valoarea de piața a Skype cu o săptămână înainte de a se face anunțul. Pe de altă parte, veniturile Skype în anul 2010 nu au stat deloc bine și s-a mers în pierdere.
Microsoft este interesat în dezvoltarea Windows Phone 7 și dacă vor alege să implementeze Skype se va deschide o cutia a Pandorei, iar multe companii de telecomunicație se vor simți amenințate și vor alege să nu promoveze telefoanele cu WP7. Cea mai mare îngrijorare vine din faptul că de multe ori Microsoft nu se descurcă așa bine în a integra achizițiile făcute. Presupun că vă aduceți aminte de telefoanele Kin care au fost un eșec de seamă. Achiziția făcută de Microsoft a adus în discuție cât de important este transferul de tehnologie între două companii gigant. Se spune că astfel de mișcări sunt în folosul corporațiilor ce își reduc costurile, reducerea competiție ridică prețurile și inovația scade. Pe de altă parte s-a demonstrat că și o competiție duală este suficientă. Cel mai bun exemplu vinde la Intel și AMD.
10 business-uri care ar putea face obiectul unei tranzacții similare cu Microsoft – Skype:
1. Twitter – Google și Facebook s-au arătat interesate de twitter. Valoarea la care se face referire este în jurul a 10 miliarde dolari. Uriaș dacă ne gândim că anul trecut au generat un profit de doar 45 milioane dolari și nu are încă un model clar de făcut bani.
2. Yahoo! – un gigant care cândva rivaliza cu Google. Operațiunile din Asia sunt avute în vizor. Spre exemplu domină piața de search din Japonia.
3. Nokia – pierderile din ultimul trimestru nu sunt deloc de bun augur. La un moment dat se prea poate ca Microsoft să se gândească la a face pasul de a pune sub același acoperiș partea de software și hardware și astfel să nu mai fie la mâna HTC, Samsung sau a oricărui alt producător de tablete sau telefoane inteligente;
4. RIM – compania care produce BlackBerry scade ca valoare de piață de la lună la lună și asta pentru că nu se descurcă tocmai ok pe partea de vânzare de smartphone-uri. Microsoft s-ar putea arăta interesat.
5. Groupon – Google aproape că făcuse pasul în decembrie 2010 pentru 6 miliarde dolari. Vorbim de o companie care a crescut extraordinar de mult și a intrat și pe piața românească. Acum se spune că ar valora 25 de miliarde dolari.
6. Foursquare – a crescut mult, dar nu are un model ca și twitter de a scoate bani.
7. ARM – până și Microsoft a trebuit să țină cont de această tehnologie cu rol cheie în tablete și telefoane mobile. Windows 8 va rula pe cipurile ARM. Se vorbește de o sumă în jurul a 8 miliarde dolari.
8. Quora – o rețea de socializare bazată pe întrebări și răspunsuri care a prins în mod special în dot com. Deja este evaluată la 1 miliard de dolari.
9. Spotify – un alt serviciu de streaming de muzică. Apple are iTunes, Amazon are un serviciu dedicat, Google încearcă marea cu sarea cu Google Music aflat în stadiu beta și Microsoft ar fi cazul să facă pasul spre a-și completa portofoliul de cloud.
10. Netflix – cel mai mare serviciu de video-on-demand din SUA cu peste 20 de milioane de abonați.