Am primit în teste un nou smartwatch entry-level denumit MiFone W15. Acestea ne-a venit pe filiera gearbest.com şi ca o impresie generală nu pot spune că am fost foarte încântat de experiența în utilizare oferită. Pe parcursul testelor am descoperit mai multe părţi negative decât pozitive, însă mai multe veţi descoperi în cele ce urmează.
Specificaţii MiFone W15
Design
Pachetul în care a ajuns MiFone W15 este unul modest din carton şi plastic de slabă calitate. În interiorul pachetului am găsit smartwatch-ul, un cablu microUSB – USB cu rol de încărcător şi un manual de instrucţiuni.
Smartwatch-ul se prezintă onorabil din punct de vedere al design-ului, însă din punct de vedere al calităţii materialelor acesta lasă de dorit. MiFone W15 este realizat complet dintr-un plastic modest, nu există o minima atenţie la asamblare (la o apăsare mai puternică ceasul scoate zgomote ciudate, se vede lumina display-ului prin zona microfonului, în colţurile display-ului se văd câteva umbre etc.), singurul aspect pozitiv fiind plasticul din care este confecţionată cureaua (acesta pare unul mai bun şi oferă o senzaţie plăcută la purtare). Personal nu îmi plac formele sale, care deşi se doresc a fi unele elegante dau impresia de ieftin, de device făcut la normă.
Ca o scurtă prezentare a smartwatch-ului vă pot spune că acesta dispune în laterala dreaptă de un difuzor, portul microUSB 2.0 şi butonul on/off, în laterala din stânga avem microfonul şi încă o mică ieşire fără rost (la aproximativ 0.5 cm în interior este închisă cu plastic), în zona frontală găsim display-ul şi un logo uriaş MiFone, iar pe spate găsim din nou un logo MiFone.
MiFone W15 are doar 41 de grame însă se simte destul de greu pe mână. Cadranul este destul de gros şi inestetic, însă cureaua îi oferă un plus de prestanţă şi stabilitate.
Ecran şi sunet
Am ajuns şi la punctul „forte” al acestui smartwatch: ecranul. Acesta este unul IPS de 1.44 inci protejat cu sticlă de safir. Deşi în teorie sună bine, în practică este modest. Încă de la scoaterea din cutie am observat faptul că display-ul este strâmb. Da, aţi auzit bine. Ecranul nu are aceeaşi distanţă faţă de marginea cadranului, chiar am găsit 2 laterale cu dungi negre ce intrau în componenţa display-ului.
În plus la o privire mai atentă se văd destul de uşor pixelii (rezoluţia nespecificată de producător nu este suficientă), luminozitatea nu poate fi modificată, însă mi s-a părut suficientă în condiţii normale de utilizare. Touch-ul la rândul său răspunde doar când vrea şi au existat momente în care preţ de câteva secunde MiFone W15 nu a vrut efectiv să mai funcţioneze.
Difuzorul prezent pe acest ceas este unul foarte bun. După câte hibe i-am găsit, vă pot prezenta în sfârşit şi un punct pozitiv. Acesta se aude neaşteptat de bine, sunetul este redat foarte clar, iar muzica la maxim se aude nesperat de tare. Deoarece are funcţia de Mp3 încorporată şi o memorie internă, MiFone W15 poate fi folosit la nevoie pe post de Mp3 Player.
Hardware, interfaţă şi aplicaţii
Din punct de vedere hardware producătorul nu a oferit foarte multe specificaţii. Mă voi rezuma în a vă spune că MiFone W15 utilizează 64 MB RAM şi 128 MB memorie internă.
După cum am văzut la smartwatch-urile entry-level, software-ul este unul propriu şi este compatibil cu iOS, Android, Symbian, BlackBerry OS şi Windows Phone (lucru destul de rar întâlnit la alte smartwatch-uri din categoria sa de preţ). Interfaţa este una modestă, ce crează o senzaţie de monotonie după doar câteva ore de utilizare.
La fel ca celelalte ceasuri inteligente, MiFone W15 funcţionează prin intermediul gesturilor de tip swipe sau prin apăsarea iconiţelor reprezentative pentru aplicaţiile ce urmează.
MiFone W15 nu dispune de o aplicaţie dedicată pentru smartphone deoarece funcţiile existente sunt puţine şi limitate:
– apelare telefonică, acceptare/respingere apel;
– citirea de SMS-uri (nu se pot scrie SMS-uri);
– se poate asculta muzica de pe smartphone sau din memoria internă;
– pedometru, cronometru, alarmă;
– înregistrare sunet.
Acestea sunt cam toate aplicaţiile existente pe MiFone W15 şi pot afirma că este cel mai slăbuţ smartwatch primit în teste până acum,. din acest punct de vedere.
Conectivitate
La nivelul conectivităţii nu lipseşte standardul bluetooth 3.0 şi nici portul microUSB 2.0. Ambele au funcţionat bine, fără întreruperi sau erori.
Cameră foto şi video
MiFone W15 este primul smartwatch care nu are absolut nicio legătură cu această zonă. Acesta nu dispune de cameră foto şi nici nu are o aplicaţie care să permită conectarea la camera foto de pe smartphone. Este inexistent la acest capitol.
Autonomie
Bateria de 405 mAh este un alt punct pozitiv al acestui ceas. La o utilizare medie a rezistat lejer 3 zile şi încă mai aveam o liniuţă. Bateria este destul de mare pentru ceea ce ştie acest smartwatch, de aici şi autonomia ridicată. Încărcarea bateriei se face prin portul microUSB 2.0, iar un ciclu de încărcare complet durează 2-3 ore.
Preţ
MiFone W15 poate fi achiziţionat de pe gearbest.com la un preţ de 32.99 dolari (aproximativ 130 lei) după utilizarea codului cupon GBEMIF. În acest preţ intră şi transportul gratuit, iar cu puţin noroc şi lipsa taxelor vamale.
Concluzii
Despre MiFone W15 nu aş putea spune foarte multe deoarece nu am fost prea încântat de acest device. Mi se pare un smartwatch de duzină, realizat din materiale de slabă calitate, monoton şi destul de scump pentru ceea ce ştie. Personal nu l-aş recomanda în dauna altor smartwatch-uri entry-level testate de mine: Zeblaze Rover, U8 Pro sau R-Watch M26.
PRO
– sunet clar;
– funcţie de Mp3 Player;
– compatibilitate cu sistemele de operare iOS, Android, Symbian, BlackBerry OS şi Windows Phone
– autonomie foarte bună.
CONTRA
– finisare şi materiale de slabă calitate;
– display strâmb, pixeli vizibili şi touch greoi în răspuns;
– imposibilitatea de a regla luminozitatea ecranului;
– design monoton, banal;
– aplicaţii puţine şi foarte limitate;
– preţ destul de ridicat;
httpvh://youtu.be/Ved3Tbxp_Tk