Mijue nu este deloc un brand cunoscut în România şi trebuie să recunosc faptul că am fost surprins când gearbest.com au propus smartphone-ul Mijue T200 pentru review. Numele sună extrem de chinezesc şi sincer să vă spun nu ştiu nici cum să îl citesc: “mijue”, “miju” sau “miciu” cum îmi propune Google Translate.
Până la urmă în China există numeroşi producători (câteva sute) de telefoane inteligente, iar Mijue este unul dintre ei. Nu ştiu dacă trebuie să avem sau nu încredere în el, însă ştiu că datorită companiilor precum Mijue concurenţa este din ce în ce mai acerbă, iar acest lucru ajută consumatorul final.
Revenind către analiza terminalului primit în teste, Mijue T200 este din punctul meu de vedere tiparul clasic al smartphone-ului de buget al anului 2016: hardware suficient cât să nu îţi vină să arunci telefonul, display decent, cameră foto modestă însă utilă la nevoie şi un sistem de operare nici prea vechi, nici prea nou. Mijue T200 este device-ul cu câte puţin din fiecare.
Ce mi-a plăcut şi ce nu la Mijue T200 veţi vedea în cele ce urmează.
Specificaţii Mijue T200:
Design
Mijue T200 vine într-un pachet de retail portocaliu, iar în interior regăsim mai multe accesorii: încărcător de 1A, cablu microUSB – USB 2.0, căşti albe pe jack de 3.5 mm şi o husă albă tip flip. Smartphone-ul are şi o folie de protecţie aplicată pe ecran, însă în cazul unităţii primite de noi în test aplicarea este oribilă: există numeroase bule pe toată suprafaţa ecranului ce oferă un aspect de spart, crăpat.
Terminalul primit mi-a transmis ideea că nu era unul nou. Pe lângă aplicarea defectuasă a foliei de protecţie, aceasta avea şi numeroase tăieturi şi zgârieturi pe suprafaţa sa, semn că telefonul a mai fost folosit. Chiar dacă aspectul frontal era unul neplăcut, am preferat să păstrez folia ca protecţie deoarece Mijue T200 nu dispune de niciun strat protector separat.
Smartphone-ul este fabricat în totalitate din plastic, însă pe margini există nişte inserţii dintr-un material ce imită metalul ce dau impresia că device-ul este superior gamei sale de preţ. Însă din nefericire pentru Mijue, acestea doar dau impresia deoarece în unele porţiuni aceste inserţii sunt ori zgâriate, ori şterse. Încă o dovadă clară că telefonul a mai fost folosit.
Mi-a plăcut totuşi că device-ul este compact, uşor, cu un grip bun şi o construcţie destul de corectă. Mijue T200 stă bine în mână, nu scârţâie, plasticul utilizat pare a fi de bună calitate, însă ar fi trebuit oferită o mai mare atenţie îmbinărilor (există anumite zone unde capacul nu se închide complet). În rest pare destul de bine fabricat.
La capitolul design nu aş avea mare lucru de spus. Mijue T200 are un aspect destul de comun, cu o formă standard pentru un smartphone de sub 100 dolari, iar acele inserţii laterale încearcă să îl ridice în altă ligă însă nu prea reuşesc.
În exterior regăsim în zona frontală 3 taste capacitive, camera foto de 5 megapixeli şi senzorii de lumină şi proximitate, în timp ce pe spate putem vedea camera foto de 13 megapixeli, bliţul şi difuzorul ascuns în spatele unui grătărel. Nu am observat pe nicăieri logo-ul companiei.
Ca o scurtă concluzie cred că terminalul este decent construit, cu materiale bune, însă mi-aş fi dorit un plus de seriozitate a producătorului la capitolul finisare.
Ecran și sunet
La capitolul display Mijue T200 vine echipat cu un IPS de 5.0 inci cu rezoluţie HD (1280 x 720 pixeli) ce are o densitate a pixelilor de 294 ppi. Din păcate ecranul nu are sticlă de protecţie, însă are aplicat încă din fabrică o folie despre care am mai vorbit.
Nu aş putea spune că este un display dezamăgitor deoarece oferă un constrat al culorilor destul de reuşit, o luminozitate decentă şi un unghi de vizulizare larg. Albul mi s-a părut destul de şters, iar touch-ul mi-ar fi plăcut să aibă un timp de răspuns mai scurt (sunt şanse însă ca acest mic defect să aibă legătura şi cu acea folie prost aplicată). În rest cred că este un IPS decent pentru categoria sa de preţ şi nu va dezamăgi.
Mijue T200 nu este un campion nici la capitolul sunet. Difuzorul se află undeva pe spate la baza telefonului şi nu ştiu din ce motive este foarte, dar foarte obturat (am mai testat device-uri cu difuzor pe spate, dar nicăieri nu a existat acest blocaj). Aşezat pe birou, la 2-3 metri de tine cu volumul dat la maxim, smartphone-ul abia dacă îl auzeai. Cu puţin zgomot în fundal am ratat suficiente apeluri. La modul general spun că sunetul este modest, cu volum redus şi fără elemente deosebite.
Cum am spus la început, în pachetul de retail regăsim o pereche de căşti însă acestea sunt ca să fie. Nu are rost să menţionez mai multe detalii. Totuşi cu nişte căşti de bună calitate se poate obţine o audiție satisfăcătoare chiar şi pe Mijue T200.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Mijue T200 dispune de un hardware bun raportat la preţul său de comercializare: procesor MediaTek MT6735A de tip quad-core tactat la 1.3 GHz, accelerator grafic Mali-T720 MP2, 2 GB RAM LPDDR 3, 16 GB spaţiu de stocare şi slot pentru card microSD de până la 128 GB. Memoria internă este limitată în realitate la 12.42 GB şi este împărţită în două: stocare internă (2 GB) şi stocare telefon (10.42 GB).
Această segmentare aduce ceva probleme la instalarea de aplicaţii deoarece smartphone-ul le instalează direct pe stocare internă, iar stocarea telefonului este văzută drept card extern. Mijue T200 nu oferă posibilitatea de a muta aplicaţiile între cele două compartimente, însă atunci când încerci să instalezi jocuri de 1 – 2 GB elementele mari sunt descărcate în stocare telefon. Acest lucru mi-a permis să instalez câteva aplicaţii bune şi chiar 2-3 jocuri mari simultan. Mai mult de atât nu prea se poate cu ce oferă telefonul setat de producător, însă prin root acest lucru se poate schimba.
La capitolul software pot spune că Mijue şi-a făcut treaba. Avem instalat Android 5.1 Lollipop într-o versiune aproape standard cu foarte mici modificări de design pentru iconiţe. Smartphone-ul se mişcă bine în navigarea prin sistemul de operare, chiar dacă au existat momente de uşor lag sau de răspuns întârziat. Experienţa de utilizare este decentă, iar aplicaţiile preinstalate sunt puţine şi la obiect: Telefon, Agendă, Mesagerie, Browser, Cameră foto, Galerie, Muzică, Manager de fişiere, Setări, Calendar, Calculator, Căutare Vocală, Ceas, Copie de rezervă, Descărcări, E-mail, Gmail, Google, Hărţi, Înregistrare sunet, Magazin Play, Radio FM, Scanare, Setări Goole, Sim Toolkit, Smart Wake (double tap, slide-up pentru deblocare etc.) şi Lanternă.
La început am avut ceva probleme cu butonul de search din Magazin Play. Când încercam să caut ceva nu apucam să scriu 2 – 3 litere că primeam mesajul „Din păcate Magazinul Play s-a oprit” şi se închidea. O perioadă de câteva ore nu am putut căuta aproape nimic, însă după aceea şi-a revenit şi a mers normal (nu are legătură cu update-ul deoarece l-am făcut încă de la început).
Am reuşit să testez Mijue T200 în jocuri puternice precum Asphalt 8, NOVA 3 sau Real Racing 3. Cum era de aşteptat detaliile oferite nu sunt cele mai ok, însă a reuşit cumva să ducă destul de bine toate aceste jocuri. Nu este un campion al graficii, însă cred că va reda multe jocuri obişnuite de acum înainte.
Performanță
Mijue T200 a fost trecut şi prin câteva teste sintetice, iar rezultatele le puteţi vedea mai jos.
Conectivitate
Mijue T200 oferă la capitolul conectivitate cam tot ce este nevoie pentru un telefon de buget: 4G FDD-LTE, dual-sim (normalSIM + microSIM), Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS, A-GPS, GLONASS şi Radio FM.
Comparativ cu multe smartphone-uri de top care dispun de slot combo, Mijue T200 este un terminal dual-sim (1 x normalSIM + 1 x microSIM) ce oferă separat suport şi pentru card microSD de până la 128 GB. E clar că slotul combo este doar o limitare impusă de foarte mulţi producători şi nu ceva necesar.
Device-ul a funcţionat foarte bine la toate elementele de conectivitate: apel de voce, 4G, Wi-Fi, GPS etc. Pentru apelurile de voce sunetul a fost clar, volum ridicat şi fără probleme de pierdere a semnalului.
Cameră foto și video
Mijue T200 are o cameră foto de 13 megapixeli cu autofocus, flash LED, filmare HD şi o cameră frontală de 5 megapixeli. Nu sunt oferite informaţii legate de producătorul senzorului, iar software-ul utilizat este cel standard Android.
Pozele realizate oferă detalii suficiente doar dacă există condiţii de lumină prielnice. În orice alte condiţii imaginile realizate sunt îmbibate cu zgomot de imagine, elemente întunecate şi neclare şi haos al culorilor. Cu lumină din belşug imaginile ies destul de clare, cu ceva culori palide (roşul şi galbenul în special ies şterse), contrast decent şi un rezultat final mulţumitor. Personal mă aşteptam să nu ofere cele mai reuşite fotografii deoarece vorbim totuşi de un smartphone de 80 dolari.
Înregistrările video respectă aceleaşi proporţii existente la fotografii, cu detalii suficiente în condiţii de lumină bună şi rezultate modeste în alte situaţii.
Autonomie
Mijue T200 specifică pe site-urile de specialitate, cât şi pe cutia de retail că utilizează o baterie de 3450 mAh. Pe acumulator apare însă o capacitate de 3500 mAh, care raportat la hardware-ul şi display-ul nu foarte gurmand ar trebui să ofere o autonomie destul de ridicată. În teorie sună bine, însă sunt destul de rezervat cu privire la calitatea bateriei deoarece rezultatele sunt foarte modeste.
În testul nostru devenit deja standard (luminozitate 100%, redare continuă a playlist-ului unboxing de pe canalul nostru de youtube şi conexiune Wi-Fi la internet), Mijue T200 a obţinut un rezultat de 3 ore şi 29 de minute. Este unul dintre cei mai slabi timpi de până acum, iar acest lucru se vede şi în utilizarea de zi cu zi. Cu ceva browsing, social media, 20-30 minute de jocuri şi puţină muzică, terminalul abia dacă rezistă de dimineaţă până seara.
Un alt semn de întrebare pe care mi l-am pus privind calitate acumulatorului a fost timpul de încărcare. O baterie de 3500 mAh este încărcată complet de un încărcător de 1A în aproximativ 1 oră şi 40 de minute. Aici poate fi o eroare legată şi de software, însă oricum ar fi acumulatorul nu oferă cât apare în descriere.
Preț
Mijue T200 poate fi achiziţionat la un preţ de 79.99 dolari pe site-ul gearbest.com. La această sumă trebuiă să luaţi în calcul şi plata TVA-ului de 20%, ieşind un preţ final de 96 dolari, adică aproximativ 390 lei. Chiar dacă în acest moment pe site-ul retailerului chinez apare ca fiind out of stock, în câteva zile vor aduce stocuri noi.
Concluzii
Până acum v-am povestit toate impresiile legate de Mijue T200, un smartphone de 80 dolari care arată standardul telefoanelor de buget ale anului în curs. Nu este cel mai reuşit device testat de mine, nu are cele mai calitative componente şi nici nu excelează la un capitol anume, însă pentru segmentul său de preţ cred că este un telefon decent, cu performanţe mulţumitoare.
Dacă ar fi să recomand cuiva acest device, l-aş recomanda celor care au un buget limitat, celor care se află la prima experienţă cu un terminal Android.
PRO
- display decent pentru gama sa de preţ;
- ansamblu hardware suficient pentru majoritatea aplicaţiilor din Magazin Play;
- pachet de retail complet cu multe accesorii;
- Android 5.1 Lollipop;
- preţ excelent pentru ceea ce oferă hardware şi software;
- compact, uşor, cu grip foarte bun;
- telefon dual-sim + slot separat microSD.
CONTRA
- lipsa garanției pe meleagurile autohtone;
- sunet dezamăgitor prin difuzorul extern;
- finisare care pe alocuri dezamăgeşte;
- folie de protecţie aplicată în batjocură;
- autonomie dezamăgitoare şi acumulator de o calitate îndoielnică;
- cameră foto mediocră.