Notebook

Până la începutul acestei pandemii termenii de telemuncă şi telesalariat erau prea puţin folosiţi, însă de câteva luni aceştia se află pe buzele tuturor. Indiferent că vorbim de mediul privat sau cel public, foarte mulţi angajaţi au lucrat sau încă lucrează de acasă pentru a reduce riscul de infectare cu noul coronavirus.

Ministerul Finanţelor a anunţat că pregăteşte achiziţia unui lot de până la 3700 de laptopuri a căror valoare s-ar apropia la aproximativ 11 milioane lei (undeva la 3000 lei / unitate). Aceste laptopuri le-ar permite angajaţilor din Ministerul Finanţelor şi ANAF să lucreze de acasă în regim de telemuncă.

“Produsele sunt necesare pentru a permite desfășurarea muncii la domiciliu pentru o parte considerabilă a angajaților MFP, ANAF și direcțiilor regionale, în condiții de pandemie. Laptop-urile care se vor achiziționa vor fi utilizate pentru a permite accesul angajaților, de la domiciliu, în condiții de siguranță informatică, în sistemul informatic al MFP. Având în vedere contextul actual, în vederea combaterii/diminuării riscurilor apărute și a restricțiilor Covid 19, se impune prezența la locul de muncă, în sediile MFP/ANAF/DGAMC a unui număr cât mai redus de personal cu asigurarea în același timp a condițiilor tehnice ca o parte din personal să își poate desfășura activitatea la domiciliu/telemuncă astfel încât MFP și instituțiile din subordine să funcționeze la întreaga lor capacitate”, au declarat reprezentanţii ministerului.

În acest moment atât Ministerul Finanţelor, cât şi ANAF au angajaţi în telemuncă, însă numărul acestora este redus. La nivelul ministerului există următoarele laptopuri:

  • în MFP sunt utilizate 94 buc laptop HP ProBook 650G1 (achizitie 2014), 68 buc laptop Lenovo Thinkpad L540 (achizitie 2015) si cca. 290 buc. laptop-uri mai vechi de anul 2014;
  • în ANAF aparat propriu (inclusiv în Direcția Generală Antifraudă Fiscală și Direcția Regională Antifraudă Fiscală București) sunt utilizate 252 buc laptop HP ProBook 650G1 (achiziție 2014), 78 buc laptop Lenovo Thinkpad L540 (achiziție 2015) și cca. 260 buc. laptop-uri mai vechi de anul 2014.

Dacă ar fi să caut un aspect pozitiv al acestei pandemii aş evidenţia această digitalizare forţată, inclusiv în cadrul sistemului public.

Sursa: profit.ro