Sunt situații în care un modem 4G se dovedește de ajutor. Spre exemplu, vrei să faci o Wi-Fi ad-hoc într-un spațiu în care nu se oferă conexiune de date, când vrei să redactezi un document pe laptop și nu vrei să activezi hotspot-ul din smartphone etc. 

Tenda 4G185 este un modem 4G cu ecran color. Iese în evidență prin faptul că este ușor de configurat, prin autonomia oferită de bateria de 2100 mAh, dar și prin dimensiunile compacte. 

Specificații

  • dimensiuni de 98 x 59.5 x 13.8 mm (Lungime x Lățime x Grosime), 85 de gr. cu bateria inclusă;
  • ecran color OLED de 1.44 inch cu rezoluție 128×64 pixeli;
  • 4G / 3G / 2G, viteze de până la 150 Mbps în download și 50 Mbps în upload;
  • FDD-LTE pe B1/B3/B7/B8/B28 și TDD-LTE pe B40/B41, GSM pe B3 / B8, WCDMA pe B1 / B8;
  • slot pentru SIM de dimensiuni normale și pentru cardurile microSD de până la 32 GB, microUSB cu alimentare la 5V /1A;
  • baterie de 2100 mAh ce oferă o autonomie de 6h, conform producătorului. 

Design + Ecran

În pachet dați de modem-ul propriu-zis, manual cu instrucțiuni de utilizare, bateria de 2100 mAh și cablu microUSB – USB. Lipsește un încărcător dedicat, dar se rezolvă ușor. Merge a fi încărcat la portul USB al unui laptop etc. Primește energie la 5V / 1A pe portul microUSB.

Este destul de compact și ușor. Îl pot compara cu Huawei E5573 oferit de către RCS-RDS pentru cei interesați de un modem 4G. Huawei-ul este mai greu având baterie de 1500 mAh și nici nu dispune de ecran, doar de un buton de pornire amplasat în partea frontală. 

Tenda 4G185 este îmbrăcat într-un plastic negru cu un model desenta, partea frontală și spate. Marginile sale sunt pe alb, cu o textură ce contribuie la partea de grip. Ecranul este poziționat frontal, lângă el se află logo-ul Tenda și mențiunea 4G / LTE. 

Pe lateral, în partea superioară se află butonul de pornire + WPS-ul, iar în lateral dreapta dați de portul microUSB. 

Bootează în câteva secunde, iar ecranul afișează diverse informații.  Trebuie punctat că au pus un display OLED de 1.44 inch cu rezoluție 128×64 pixeli, nu permite input tactil. Sunt afișate informații legate de semnal, modul de funcționare, baterie, câte dispozitive sunt conectate, mesaje primite, date legate de provider-ul de internet + cantitatea de date descărcată. 

Aș spune că dintr-o privire ai acces la date importante, nu trebuie să mai intri în aplicația dedicată pentru iOS / Android, pe web etc. Bineînțeles, pentru setările dispozitivului ai nevoie să faci acest pas. 

Configurare și interfață;

Sunt două variante ce permite configurarea modemului Tenda 4G185:

  1. Clasic – varianta web;

Am conectat router-ul pe microUSB la laptop, am accesat 192.168.0.1 cu user-ul și parola – admin. La prima vedere ești tentat să spui că interfața este minimalistă, dar sub-meniul Setări relevă o sumă de funcții și elemente ce se lasă a fi configurate. 

Pe ecranul de start sunt informații legate de dispozitivele conectate, semnalul de internet + provider-ul etc. La informații sunt date cu privire la IMEI, SSID-ul, versiunile de software, firmware și hardware etc. Cei dornici să vadă cum stau cu volumul de date consumate, intră la Statistică. Am făcut câteva SpeedTest prin smartphone și PC și deja ajunsese combinat la peste 400 MB. 

Permite și trimiterea de SMS-uri – 100 de mesaje, salvarea de contacte – 350. Mă rog, nu știu cine dorește să trimită SMS-uri și să facă o agendă ad-hoc pe aici, dar sunt scenarii de utilizare ce probabil îmi scapă. 

Setările propriu-zise au multiple opțiuni: Setări rapide, Setări de rețea, APN, Setări Wi-Fi, Setări de Dispozitiv, Setări de router, Firewall, Update. 

  1. Tenda Link;

Permite setarea de pe un smartphone cu iOS sau Android. Varianta de iOS o găsiți aici, pentru Android este un pic mai ciudat. În sensul în care, teoretic, Tenda Wi-Fi permite setarea sa. Totuși, Tenda Wi-Fi nu l-a recunoscut pe Tenda 4G185. Totuși, pe flyer-ul ce însoțește aparatul este un cod QR pe care l-am scanat și așa am putut instala Tenda Link. 

Am adus câteva capturi de ecran spre a ilustra modul în care arată interfața. Pe ecranul de start sunt informații legate de conexiunea a internet, traficul de date pe download și upload. La Devices afișează dispozitivele conectate, controlul datelor de pe cardul SD se face prin File Share, ultima secțiune fiind dedicată setărilor propriu-zise (informații legate de dispozitiv, setări pentru internet, wi-fi etc). 

Conectivitate

Capacul spate poate fi îndepărtat și se oferă acces la bateria de 2100 mAh, la slotul pentru cartele SIM de dimensiuni convenționale. Tot pe acolo se află și slotul pentru cardurile microSD de până la 32 GB ce-l transformă în NAS ad-hoc, cu limitările de rigoare. Poți aduce acolo fișiere la care să aibă acces și cei ce se concectează la rețeaua wi-fi ad-hoc creată de Tenda 4G185. 

Pe lateral, în partea superioară se află butoanele fizice pentru Power și WPS, iar în lateral dreapta au poziționat portul microUSB ce primește energie pentru acumulatorul de 2100 mAh. Poți conecta laptopul la internet prin intermediul său, o conexiune pe fir între router-ul 4G și notebook sau PC. 

Cele mai importante elemente de conectivitate:

  1. 4G-ul pe TDD și FDD-LTE;
  2. Wi-Fi b/g/n de tip single band pe 2.4 GHz. 

În ce privește spectrul pe 4G:

FDD-LTE = B1/B3/B7/B8/B28

B1 = 2100 MHz, B3 = 1800 MHz, B7 = 2600 MHz, B8 = 900 MHz, B28 = 700 MHz;

TDD-LTE = B40/B41

B40 = 2300 MHz, B41 = 2500 MHz. 

Da. Lipsește B38 pe 2600 MHz, pentru cei interesați să folosească Tenda 4G185 în rețeaua Digi Mobil. De aici și o limitare serioasă legată viteza atinsă (2100 MHz în banda 1 – până la 75 Mbps în download și 21 Mbps în upload). 

Performanțe

Am testat pe un SIM de la Digi Mobil. Vitezele atinse în SpeedTest au fost în jurul a 10 – 15 – 20 Mbps în download și în jur de 20 Mbps în upload (aproape de maximul teoretic oferit de rețea). Bănuies că la un operator cu 4G pe FDD-LTE și mai mult spectru disponibil, se ating viteze mai bune de către Tenda 4G185, cât mai aproape de maximul teoretic de 150 Mbps la download și 50 Mbps la upload. 

Preț

Modem 4G Tenda 4G185 – 438.99 lei la evoMAG

Concluzii

Tenda 4G185 este un modem 4G interesant, dar ceva cam scump pentru ceea ce oferă. Îmi amintesc că prin Barcelona la un hotel ți se oferea un hotspot sub formă de telefon mobil. Aveai un telefon transformat ad-hoc în hotspot + conexiune în sine la internet. Nu puteai să adaugi aplicații pe el etc. 

Cea mai bună alternativă la Tenda 4G185 este un smartphone ieftin cu SIM-ul din țara respectivă, tot îți aduce autonomie în jurul a 6 – 7h. 

L-aș fi văzut util dacă era capabil de agregare de spectru, vitezele să crească și în jurul a 600 Mbps. Să ai suficientă bandă spre a oferi o conexiune cât mai bună pentru dispozitivele conectate, mai ales că Orange sau Vodafone se laudă cu viteze considerabile în 4G+. 

PRO

  • dimensiuni compacte + ecran cu informații utile;
  • ușurință în setare și utilizare;
  • slot pentru microSD ce-l transformă în NAS ad-hoc. 

CONTRA

  • preț;
  • fără agregare de spectru;
  • fără 4G pe TDD-LTE în banda 38;
  • fără Wi-Fi ac și dual-band. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.