Monitor BenQ EW277HDR – review

09/11/2017

Ultimul monitor pe care l-am testat pentru Gadget.ro venea tot de la BenQ, un model destinat profesioniștilor din domeniul designului.

Astăzi a venit rândul unui monitor ce dorește să iasă în față printr-o suită de tehnologii menite a proteja ochii utilizatorului, dar și pentru a oferi o experiență multimedia la nivel înalt.

Cele mai importante tehnologii din spatele monitorului BenQ EW277HDR sunt grupate sub denumirea Eye-Care, însă nu trebuie uitată nici capacitatea de a reda conținut HDR, dar și de a emula către HDR conținutul SDR.

Mai multe despre tot ce am descoperit vă voi dezvălui de-a lungul textului, mai întâi să vedem principalele caracteristici ale monitorului.  

Specificații pentru monitorul BenQ EW277HDR

Specificatii monitor BenQ EW277HDR

Design

 

În cutia de retail veți primi, pe lângă monitor, standul alcătuit din două piese distincte, cablul de alimentare și adaptorul de curent electric, un cablu HDMI, un CD cu drivere și manual de utilizare, instrucțiuni de utilizare printate și certificatul de garanție.

În primul rând, trebuie precizat că BenQ EW277HDR nu poate fi montat pe perete prin intermediul unui suport. Singurul mod de a folosi acest monitor este să-l așezi pe birou, pe masa de lucru. Pentru a face asta este nevoie să montezi standul din pachet. Acesta este format din două piese, care însă se montează extrem de simplu, în doar câteva secunde.

Din păcate, standul nu-ți oferă prea multe moduri de ajustare, singurul disponibil fiind înclinarea, de la -5 la 15 grade, precum puteți vedea mai jos:

Nu avem reglaje pe înălțime, nici pe orizontală și nici nu poți roti ecranul în jurul standului. Probabil speram să găsesc aceleași opțiuni de ajustare precum am întâlnit la monitorul BenQ PD3200Q.

Din punct de vedere al aspectului exterior, BenQ EW277HDR se prezintă plăcut. Avem 3 margini extrem de subțiri – cea de sus și cele laterale, iar cea de jos găzduiește logo-ul BenQ în centru, sub care avem senzorul de lumină. Tot pe laterala de jos găsim frontal butonul ce activează funcția HDR sau pe cea de iluminare inteligentă, iar la bază avem butonul Power și cele 5 butoane de navigare prin meniul OSD.

Pe spatele monitorului, în centru, vedem denumirea producătorului, mai jos avem amplasate toate porturile de conectivitate, iar de o parte și de cealaltă a acestora găsim cele două difuzoare.

BenQ EW277HDR este fabricat la suprafață doar din plastic, unul ce pare de bună calitate, iar construcția este solidă, cu finisări ce nu lasă loc de comentarii negative.

Tehnologie

Înainte de a prezenta imaginea, cu tot ce înseamnă analiza din cadrul acelui capitol, vreau să trec în revistă multiplele tehnologii ce lucrează în spatele display-ului.

BenQ EW277HDR se dorește un monitor pentru utilizatorii ce lucrează de acasă, într-un mediu ce nu oferă același grad de iluminare pe toată durata zilei. Cei ce lucrează de acasă o fac la diferite ore din zi, nu-și impun un program strict precum cel de la birou. Asta înseamnă că în camera de lucru poate fi lumină naturală puternică, care mai apoi să se transforme gradual în întuneric, moment în care utilizatorul decide să aprindă becurile.

Așadar, vor fi condiții diferite care pot să afecteze modul în care sunt afișate culorile ori pot să te forțeze în a regla constant iluminarea din spate a monitorului.

BenQ EW277HDR grupează mai multe tehnologii sub o singură denumire: Eye-Care Technology. Aceasta include Brightness Intelligence Plus, Low Blue Light și Flicker Free.

Prima este poate cea mai importantă, deși nici celelalte două nu sunt de uitat.

Brightness Intelligence Plus folosește un senzor de lumină ce analizează nu doar intensitatea luminii ambientale, ci și temperatura de culoare a acesteia. Astfel, software-ul decide când și cum să regleze ecranul spre a reda pe tot parcursul zilei aceleași culori, fără discrepanțe. Brightness Intelligence Plus se poate activa sau poate fi oprit de la butonul dedicat, cel ce poate porni și modul HDR.

A doua tehnologie ce-și dorește a proteja ochii utilizatorului este în fapt un filtru de lumină albastră. Aceasta este cea care obosește ochii cel mai tare, mai ales când lumina din camera de lucru scade, odată cu venirea serii. BenQ EW277HDR pune la dispoziție patru moduri presetate de filtrare a luminii albastre: Multimedia, Web Srfing, Office și Reading:

Nu în ultimul rând, Flicker Free Technology încearcă să elimine complet acele licăriri, pâlpâiri obositoare pe care un panel LCD le poate produce. Această tehnologie este în cazul BenQ EW277HDR certificată de TUV Rheinland.

Acum, probabil vă întrebați dacă și funcționează tehnologiile din spatele Eye-Care. Ca și utilizator ce lucrează de acasă pentru Gadget.ro, trebuie să recunosc că BenQ EW277HDR chiar își face treaba. De multe ori mă așez la birou când razele soarelui nu bat direct prin fereastra camerei de lucru, pentru ca mai apoi, după-amiaza, să intre mult mai multă lumină naturală pe geam. În doar câteva ore se lasă întunericul și trebuie să aprind becurile. Uneori stau în fața monitorului în întuneric total. Asta înseamnă că pe parcursul unei zile am parte de condiții total diferite de iluminare ambientală. BenQ EW277HDR cu Brightness Intelligence Plus și filtrul de lumină albastră activate chiar fac o diferneță în favoarea ochilor utilizatorului. Nu există niciun dubiu și mă declar total mulțumit de ceea ce am văzut din această direcție.

Galerie cu capturi de ecran din meniul OSD al monitorului BenQ EW277HDR:

Pe lângă Eye-Care, BenQ EW277HDR mai aduce și tehnologii precum Smart Focus sau Super Resolution. Prima îți permite să alegi o anumită zonă de focus care va fi iluminată normal, în timp ce restul imaginii este mult mai întunecat. Totul se face din meniul OSD și, chiar dacă durează ceva mai mult până setezi totul corect, rezultatul este de efect:

Super Resolution vrea să îmbunătățească conturarea (sharpness) imaginilor cu rezoluție mai mică, dar nu reușește să facă mereu cea mai bună treabă. Doar în anumite secvențe video aș spune că se descurcă, însă pentru poze, navigare web ori activități office setarea Super Resolution chiar și pe prima treaptă (din trei) face mai mult rău.

Despre HDR vorbim câteva rânduri mai jos.

Imagine

BenQ EW277HDR folosește un panel LCD VA cu iluminare LED. De la bun început vă spun că este unul de bună calitate, aș risca să-l numesc chiar de foarte bună calitate dacă ne raportăm și la diagonală și preț.

Contrastul nativ este ridicat, având o rată de 3000:1, iar asta se vede în orice imagine. Negrul este intens, poate nu atât precum vedem la unele display-uri IPS, dar foarte aproape de multe dintre acestea.

Culorile sunt cu adevărat vibrante, iar în funcție de setări ori modul de afișare aș spune că spectrul acoperit este foarte vast. În fapt, BenQ EW277HDR ne anunță că acoperă 100% din standardul Rec.709 și 93% din cel DCI-P3.

Cu o calibrare corectă a gamelor ajungi la culori pe cât se poate de apropiate de perfecțiune, nu cred că poți cere mai mult pentru un monitor din această zonă de preț.

Luminozitatea este și ea la un nivel ridicat și per total se conturează o imagine de foarte bună calitate.

Rezoluția Full HD 1920 x 1080 pixeli pe o diagonală de 27 inch este cam la limită. Totuși, destul de rare sunt situațiile când ți-ai fi dorit mai mult. Iar dacă vrei mai mult pe partea de rezoluție, trebuie să și cheltui ceva mai mulți bănuți.

BenQ EW277HDR nu este un monitor dezvoltat pentru gaming, am spus deja că el a fost conceput pentru altceva și că propune tehnologii pentru protecția ochilor utilizatorului. Cu toate acestea, se poate descurca destul de bine și cu anumite titluri, desigur dacă nu ești cu adevărat pretențios.

Foarte bine se descurcă însă pe partea video. Și aici intervine modul HDR care este suportat de BenQ EW277HDR. Cu acesta activat, chiar și conținutul SDR, deci cel care nu oferă nativ atâtea detalii și contrast, devine ceva mai bun.

Culorile sunt intense, detaliile din zonele întunecate ori prea luminoase ale imaginii sunt mai bine reprezentate și realizezi că BenQ EW277HDR chiar își merită ultimele trei litere din denumire.

Monitorul pune la dispoziția utilizatorului 10 moduri de afișare. În fapt sunt 9 predefinite și unul User, pe care îl poți configura independent. Avem: Standard, HDR, Low Blue Light, Game, Photo, sRGB, Rec. 709, ECO, M-book și User, cum spuneam. Diferențele între fiecare mod predefinit sunt evidente.

Dacă nu îți dorești sau pur și simplu nu vrei să te complici cu o calibrare profesională a culorilor, atunci poți merge liniștit pe unul dintre aceste moduri. Personal am apreciat Low Blue Light când am redactat documente ori când am citit, dar și la navigarea web; pentru editarea fotografiilor modul sRGB mi s-a părut ideal (culmea, nu cel Photo ce duce balansul de alb mult spre zona rece), iar pentru filme este excelent modul Rec. 709.

Un ultim aspect care trebuie menționat și care contribuie mult la protejarea ochilor utilizatorului este dat de reflexia panelului. BenQ EW277HDR punctează foarte bine și aici, doar lumina naturală puternică ce ajunge direct perpendicular pe display este ușor reflectată și nici măcar atunci în mod deranjant.

Sunet

BenQ EW277HDR propune două difuzoare a câte 2W fiecare. Așa cum am întâlnit la mai toate monitoarele ce integrează difuzoare, nici în acest caz sunetul oferit nu este satisfăcător.

Volumul maxim nu te duce deloc cu gândul la cei 4W promiși în fișa tehnică, iar calitatea nu este nici ea la cote ridicate. Ba din contră, sunetul este compus doar din frecvențe înalte și câteva medii, bass-ul lipsind cu desăvârșire. Până la urmă, nu este chiar cel mai rău sunet pe care l-am auzit de la un monitor, dar nici nu pot spune că te poți baza pe el, niște boxe dedicate sunt recomandate din plin.

Conectivitate

Puține porturi sunt pe spatele lui BenQ EW277HDR. Nu avem decât un bătrân VGA analog alături de două conexiuni HDMI, ambele de tip 2.0. Asta pentru imagine, căci mai găsim tot acolo și un jack de 3.5 mm pentru intrare audio și unul pentru ieșire de căști. Lista este încheiată de portul de alimentare cu energie electrică.

Vedem astfel că lipsește un conector DVI sau un Display Port. Până la urmă, HDMI 2.0 se achită cu brio de toate sarcinile ce-i sunt impuse și nu am simțit lipsa nici unui alt port.

Faptul că BenQ EW277HDR este în primul rând un monitor multimedia este susținut iată și prin capitolul conectivitate.

Preț

BenQ EW277HDR – 1.149 de lei, preț de lansare recomandat de BenQ pentru țara noastră. Momentan nu l-am găsit listat în niciun magazin online, dar voi face update în review imediat ce va fi disponibil spre vânzare.

Concluzii

BenQ EW277HDR a reușit să mă convingă prin calitățile sale. Cele mai importante puncte prin care este promovat acest monitor sunt pe deplin acoperite și în utilizarea cotidiană.

Tehnologiile de protejare a ochilor utilizatorului chiar își fac treaba. Am descoperit asta pe parcursul a mai bine de 3 săptămâni de test, când am apreciat modul în care lucrează suita Eye-Care. În același timp primești și o imagine de bună calitate.

Cum niciun produs nu este perfect, nici BenQ EW277HDR nu se poate lăuda cu asta. Am lăsat pentru final cele mai importante puncte pro și contra pentru acest monitor:

PRO

  • tehnologiile Eye-Care chiar funcționează, își fac bine treaba și utilizatorul simte asta după primele ore;
  • imagine de foarte bună calitate;
  • suportă conținut HDR și chiar emulează către HDR conținutul SDR;
  • raport favorabil între calitatea imaginii, cu tehnologiile ce vin la pachet, și preț.

CONTRA

  • conectivitate limitată (doar 2 x HDMI și un VGA analog);
  • lipsa posibilitații de a fi montat pe perete, precum și ajustări, reglaje limitate ale ecranului pe stand – doar înclinare de la -5 la 15 grade;
  • sunet mediocru.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.