Monitorul pe care o să-l prezint azi face parte din gama profesională BenQ, un produs destinat designerilor, graficienilor, proiectanților. Așadar, BenQ PD3200Q nu se adresează tuturor utilizatorilor, deși, așa cum aveam să descopăr, poate fi folosit foarte bine atât pentru muncă, cât și pentru timpul liber.
Cum și în ce fel, vom vedea mai departe, deocamdată să prezentăm fișa tehnică pentru acest designer monitor.
Specificații pentru monitorul BenQ PD3200Q
Design
Fiind un monitor cu diagonala pe 32 inch, BenQ PD3200Q vine într-o cutie de mari dimensiuni, ce cântărește aproape 16 kg. Înăuntru am găsit monitorul, standul alcătuit din două bucăți separate, cablul de alimentare, un cablu HDMI – HDMI și unul Display Port. Cutia de retail va aduce cu siguranță în plus un ghid de utilizare precum și certificatul de garanție.
Stadul monitorului este alcătuit din două segmente, baza și suportul propriu-zis. Se montează facil, în doar câteva secunde, cu toate că greutatea mare a ambelor elemente îți pune un pic mușchii la treabă.
Standul permite o reglare extrem de largă a monitorului, pe orice direcție avem la dispoziție unghiuri mari și deplasări lungi. Pe înălțime se reglează pe o distanță de 15 cm, unghiul tilt (sus/jos) este de la -5 la 20 grade, se rotește în jurul axei (stânga/dreapta) la 45 de grade și poate fi folosit și în mod portrait.
Toate aceste reglaje se fac extrem de simplu, doar apeși, tragi, rotești monitorul în direcția pe care o dorești. Nu există vreun blocaj, un buton special de apăsat sau o rotiță de acționat. Totul se realizează în cel mai facil mod pe care l-am întâlnit până acum. Nici măcar nu este nevoie de forță prea mare, căci totul se execută cu atingeri ușoare.
Ca design, BenQ PD3200Q nu are cu ce să iasă neapărat în evidență. Piciorul suportului prezintă o decupare rotundă, una prin care poți trece anumite cabluri la nevoie, iar monitorul este simplu, fără a fi slim ori în alt fel.
Vedem în colțul din stânga jos logoul producătorului, în cel din dreapta sus avem scrisă gama PD Series, iar în dreapta jos sunt 5 butoane capacitive în spatele cărăra avem leduri de retroiluminare și butonul Power.
Elementele de conectivitate sunt dispuse pe spatele monitorului, unele grupate pe laterala din dreapta, altele pe cea de jos.
BenQ PD3200Q este un produs pentru profesioniști, pe care nu trebuie să-i impresioneze la capitolul design, ci mai ales la cel ce ține de calitatea imaginii.
Setări
Meniul de setări al monitorului BenQ PD3200Q se accesează simplu, iar navigarea prin acesta este simplă, prin intermediul celor cinci butoane capacitive de la baza ecranului, în partea dreaptă, lângă butonul Power.
Butoanele nu au o funcție prestabilită, ele îndeplinesc sarcina ce este afișată deasupra lor, direct pe display-ul monitorului.
Astfel, poți trece rapid și simplu prin meniurile principale, poți accesa submeniurile și poți face imediat reglajele, ajustările necesare.
Tot din meniu poți seta anumite funcții, poți alege scurtături pentru unele moduri de afișaj și altele. Vă puteți da seama de tot ce cuprinde meniul de setări al lui BenQ PD3200Q din galeria de mai jos:
Imagine
Trecem la panelul cu tehnologie VA și coating Anti Glare, ce previne reflectarea nedorită în ecran a luminii ambientale. Cele mai importante cifre de menționat aici sunt cele legate de luminozitatea maximă de 300 nits, contrastul nominal de 3000:1 și reprezentarea a 1.07 miliarde de culori. Nu doar atât, dar BenQ PD3200Q acoperă 100% spectrul de culori în format sRGB, precum și în standardul Rec.709. Adâncimea de culoare este de 10 biți.
Toate aceste cifre din fișa tehnică pot suna bine, dar uneori se întâmplă să nu aibă acoperire și în realitate. Uneori, însă nu și de data aceasta. Oarecum de așteptat de la un monitor dezvoltat pentru designeri, profesioniști ce au nevoie de cea mai bună și fidelă imagine.
Nu sunt unul dintre aceștia, așa că nu pot analiza cel mai corect toate aspectele, dar vă pot spune cu siguranță că BenQ PD3200Q este cel mai bun monitor pe care am avut ocazia să-l folosesc până la această dată. Calibrarea culorilor este extrem de bine realizată, în funcție de modul ales nu ai cum să nu găsești setarea ideală pentru orice scenariu.
Dacă simți neapărat nevoia să faci cele mai fine ajustări de imagine, vei găsi în meniul de setări reglaje pentru luminozitate, contrast, sharpness, gamma și color temperature, pentru balansul de alb.
Cu siguranță BenQ PD3200Q va satisface nevoile majorității utilizatorilor, deși, fiind un produs dedicat profesioniștilor, unii dintre ei ar putea găsi mici motive de nemulțumire.
Pentru mine, care abia descopăr fotografia, cu tot ce înseamnă ea actualmente, adică inclusiv cu editări ulterioare, BenQ PD3200Q mi s-a părut de departe o unealtă de mare ajutor. Am descoperit detalii și nuanțe pe care nu le văzusem anterior în anumite cadre și am putut obține rezultate cu mult mai bune decât până acum.
Rezoluția QHD, 2560 x 1440 pixeli, pe un ecran de 32 inch se traduce într-o densitate a pixelilor de aproape 92 ppi. Cert este că nu pare mult, ba chiar este similară cu ceea ce primești de la un ecran de 22 inch cu rezoluție Full HD, dar vă asigur că-și face temeinic treaba. Adică totul apare foarte bine conturat, nu sunt umbre deranjate în jurul detaliilor fine, iar asta relevă o calitate înaltă a panelului utilizat de BenQ PD3200Q.
Se descurcă excelent și pentru conținut multimedia, filmele la rezoluție 2K fiind o adevărată plăcere. De asemenea, așa cum am spus deja, fotografiile sunt extrem de bine reprezentate, uneori reușești să descoperi detalii pe care nu le știai ca fiind acolo.
Câteva exemple de imagini afișate pe monitorul BenQ PD3200Q:
Sunet
BenQ PD3200Q integrează și două difuzore cu puterea maximă de 10W, câte 5W pentru fiecare speaker. Dacă volumul maxim l-aș considera suficient pentru un monitor, calitatea sunetului este departe de tot ce am prezentat până acum legat BenQ PD3200Q.
Este nevoie neapărat de o pereche de boxe dedicate dacă vrei să urmărești conținut multimedia pe acest monitor. Difuzoarele integrate le văd utile doar pentru a auzi anumite notificări trimise de sistemul de operare ori de unele aplicații. Atât și nimic mai mult!
Conectivitate
Monitorul BenQ PD3200Q aduce conectivitate extinsă, cu mai toate elementele prezente. S-a renunțat la bătrânul conector VGA în favoarea celor mai moderne module.
Găsim un DisplayPort 1.2, un mini DisplayPort 1.2, 1 x HDMI 1.4, 1 x DVI-DL, 4 x USB 3.0 Type A, 2 x USB 3.0 Type B, audio in prin jack de 3.5mm, ieșire audio prin jack de 3.5 mm și cititor de carduri. Acesta din urmă suportă formatele SD/SDHC/SDXC/MMC.
În concluzie, BenQ PD3200Q nu poate fi tras la răspundere pentru lipsuri pe partea de conectivitate, cele mai importante module fiind prezente la bord.
Preț
Monitor BenQ PD3200Q – 2.399 de lei pe F64.ro.
Concluzii
Fiindcă nu mă număr printre potențialii cumpărători ai unui monitor Monitor BenQ PD3200Q, nefiind unul dintre profesioniștii căruia i se adresează un astfel de produs, nu aș putea trage cele mai obniective concluzii.
Vă pot spune însă după mai multe săptămâni de utilizare a acestui monitor că m-a impresionat. Era oarecum normal să o facă, fiind cel mai scump și, să-l numesc, cel mai ”complet” monitor pe care l-am folosit până acum.
S-a dovedit extrem de capabil în a reproduce exact culorile, aș zice extrem de bine calibrat încă din fabrică, cu un contrast ridicat și detalii foarte fin conturate.
Principalele puncte pro și contra pentru monitorul BenQ PD3200Q:
PRO
- imagine de bună calitate, culori bine reproduse, contrast ridicat, detalii fine;
- standul permite reglaj extins pe orice direcție (înălțime, înclinare, rotire în jurul axei suportului, rotire în mod portrait);
- conectivitate extinsă.
CONTRA
- sunet de calitate foarte slabă.