Monitor BenQ PD3420Q – review

05/12/2023

Seria de monitoare PD de la BenQ este una recomandată în special creatorilor de conținut, de orice fel. Adică, fie că vorbim despre editori foto-video, fie de designeri, proiectanți, animatori și alte asemenea categorii de profesioniști ce au nevoie de o imagine cât mai corectă.

Modelul despre care vorbim mai departe este unul ultrawide, deși nu dus la extrem cu un raport de genul 32:9, ci cu un deja clasic 21:9, cam cum sunt ecranele mai tuturor telefoanelor din ziua de azi. Vedem imediat toate specificațiile pentru BenQ PD3420Q, pentru ca mai apoi să-l analizăm ceva mai în detaliu.

Specificații monitor BenQ PD3420Q

Date Tehnice

Monitor
BenQ PD3420Q
EcranIPS mat, 34 inch, 3440 x 1440 pixeli, aprox.110 ppi, aspect 21:9
Contrast nativ1.000:1
Luminozitate350 nits tipică
400 nits de vârf (HDR)
Culori1.07 miliarde culori, acoperire 100% sRGB și Rec.709, 98% DCI-P3
Timp de răspuns5 ms GtG
Rată de refresh60 Hz
Conectivitate2 x HDMI 2.0, 1 x DisplayPort 1.4, 1 x USB-C cu suport Thunderbolt 3, DisplayPort și PowerDelivery 65W, 1 x USB-B upstream, 1 x USB-C downstream, 3 x USB-A 3.1 downstream, 1 x miniUSB (pentru Hotkey Puck G2), 1 x jack audio de 3.5 mm ieșire sunet
Audiodifuzoare 2 x 2.5W
Consum50W (normal)
185W (maxim)
AlteleDispozitiv Hotkey Puck G2, HDR10, VESA DisplayHDR 400, ecran calibrat din fabrică AQColor cu deviații medii DeltaE mai mici de 3, Flicker Free și Low Blue-Light certificate TUV, KWM Switch, DualView, Uniformity Technology, PIP/PBP, ICCsync
Dimensiuni825.8 x 445.3 - 595.4 x 244.3 mm cu stand
825.8 x 371.5 x 87.4 mm fără stand
Greutate9.6 kg cu stand
6.9 kg fără stand

Pachet, design și construcție

Monitor BenQ PD4320Q
🔺Standul oferă o bună stabilitate, precum și reglaje ample pe mai toate direcțiile.

Monitorul de test a ajuns la mine în cutia de retail, în care, pe lângă monitor, mai sunt prezente cele două elemente ale standului, un capac pentru zona de conectivitate de pe spate, dispozitivul Hotkey Puck G2, un cablu USB-B la USB-A, cablu HDMI, cablu de alimentare și mai multe pliante cu diferite informații, printre care cel cu rol de ghid de pornire rapidă, certificat de garanție și certificatul ce atestă calibrarea din fabrică a imaginii:

Suportul de birou se asamblează și se atașează monitorului în doar câteva zeci de secunde, nefiind nevoie de vreun instrument special. Un singur șurub trebuie strâns, iar asta se poate face cu mâna liberă, pentru ca mai apoi întreg ansamblul să se fixeze printr-un mecanism cu clic de spatele monitorului.

Standul oferă mai multe opțiuni pe partea de reglaj, de la cel pe înălțime pe o distanță de 150 mm, la cel de pivotare stânga / dreapta cu câte 30 de grade pe fiecare direcție și până la înclinarea de la -5 la 20 de grade:

Deși nu are o bază exagerat de mare, care să ocupe prea mult spațiu pe birou, standul generează o stabilitate bună.

Ca design, BenQ PD3420Q păstrează unul clasic, să-i spun. Nu iese cu mai nimic în evidență, ba chiar marginile din jurul display-ului sunt ceva cam generoase pe toate laturile pentru anul 2023. Spatele este ușor curbat, fiind mai gros spre centru și din ce în ce mai subțire spre laterale. 

Zona principală de conectivitate este pe spate, porturile sunt poziționate în sus, așa că dacă vrei să montezi pe perete monitorul (prin suport VESA 100 x 100 mm) cablurile nu te vor încurca. Apropo de cabluri, pot fi aranjate la un loc atunci când ies din spatele monitorului grație unui capac ce le adună unele lângă celelalte și a unui accesoriu de pe piciorul suportului.

O altă zonă de conectivitate este și pe laterala din stânga, acolo sunt doar trei porturi, despre care vom vorbi la capitolul dedicat.

Butoanele din care poți naviga prin meniul OSD al monitorului BenQ PD3420Q sunt poziționate pe spate, în colțul din stânga jos (dreapta jos când privim monitorul din față). Sunt trei butoane clasice (Power și două cu rol de scurtătură către anumite funcții ce pot fi setate) și un joystick.

Meniul OSD de pe monitorul BenQ PD3420Q:

Totodată, poți parcurge meniul cu setări mult mai ușor și mai rapid prin intermediul dispozitivului Hotkey Puck G2. Acesta se conectează la monitor prin portul miniUSB și vine cu trei butoane prin care poți accesa rapid unul dintre cele trei moduri de imagine pe care le poți desemna, cu buton Back, buton opțiuni și o rotiță ce se și poate apăsa.

Construcția monitorului BenQ PD3420Q este una bună, dar care nu aș spune că impresionează prin ceva anume. Avem mult plastic, de calitate ok, dar nimic mai mult pentru nivelul de preț unde este poziționat acest monitor. Asamblarea este solidă, iar finisările cel puțin decente. Nu am găsit muchii ascuțite sau altceva de gen, însă nici ceva de nivel premium.

Imagine

Test culori dupa calibrare monitor BenQ PD3420Q
🔺Test culori dupa calibrarea monitorului BenQ PD3420Q.

Panoul IPS mat este unul de bună calitate, iar asta se observă de la prima privire. Nu avem culori sau contrast care să te dea pe spate, dar aici vorbim despre un monitor ce a fost calibrat din fabrică. Așadar, avem nuanțe corecte, nu unele vivide, în niciun caz suprasaturate.

Luminozitatea maximă în mod normal este anunțată a fi de 350 niți, eu am măsurat în centrul panoului o valoare de 358 cd/mp. Asta cu modul Uniformity Off, fiindcă dacă îl activezi pe acela atunci luminozitatea este puternic redusă, mai exact la un maxim de 188 cd/mp, dar cu o distribuție mult mai bună pe întreaga suprafață a display-ului.

Distribuție luminozitate la 100% intensitate pe ecranul monitorului BenQ PD3420Q (fără și cu funcția Uniformity activată):

Revenind la culori, eu am măsurat cu echipamentul din dotare cum se prezintă din punct de vedere al intervalului Gamma, al balansului de alb și al deviațiilor Delta E în toate modurile presetate de imagine. Și sunt multe disponibile…

Deviații Delta E în modurile de imagine predefinite pe BenQ PD3420Q:

Apoi, am calibrat ecranul cu aparatul și software-ul propriu și am obținut valorile de mai jos, unele foarte bune, dar nu chiar cele mai exacte din tot ce am mai testat până acum, cu atât mai puțin din zona monitoarelor profesionale.

Deviații Delta E după calibrarea monitorului BenQ PD3420Q:

Rezoluția de 3440 x 1440 pixeli aș spune că este cam la limită la un ecran ultrawide de 34 inch. Conturarea este suficient de fină, dar pentru unele categorii de utilizatori s-ar putea ca în 2023 să fie nevoie de mai mult. Mă refer în special la proiectanți și unii designeri.

Contrastul este mai mult decât ok, dar pentru un negru cât mai adânc este nevoie să pornești modul Uniformity, care, așa cum am precizat deja, scade destul de drastic luminozitatea maximă a ecranului. Oricum, categoria de utilizatori căreia i se adresează acest monitor va ține luminozitatea pe undeva pe la 120 cd/mp, poate și mai puțin de atât.

Unghiurile de vizualizare nu sunt cele mai largi, dar nu apar probleme majore decât de la mai bine de 45 grade față de perfect perpendicular. Chiar și așa, nu știu câți dintre utilizatorii țintă vor privi ecranul altfel decât cum trebuie, adică perfect din față. Gradul de reflexie al panoului este redus.

Imaginea generată de BenQ PD3420Q este una de foarte bună calitate, dar parcă pentru pretențiile generate prin prisma prețului acestui monitor mă așteptam la ceva mai bine de atât. 

Sunet

Sunet BenQ PD3420Q
🔺Prin cele două difuzoare integrate în monitor iese un sunet deloc impresionant.

Nici aici nu este nimic spectaculos. Avem două difuzoare integrate, fiecare a câte 2.5W. Volumul maxim este demn de această putere, dar calitatea nu convinge. Nu avem deloc bass, așa că totul sună prea plat, să zic. Mediile sunt bune, orice timbru vocal se aude clar, dar cam atât. Pentru ceva muzică de ambient, la o intensitate nu mai mare de 30% este ok. La fel și pentru ceva social media când ai timp de așa ceva. Pentru muzică la o calitate așa cum trebuie, pentru ceva jocuri ori filme, ideal este să te bazezi pe o pereche de căști sau pe niște boxe dedicate.

Conectivitate

Monitor BenQ PD4320Q
🔺Zona principală de conectivitate poate fi acoperită cu un capac, iar cablurile strânse laolaltă.

Aici nu aș spune că lipsește ceva. De fapt, dacă mă gândesc că pe al meu monitor am slot de carduri SD, aș putea spune că pentru un monitor ca BenQ PD3420Q ar fi fost binevenită și această opțiune. În fine, avem oricum suficient de multe opțiuni, cu un USB-C all-in-one, să-i spun. Ba chiar cu un cablu USB-B la USB-A tras din monitor în PC, poți activa toate celelalte porturi USB și transforma practic monitorul într-un hub.

Nu mai enumăr toate elementele de conectivitate prezente pe BenQ PD3420Q, le-am trecut în tabelul cu specificații de la începutul recenziei. Vreau doar să le menționez pe cele din listă care sunt amplasate pe laterala din stânga: port USB-C, port USB-A și jack-ul audio de 3.5 mm cu rol de ieșire sunet. Restul sunt pe spatele monitorului.

Preț

Monitor BenQ PD3420Q – 3.892 lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

BenQ PD3420Q
3.9 / 5 Gadget Score
Pro
  • standul oferă reglaje ample pe mai toate direcțiile necesare;
  • ecranul este bine reglat din fabrică, cu mai multe moduri predefinite de imagine cu deviații medii Delta E mai mici de 3;
  • conectivitate extinsă.
Contra
  • luminozitatea maximă scade prea tare cu modul Uniformity activat, iar contrastul nativ nu este cel mai ridicat.
Concluzii

BenQ PD3420Q este un monitor foarte bun din mai toate punctele de vedere, dar mi se pare ceva cam sus poziționat ca preț. Nu-i lipsește mai nimic, nu dezamăgește din aproape nicio direcție, dar parcă la cât costă aș fi vrut măcar o rezoluție 4K sau poate, de ce nu, o rată mai înaltă de refresh. Nu pentru gaming, ci pentru o fluiditate optimă în anumite scenarii de folosire, în anumite aplicații. repet, nu-i deloc rău, dar parcă nici nu te atrage din prima prin ceva special. Un monitor corect, pe care l-aș fi putut recomanda fără mari rezerve dacă ar fi fost ceva mai bine poziționat ca preț.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Raport preț / specificații

Monitorul BenQ PD3420Q a fost testat timp de 9 zile și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține stric autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.