Nu se întâmplă prea des să primim spre test produse din gama entry-level, oricare ar fi acestea. Iată că de data aceasta avem în față un monitor extrem de accesibil, dar care nu afișează deloc specificații rele, mai ales raportat la prețul de comercializare. Din păcate, nu am găsit timpul necesar spre a testa cum se cuvine, adică în amănunt, monitorul curbat de gaming ViewSonic OMNI VX2418C, însă o prezentare tot mă văd obligat să aduc.
Așadar, începem în forță prin a preciza cu ce anume vine la pachet ViewSonic OMNI VX2418C. Din cutia ajunsă la mine au lipsit orice fel de pliante, precum ghid de pornire sua certificat de garanție, care vor fi cu siguranță în pachetele de retail. La mine monitorul a venit alături de cele două elemente care alcătuiesc standul de birou, de un cablu HDMI, adaptorul de alimentare și două cabluri de priză, unul cu pini pentru prizele europene, celălalt potrivit pentru cele UK.
Suportul de birou se atașează imediat monitorului, nu ai nevoie de niciun fel de unealtă. Standul nu oferă decât reglaj pe înclinare, de la -5 la 20 de grade. Monitorul poate fi montat și direct pe perete, printr-un suport de tip VESA 100 x 100 mm. Am apreciat greutatea foarte redusă a monitorului, care cântărește doar 3.1 kg cu tot cu stand sau numai 2.6 kg fără acesta. La aceste valori contribuie și faptul că adaptorul de alimentare AC/DC este extern și nu integrat în monitor.
Din punct de vedere al designului, ViewSonic OMNI VX2418C nu iese deloc în evidență prin artificii stilistice tipice segmentului gaming. Așadar, acest monitor poate fi folosit foarte bine și într-un birou corporate, de exemplu.
În zona frontală apare doar inscripția OMNI pe marginea de sub ecran, pe centru. În rest, nimic neobișnuit, un design sobru, serios.
Pe spatele monitorului sunt toate elementele de conectivitate, precum și singurul buton fizic. Acesta este un joystick ce poate fi și apăsat, care permite parcurgerea în întregime a meniului cu setări OSD. Apropo de acesta, iată cum arată:
Legat de calitatea de fabricație, nu aș spune că avem ceva special la ViewSonic OMNI VX2418C. Până la urmă, nu-i nimic în neregulă, iar asta este exact ceea ce vrei să vezi la un monitor atât de accesibil. Asamblarea este ok, la fel și plasticul de la exterior, pentru ca și finisările să fie în fix aceeași notă.
Dacă vorbim despre ecran, adică ceea ce contează cel mai tare la un monitor, atunci vorbim despre un panou VA cu o curbură 1500R. Diagonala este de 24 inch, cu o rezoluție clasică Full HD 1920 x 1080 pixeli, care aduce cu sine o densitate ppi de circa 92. Rata de contrast nativ este de 3.000:1, iar luminozitatea maximă nu este uriașă, ci se oprește undeva la 250 niți. Panoul este pe 8-bit și afișează 16.7 milioane culori, cu o acoperire de 72% a spectrului NTSC și cu 103% pentru sRGB.
Ecranul este mat și promite unghiuri de vizualizare de 178 grade, însă în realitate panoul VA nu se descurcă cel mai bine din acest punct de vedere. Deja de pe la 35 – 40 de grade față de perfect perpendicular apar degradări ale culorilor, respectiv ale contrastului.
Pe de altă parte, panoul VA vine cu avantaj clar față de un IPS în ceea ce privește reproducerea negrului, care este adânc, aproape perfect și astfel se conturează inclusiv un contrast ridicat.
Culorile sunt cel puțin decent reprezentate, sunt plăcute și suficient de vii, de saturate. Nu-i nimic de-a dreptul impresionant, dar de la un astfel de monitor nici nu cred că poți cere mai mult.
Fiind un monitor de gaming, ViewSonic OMNI VX2418C se laudă cu ceva cifre de-a dreptul uimitoare raportate la prețul afișat. Pentru circa 550 de lei (preț valabil la data publicării acestui articol) să primești rată maximă de refresh de 165Hz, timp de răspuns de doar 1 ms (MPRT) și tehnologie AMD FreeSync Premium, mi se pare excelent. În plus, monitorul suportă și conținut HDR10, vine cu funcție Low Blue Light precum și cu tehnologie Flicker-Free. Din nou excelent.
Mai mult, ViewSonic OMNI VX2418C integrează și două difuzoare a câte 2W fiecare.
OK, nici calitatea și nici volumul maxim pe care le pot reda aceste difuzoare nu sunt impresionante, dar simplu fapt că ai sunet direct din monitor se poate dovedi de mare ajutor în anumite scenarii de folosire.
Pe partea de conectivitate, din nou bine.
Nimic ieșit din comun nici aici, dar cu două porturi HDMI 1.4, cu DisplayPort și cu jack audio de 3.5 mm pentru ieșire sunet nici că puteai spera la mai mult de la ViewSonic OMNI VX2418C.
Închei această scurtă prezentare făcând din nou referire la preț. ViewSonic OMNI VX2418C costă la acest moment doar 550 de lei pe eMAG (la data publicării articolului), iar pentru această sumă consider că primești mai mult decât ai putea spera inițial. Sigur că nu poți avea pretenții ridicate pe nicio direcție, iar dacă înțelegi asta de la bun început, atunci cu siguranță vei fi mulțumit de alegerea făcută în cazul în care optezi pentru acest monitor.