ViewSonic este o companie cu origini americano-taiwaneze ce a început producția de monitoare din 1990, pe atunci fiind vorba despre monitoare CRT.

Din 2017 ViewSonic a devenit o companie cu prezență globală, expansiunea în Europa fiind una dintre prioritățile actuale.

Așa se face că am primit la test un monitor curbat cu diagonală de 24 inch și cam tot ce-i trebuie spre a putea fi numit produs specializat de gaming. Vedem mai departe cum se descurcă ViewSonic VX2458-C-mhd.

Specificații pentru monitorul ViewSonic VX2458-C-mhd

Specificatii monitor ViewSonic VX2458-C-mhd

Design

ViewSonic VX2458-C-mhd a venit la noi în cutia de retail, una nu foarte mare și nici extrem de grea. Înăuntru am găsit monitorul, suportul de birou, un cablu HDMI, un adaptor și două cabluri de alimentare, unul cu ștecher european, celălalt de tip UK. Tot în pachet am mai găsit și un ghid de pornire rapidă.

Asamblarea standului se face în câteva clipe. Piciorul este gata fixat de monitor, doar partea de jos a suportului trebuie atașată acestuia. Cu un singur șurub strâns, operațiunea este gata.

Deși forma și dimensiunile standului nu sugerează neapărat o stabilitate exemplară, în fapt monitorul nu se mișcă mai deloc oricât de tare am zgudui masa pe care este așezat.

Singurul reglaj de care ai parte este cel pe înclinare. ViewSonic VX2458-C-mhd poate oscila între -5 și 20 de grade și doar atât. Nu exsită posibilitatea de a ajusta înălțimea și nici nu putem roti monitorul.

ViewSonic VX2458-C-mhd este un monitor cu ecran curbat 1800R. Asta înseamnă o curbură destul de fină, nu este nici pe departe una pronunțată. De fapt, la diagonala de 24 de inch nici nu ar fi fost nevoie de mai mult.

Designul părții frontale este simplu, pe latura de jos vedem central denumirea producătorului, către dreapta este și un LED de funcționare.

Pe spate avem central zona de conectivitate, încadrată de cele două grile ale difuzoarelor. Spre marginea din stânga este amplasat singurul buton de pe monitor, unul de tip joystick ce acționează toate comenzile meniului OSD, dar care are și rol de buton On/Off. Către partea superioară a spatelui, central avem din nou denumirea producătorului, cu litere mari, greu de trecut neobservate.

Monitorul ViewSonic VX2458-C-mhd este fabricat la exterior în totalitate din plastic lucios, doar piciorul și suportul de masă fiind din metal. Totul este bine asamblat, pare solid și nimic nu te duce cu gândul la un produs ieftin.

Imagine

ViewSonic VX2458-C-mhd aduce un panel LCD VA TFT curbat, cu o diagonală de 24 inch, dintre care efectiv vizibili sunt circa 23.6 inch, adică aproximativ 60 de centimetri. Rezoluția maximă este una Full HD 1920 x 1080 pixeli, suficientă pentru o astfel de diagonală, mai ales în zona de preț unde este așezat acest monitor.

Luminozitatea maximă este de 280 cd/mp, deci nu una extraordinară. Asta este evident și în utilizarea de zi cu zi, când, în camerele cu multă lumină ambientală, contrastul și culorile au de suferit.

Apropo de contrast, avem unul nativ de 3000:1, ce se dovedește suficient în a produce imagini dinamice.

Culorile nu reprezintă punctul forte al acestui monitor. Indiferent de modul de afișaj, acestea par a fi ușor șterse, deloc vivide. Negrul este întotdeauna mai degrabă un gri închis, mai ales când privești monitorul în întuneric total.

Am făcut măsurători cu un colorimetru Lacie Blue Eye Pro și software specializat, în fiecare dintre modurile presetate de afișare. Sunt în total 10 astfel de preseturi.

Meniul OSD monitor ViewSonic VX2458-C-mhd:

Am observat că în unele moduri, deviațiile deltaE sunt extrem de mari, în timp ce în alte cazuri avem nuanțe destul de corecte. Cea mai mare deviație medie deltaE este în modul Text (excludem modul Mono – alb/negru), în timp ce valorile cele mai scăzute le-am obținut în modurile Game FPS, MOBA și RTS.

Teste deviații deltaE în modurile presetate de afișaj ale monitorului ViewSonic VX2458-C-mhd:

Am trecut la calibrarea culorilor și după prima încercare am reușit să cobor deviația deltaE medie la 0.9 cu un maxim de 2.4 pe dE94, respectiv la 2.3 cu 6.9 pe dE2000.

A doua calibrare, mai atentă, a scăzut ușor aceste deviații, cu dE94 mediu de 0.9 și maxim de 2.0. Pe deltaE2000 valoarea medie a fost de 1.9 cu un maxim de 6.1. Orice deviație mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

Rezultate deltaE după două încercări de calibrare monitor ViewSonic VX2458-C-mhd:

Așadar, pe partea de culori, ViewSonic VX2458-C-mhd aduce nuanțe destul de corecte încă din fabrică, în oricare dintre modurile Game FPS, MOBA și RTS. După calibrare se pot obține culori și mai bune, chiar dacă nimic cu adevărat spectaculos.

Ce nu reușește să fie la înălțime este Dynamic Range-ul – intervalul dinamic. Oricât m-am jucat cu setările n-am reușit să scot prea multe detalii din zonele întunecate, cu toate că în zonele luminoase imaginea este destul de bună. ViewSonic VX2458-C-mhd nu este de recomandat în ceea ce privește Dynamic Range-ul.

În schimb, exact acolo unde contează cel mai mult pentru un gamer, adică la rata de refresh și la timpul de răspuns, ViewSonic VX2458-C-mhd se descurcă excelent. Input lag-ul este și el foarte scăzut, iar suportul AMD FreeSync își aduce și el aportul acolo unde este posibil.

Am încercat mai multe titluri de jocuri, de la GTA V, la Call Of Duty Black Ops 3, Project Cars și Final Fantasy XV. În nici unul nu am observat artefacte, lag sau scindări de imagine.

Excelent se descurcă ViewSonic VX2458-C-mhd în jocuri de orice fel, cu singura mențiune că Dynamic Range-ul nu te ajută în scenele întunecate. Atât.

Sunet

ViewSonic VX2458-C-mhd încorporează și două difuzoare a câte 3W fiecare. Sunt poziționate pe spate, deci undele sonore nu vin deloc către tine. Cu toate acestea, sunetul emis este decent.

Calitatea este mulțumitoare pentru clipuri pe YouTube sau pe rețele sociale, ori pentru muzică de fundal când navighezi pe internet.

Totuși, pentru jocuri sau multimedia este neapărat nevoie de o pereche de boxe dedicate, nu ai cum să te bazezi tot timpul pe cele două difuzoare ale monitorului.  

Conectivitate

Aici ViewSonic VX2458-C-mhd propune chiar cam tot ce ai nevoie de la un astfel de monitor. Avem nelipsitul HDMI în versiune 1.4, precum și un DisplayPort v1.2 și un DVI-D.

Pentru ieșire de sunet există un jack de 3.5 mm. De aici primim un sunet mediocru, mult sub ceea ce-ți poate oferi orice fel de placa de bază de la PC.

Preț

Monitor curbat de gaming ViewSonic VX2458-C-mhd860 de lei pe PCgarage.ro

Concluzii

Având în vedere ceea ce primești în costul pe care ViewSonic VX2458-C-mhd îl presupune, aș spune că acest monitor poate reprezenta o bună afacere.

Dacă vrei un monitor curbat pe diagonală de 24 inch, foarte capabil în jocuri, dar care îți poate afișa și culori exacte, atunci nu cred că vei fi dezamăgit de ViewSonic VX2458-C-mhd.

Dacă preferi nuanțe vivide, o luminozitate ridicată și un Dynamic Range extins, atunci probabil va trebui să cauți în altă parte.

Este de reținut că nu le poți avea pe toate la prețul afișat în dreptul lui ViewSonic VX2458-C-mhd. Ca gamer nu cred că poți cere mai mult, atât tehnologiile din spatele monitorului, cât și testul m-au convins de calitățile acestui monitor.

Principalele puncte pro și contra pentru monitorul curbat de gaming ViewSonic VX2458-C-mhd:

PRO

  • experiență de gaming foarte bună, timp de răspuns și input lag scăzute plus rată de refresh ridicată;
  • culori afișate corect chiar cu presetările din fabrică (modurile Game FPT, MOBA și RTS sunt recomandate);
  • raport bun calitate/preț.

CONTRA

  • Dynamic Range destul de limitat.