Monitor curbat ultrawide Dell UltraSharp U4919DW – review

17/05/2019

Nu cred că există cititor al acestui site care să nu fi auzit până acum de Dell, unul dintre giganții industriei IT, ce dezvoltă și produce computere, desktop și laptop, monitoare, dispozitive de stocare și pentru rețea, printre altele.

Emil a testat cu câteva luni în urmă un laptop Dell, iar eu vă prezint în rândurile ce urmează un monitor cu adevărat special de la același producător.

Dell UltraSharp U4919DW aduce o diagonală de 49 inch, mult peste cea medie, cu un raport extrem de wide – 32:9. Mai mult, ecranul este curbat, iar rezoluția QHD una optimă.

Material video

Specificații pentru monitorul Dell UltraSharp U4919DW

Specificatii monitor Dell UltraSharp U4919DW

Design

Așa cum este și normal, Dell UltraSharp U4919DW vine într-o cutie de dimensiuni apreciabile. Înăuntru am găsit, pe lângă monitor, și cele două piese ce alcătuiesc suportul de birou, un capac din plastic pentru zona de prindere a standului pe monitor, 4 șuruburi, 5 cabluri – USB Type-C la USB la Type-C, HDMI 2.0, DisplayPort, USB 3.0 Type-A la USB 3.0 Type-B și cablu de alimentare, plus câteva pliante cu diferite informații, inclusiv un raport al calibrării din fabrică.

Pentru a susține greutatea, dar mai ales pentru a oferi stabilitate unui monitor de 49 de inch în format 32:9, suportul de birou este solid, cu o bază foarte grea, deși nu mare ca dimensiuni. Cele două părți ale standului se asamblează imediat, un singur șurub este nevoie să strângi și nici nu este nevoie de șurubelniță pentru acela.

Vei avea nevoie de o șurubelniță stea pentru a atașa suportul de monitor, strângând cele 4 șuruburi din cutie. Zona une standul se prinde de monitor se acoperă cu un capac de plastic, ce lasă la vedere un spate curat, fără elemente deranjante vizual.

Logo-ul Dell apare central pe partea din spate, iar pe față îl vedem pe marginea de jos.

Butonul Power și cele pentru parcurgerea meniului OSD, cinci la număr, sunt pe laterala de jos.

Piciorul standului de birou prezintă un orificiu prin care poți trage cablurile, spre a le organiza mai bine și pentru a le ascunde cât de cât vederii.

Suportul permite reglaje ample pe înălțime (90 de mm) și suficiente pe înclinare (de la -5 la 21 de grade).

Totodată, baza standului permite rotirea monitorului la 340 de grade, adică aproape o rotire completă, mai mult decât suficientă indiferent de situație.

Toate reglajele se fac extrem de simplu, doar tragi, apeși sau ridici de ecran în direcția în care ai nevoie. Nu există mecanisme ce trebuie blocate sau deblocate, monitorul va sta în poziția dorită fără alte complicații.

Mi-a plăcut mult calitatea de fabricație a monitorului Dell UltraSharp U4919DW. Este cu siguranță cel mai solid, mai bine asamblat și finisat monitor din câte am testat până acum. Toate materialele sunt plăcute la atingere, nu am ce să-i reproșez din aceste direcții.

Imagine

Înainte de trece la analiza obiectivă, dar și subiectivă a calității imaginii, vrea să vorbesc puțin despre ce înseamnă o diagonală de 49 de inch cu un format de 32:9. Cu ce ajută și cui se adresează un astfel de monitor.

Ei bine, Dell UltraSharp U4919DW poate înlocui două monitoare a câte 27 de inch fiecare. Rezoluția de 5120 x 1440 pixeli înseamnă că fiecare dintre cele două monitoare (virtuale) de 27 inch va oferi imagini 2K QHD. Așadar, cine are nevoie de două monitoare de 27 inch cu rezoluție 1440p și vrea să scape de zona ”inactivă” care se creează inevitabil când le așezi unul lângă celălalt poate cumpăra un Dell UltraSharp U4919DW.

Faptul că acest monitor aduce un panel curbat ajută în acest caz. Personal nu simt nevoia unui monitor curbat, nu-i văd rostul, dar în cazul Dell UltraSharp U4919DW ecranul curbat este binevenit. Asta fiindcă de la o margine laterală la alta este mare distanță, iar dacă display-ul ar fi fost plat unghiurile de vizualizare ar fi avut de suferit către extremități. Cu panelul curbat această problemă dispare.

Pe lângă faptul că Dell UltraSharp U4919DW poate fi asociat cu două monitoare de 27 inch, formatul 32:9 mai are și alte avantaje pentru unii utilizatori. Mă refer la editorii video care vor avea la dispoziție un timeline extrem de lung, prin care nu mai trebuie să dea scroll atât de des.

Și cei care lucrează cu anumite tipuri de grafice sau unii designeri vor aprecia formatul ”ultra-mega” wide.

Când ai în față un monitor cu aspect 32:9 poți deschide multe aplicații, tab-uri, în același timp. Pentru asta te poate ajuta programul Dell Display Manager, care îți dă posibilitatea să alegi dintre multe moduri predefinite de împărțire a ecranului, dar îți dă și posibilitatea de a crea un mod personalizat:

Dell UltraSharp U4919DW aduce și un mod interesant dual input, numit Picture-By-Picture (PBP). Practic poți aduce conținut pe monitor din două surse diferite (laptop și desktop, de exemplu) pe care să-l afișezi în același timp. Funcția KVM (Keyboard, Video and Mouse) a monitorului îți va permite apoi să controlezi ambele PC-uri cu aceeași tastatură și același mouse.

Să trecem acum și la analiza imaginii. În primul rând să vorbim despre culori. Dell UltraSharp U4919DW vine calibrat din fabrică, fiecare unitate este ajustată separat, în cutie fiind oferit un raport unic, ce conține Serial Number-ul monitorului:

Calibrarea este făcută în modul Standard sRGB. Am făcut și eu teste de culoare cu ajutorul unui colorimetru LaCie Blue Eye Pro și al programului specializat. Rezultatele în modul Standard sRGB diferă față de ceea ce este în raportul din fabrică, asta fiindcă echipamentele și soft-urile sunt diferite.

Teste de culoare în modurile prestabilite de afișaj ale monitorului Dell UltraSharp U4919DW:

Așa cum era și de așteptat, cele mai corecte nuanțe sunt afișate în modul Standard sRGB.

Am trecut la calibrarea monitorului cu propriul aparat și software și am obținut rezultate foarte bune, cu un deltaE 94 mediu de doar 0.3 și maxim de 0.6 și un deltaE 2000 mediu de 0.5 și maxim de 1.4. Orice deviație delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

Rezultate deltaE după calibrarea monitorului Dell UltraSharp U4919DW:

Așadar, din punct de vedere al culorilor, Dell UltraSharp U4919D se prezintă excelent. Cum stăm la alte capitole de analiză? Foarte bine, per ansamblu. Cum luminozitatea maximă este înaltă, iar contrastul optim, totul este afișat la o calitate ridicată. Când pui la socoteală și rezoluția 5120 x 1400 pixeli, rezultă în plus o conturare fină a oricărui detaliu.

Unghiurile de vizualizare sunt largi, mai mult decât suficient. Aici ajută mult faptul că avem un panel IPS.

Dell UltraSharp U4919D nu este monitor de gaming, nu a fost dezvoltat cu asta în minte. Eu am încercat și două jocuri și pot spune că acest monitor este ok. În nici un caz ideal pentru pasionați, dar suficient de bine pentru o sesiune de gaming de relaxare.

Setările disponibile prin meniul OSD al monitorului sunt ușor de parcurs, fiind 5 butoane pe laterala de jos. Fiecărui buton îi corespunde o comandă afișată fix deasupra, pe ecran. Meniul este logic structurat, nu pune probleme de acomodare.

Meniul OSD al monitorului Dell UltraSharp U4919DW:

Sunet

Aici ar fi o problemă pentru Dell UltraSharp U4919D, asta dacă ai nevoie de sunet de la monitor. Cel în cauză nu oferă difuzoare încorporate, dar nici un alt fel de suport pentru sunet. Asta înseamnă că nu avem nici input și nici output pentru sunet, pentru cine contează.

Conectivitate

Fără sunet, dar cu multe opțiuni pe partea de conectivitate. Dell UltraSharp U4919D oferă două porturi HDMI 2.0 cu suport HDCP 2.2, un DisplayPort 1.4 de asemenea cu suport HDCP 2.2, un USB Type-C cu suport video 8-bit color la 60 Hz și power suply, cinci portui USB 3.0 Type-A, dintre care unul cu power charging și două porturi USB 3.0 Type-B pentru upstream.

Adaug aici că portul USB Type-C oferă funcție Power Delivery cu un output maxim de 90W, ideal pentru a alimenta un laptop direct din monitor. Acesta reprezintă un mare avantaj din punctul meu de vedere, întrucât micșorează la minim numărul de cabluri ce se strâng în fața ta atunci când conectezi un laptop la Dell UltraSharp U4919DW.

Preț

Monitor curbat Dell UltraSharp U4919DW – 6.600 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Monitor Dell UltraSharp U4919DW

V-am spus de mai multe ori în cadrul review-ului că Dell UltraSharp U4919D poate înlocui două monitoare a câte 27 de inch fiecare. Atunci de ce ai plăti mai mult pe un monitor Dell UltraSharp U4919D decât pe două monitoare de 27 inch cu rezoluție QHD? Tocmai din cauză că un singur monitor aduce două mari avantaje: dispare zona ”moartă” din centru, iar calitatea imaginii este aceeași pe tot panelul (două monitoare fie ele identice vor avea mici diferențe).

Merită pentru cineva să plătească mai mult pentru aceste două plusuri? Eu zic că da, însă nu pentru utilizatorul obișnuit. Profesioniștii care câștigă bani stând în fața unui astfel de monitor îl vor aprecia zi de zi.

Asta fiindcă Dell UltraSharp U4919D este un monitor de cea mai bună calitate, bine fabricat, cu un panel ce oferă imagine excelentă și conectivitate extinsă. Îi lipsește complet partea de sunet sau tehnologii precum HDR sau adaptive sync, dar cred că pentru clientul țintă aceste aspecte contează mai puțin.

Principalele puncte pro și contra pentru monitorul curbat Dell UltraSharp U4919DW:

PRO

  • imagine de foarte bună calitate, culori reprezentate corect încă din fabrică și excelent după calibrare, luminozitate înaltă și contrast optim;
  • rezoluția QHD 1440p oferă detalii exacte, bine conturate;
  • conectivitate extinsă, cu port USB Type-C ce oferă Power Delivery de până la 90W;
  • funcții utile pentru profesioniști – dual input Picture-By-Picture, KVM suport, software Dell Display Manager;
  • calitate înaltă a fabricației;
  • standul de birou oferă reglaje ample pe mai multe direcții.

CONTRA

  • fără difuzoare integrate și fără suport pentru sunet;
  • lipsesc tehnologii precum HDR sau adaptive sync.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.