Mă gândeam uneori că dacă nu ești un gamer înrăit atunci nu prea are rost să alegi produse concepute fix pentru astfel de activități, că ai putea merge și pe soluții generaliste. Dar, de fapt, mai corect este să alegi produse de gaming dacă te joci chiar și ocazional, pentru acestea oricum pot fi folosite fără probleme și în orice alte scenarii.
Aș spune că un astfel de produs este cel de față. Monitorul BenQ MOBIUZ EX2710 a fost dezvoltat în special pentru gaming, dar nu ai de ce să nu-l folosești și pentru sarcini gen office ori mltimedia.
Specificații pentru monitorul de gaming BenQ MOBIUZ EX2710
Design
Monitorul a venit la mine în cutia de retail, deși era vorba despre un sample de PR. Conținutul pachetului nu știu sigur dacă este același cu ceea ce va primi orice client, însă iată ce am mai găsit eu în cutie, pe lângă monitor: standul format din două elemente, un capac pentru zona de conectivitate, un cablu HDMI, cablul de alimentare, un ghid de pornire rapidă și două pliante cu informații de siguranță și pentru garanție:
Standul este foarte solid, fiecare dintre cele două părți este fabricată în mare parte din metal. Asamblarea lor se face imediat, fără a fi nevoie de vreun instrument. Șurubul ce unește cele două elemente se poate strânge cu mâna liberă, iar atașarea suportului la monitor se face prin clipsare, un mecanism de blocare fixează bine standul pe spatele monitorului.
Dacă tot suntem la zona spate, să analizăm aici. Partea posterioară nu a fost ignorată de designerii monitorului BenQ MOBIUZ EX2710 și vedem denumirea MOBIUZ mare, gravată cu un font special, interesant.
Zona de conectivitate este către centru, jos. Conectorii sunt dispusi în sus, astfel cablurile se vor duce în jos. Poți organiza firele în spatele unui capac din plastic și le poți trage prin orificiul din piciorul standului:
În colțul din stânga-jos apar trei dintre cele patru butoane fizice de pe monitorul BenQ MOBIUZ EX2710. Unul este cel Power, cel de sus este pentru acces rapid la moduri de imagine predefinite și alte setări rapide, iar cel din centru este de tip joystick și permite intrarea și navigarea prin meniul OSD.
Acesta este simplu structurat, ușor de parcurs, dar oferă în același timp suficiente setări.
Meniul OSD de pe monitorul BenQ MOBIUZ EX2710:
Ultimul buton de pe monitor este plasat în colțul din dreapta-jos, undeva sub ecran. Acesta activează modurile HDRi sau Low Blue Light, prin apăsări succesive.
Denumirea producătorului apare undeva pe centru, sub ea este zona cu senzorii pentru lumina ambientală.
Tot legat de design mai trebuie să amintesc elementul de nuanță portocalie de pe una dintre laturile triunghiului ce formează partea inferioară a standului.
Suportul oferă multe reglaje și destul de largi. Avem ajustare pe înălțime pe o distanță de 130 mm, înclinare de la -5 la 20 de grade și rotire de până la 20 de grade spre dreapta și stânga.
Monitorul BenQ MOBIUZ EX2710 este destul de bine fabricat. Standul pare cel mai solid, oferă o excelentă stabilitate și aderență pe birou, în timp ce monitorul în sine se simte un pic mai sensibil. Plasticul din care este construit la exterior nu este dintre cele pretențioase, dar nu-i mare problemă. Finisările sunt bune, însă nimic de nivel premium.
Imagine
Ceva se întâmplă cu colorimetrul din dotare. Dacă la laptopul MSI Stealth 15M A11SDK nici măcar nu am reușit să-l instalez, acum din păcate programul de testare a deviațiilor Delta E și de calibrare a generat probleme. Nu a afișat sub nicio formă măsurătorile și nici nu a încheiat procesul de calibrare.
Am putut în schimb să măsor luminozitatea maximă, ce apărea de 289 cd/mp, undeva în centrul ecranului. În specificațiile oficiale luminozitatea este dată ca fiind de până la 400 cd/mp, dar asta este valabil doar în conținut HDR.
Distribuția luminozității nu este cea mai grozavă, cu diferențe mari către colțurile de sus:
Nu aș spune că aceste diferențe sunt ușor de observat în mod obișnuit, iar dacă nu ții luminozitatea la maximum atunci acestea se diminuează considerabil și nu mai reprezintă o problemă.
La exemplarul de test nu am remarcat deficiențe serioase de light bleeding, deși într-o cameră întunecată, cu luminozitatea ecranului la 100% se puteau distinge ceva scăpări pe laterala din dreapta.
În fine, eu nu consider că ar fi ceva cu adevărat deranjant, dar cei pretențioși ar putea găsi drept nepotrivit monitorul BenQ MOBIUZ EX2710. Pe de altă parte, aceeași pretențioși vor trebui în mod clar să cheltuie mai mult spre a primi ceea ce-și doresc.
Culorile, analizate subiectiv, din cauza software-ului ce nu și-a dorit să mă ajute de data asta, arată bine și nimic mai mult. Din experiență consider că niciunul dintre modurile de imagine presetate din fabrică nu oferă deviații Delta E prea mici, dar nici nu mi s-a părut că punctul de alb ar fi complet ratat, ca să zic așa. Ideea este că BenQ MOBIUZ EX2710 acoperă spectrul sRGB în proporție de 99%, deci cu o reglare corectă a culorilor te poți alege cu nunațe cel puțin decente. Pentru cei ce mai editează poze sau video, cred că este nevoie de un panou mai bun.
Contrastul nativ este bun, dar iarăși nimic spectaculos. Negrul este suficient de adânc, însă numai cu luminozitatea ecranului pe la 50% sau mai jos poate fi considerat cu adevărat bun pentru un panou IPS.
Există un mod Black eQualizer ce urcă mult luminozitatea din zonele întunecate ale imaginii. Practic, aici negrul nu mai este negru, ci un gri, iar detaliile sunt mult mai bine afișate. Acest mod te poate ajuta în anumite jocuri, spre a descoperi mai ușor inamici, de exemplu.
Unghiurile de vizualizare largi și faptul că panoul nu reflectă mai deloc mediul ambiant pot fi trecute la puncte forte.
Fiindcă BenQ MOBIUZ EX2710 este în primul rând un monitor de gaming, atunci hai să aduc ceva detalii și aici.
Rata de refresh de 144 Hz este optimă pentru amatorii de jocuri, dar nu poate fi considerată suficientă pentru gaming de performanță. Asta înseamnă că te poți bucura de o experiență fluidă tot timpul, dar nimic de gen profesional.
Pe de altă parte, timpul de răspuns este foarte bun pentru un panel IPS. Având în vedere zona de preț unde concurează acest monitor aș spune chiar că timpul de răspuns este cu adevărat un atu. Avantaj ce este ușor observabil și în realitate, în sensul că nu am sesizat vreun artefact de imagine dat de timpul de răspuns. De fapt, nu am observat mai deloc probleme, evidente sau mai puțin evidente, iar asta este cu adevărat de lăudat la BenQ MOBIUZ EX2710.
Tehnologia HDRi, proprietară BenQ și care încearcă să transforme conținut SDR într-unul HDR, nu aș spune că poate face minuni. Forțează uneori culorile și contrastul și duce mai degrabă către un rezultat… suspect.
În rest, Flicker Free și AMD FreeSync sunt tehnologii ce au grijă ca imaginea să nu pară sacadată, iar filtrul Low Blue Light protejează ochii în sesiunile prelungite în fața monitorului.
Sunet
Cele duouă difuzoare integrate de BenQ MOBIUZ EX2710 sunt cel puțin decente, dar nimic extraordinar. Se pare că de reglajul lor s-a ocupat divizia treVolo de la BenQ, cea specializată pe audio.
Calitatea sunetului la modul general este bună, însă fără ceva care să merite atenție în mod deosebit. Bass este un pic pe acolo, dar este forțat și nu natural. Mediile sunt cel mai bine redate, în timp ce înaltele sunt doar ok.
Volumul maxim este la nivelul așteptat de la cei 5W promiși în fișa tehnică. Intensitate suficientă pentru ceva muzică în fundal sau pentru a urmări conținut pe Social Media, dar pentru o experiență multimedia satisfăcătoare este nevoie de boxe dedicate sau căști.
Prin jack-ul audio de 3.5 mm situația este similară. În caz de nevoie poate fi folosit fără a dezamăgi neapărat, dar mai bine este să legi boxele sau căștile direct la PC.
Conectivitate
Aici nu ar fi multe de spus. Pe lângă jack-ul audio de 3.5 mm despre care tocmai am vorbit, ar mai fi cele două porturi HDMI 2.0, cu suport HDCP 2.2, și un DisplayPort în versiune 1.2. Atât și nimic mai mult. Nu cred că pentru un astfel de monitor ar mai fi fost nevoie de alte porturi, în același timp niciodată nu este rău să ai mai multe opțiuni.
Preț
Monitor gaming BenQ MOBIUZ EX2710 – 1.500 de lei pe eMAG.ro sau 1.556 lei pe PCGarage.ro, prețuri valabile la data publicării recenziei.
Concluzii
BenQ MOBIUZ EX2710 nu-i nici pe departe un monitor rău, ba din contră. Raportat la prețul său, specificațiile sunt cu adevărat atrăgătoare. Avem panel IPS dintre cele mai rapide ca timp de răspuns și chiar ca rată de refresh. Poate că nu este cel mai performant ecran în materie de exactitate a culorilor sau la contrast, dar în niciun caz nu stă rău. Repet, raportat la prețul său îl consider un monitor de gaming ce merită luat în vedere.
Cele mai importante puncte pro și contra pentru monitorul de gaming BenQ MOBIUZ EX2710:
PRO
- design simplu și plăcut, cu stand ce oferă multiple posibilități de reglaj și pe distanțe suficient de largi;
- panou IPS foarte rapid, cu timp de răspuns scăzut și rată bună de refresh;
- performanțe bune în gaming raportate la preț.
CONTRA
- ecranul nu pare cel mai bine reglat din fabrică pe partea de culori.