Testam prin primăvară primul monitor din gama MOBIUZ de la BenQ, pentru ca în vară să ajungă pe site și cel de-al doilea review pentru unul din aceeași gamă, dar mult mai performant. Revin azi către voi cu o versiune îmbunătățită a celui de 27 de inch, una ce a primit perticula „S” la sfârșitul denumirii pentru a marca specificații ușor superioare. BenQ MOBIUZ EX2710S este în definitiv același monitor cu cel pe care l-am văzut în aprilie 2022, cu mențiunea că rata de refresh a crescut de la 144Hz la 165 Hz. Se prea poate să mai fie și alte mici modificări sub carcasă, fiindcă în rest, din lista cu specificații și atât cât se vede la exterior diferențele sunt minime.
Specificații monitor gaming BenQ MOBIUZ EX2710S
Design
Alături de monitor, în cutia de retail mai apar cele două elemente ce alcătuiesc standul, un capac de plastic pentru zona de conectivitate, un cablu HDMI, cablul de alimentare, ghid de pornire rapdiă și alte câteva plinate cu diferite informații:
Așa cum spuneam, BenQ MOBIUZ EX2710S nu se deosebește mai deloc de fratele căruia litera „S” îi lipsește din colțul stânga de pe marginea de sub ecran.
Avem același monitor cu un design deloc excentric, dar care propune câteva tușe de nuanță. Privit din față, doar dunga portocalie de la baza piciorului cu formă triunghiulară iese ușor în evidență. În partea frontală se mai observă pe marginea de jos, pe centru un modul cu senzor de lumină ambientală, iar în dreapta butonul ce activează modurile HDRi.
Pe partea spate este scrisă cu un font interesant denumirea MOBIUZ undeva sus, pe centru, și mai atrag atenția 4 dungi finisate lucios ce pleacă pe fiecare diagonală din centrul monitorului, acolo unde este sistemul de prindere al standului.
Tot pe partea posterioară este și zona de conectivitate, cu porturile dispuse în sus. Această zonă poate fi acoperită de un capac din plastic, iar cablurile pot fi trase prin piciorul standului. În colțul din stânga jos sunt și butoanele pentru accesul și navigarea prin meniul OSD al monitorului, dar și butonul Power.
Dacă tot am amintit de meniul OSD, iată și cum este el reprezentat pe BenQ MOBIUZ EX2710S:
Standul este solid și se montează în doar câteva zeci de secunde, fără a fi nevoie de instrumente în afara propriilor mâini. Piciorul cu bază mare oferă o stabilitate foarte bună monitorului, dar va ocupa ceva spațiu pe birou.
Standul vine cu reglaje multiple, aș spune eu cam tot ce ai nevoie și pe plaje largi:
Din punct de vedere al construcției, lui BenQ MOBIUZ EX2710S nu-i poți reproșa mai nimic. Nu este un monitor dintr-o gamă premium sau măcar cu ceva pretenții, dar se prezintă bine atât ca materiale, cât și ca asamblare și finisaje de detaliu. Nu-i nimic de-a dreptul impresionant, dar, repet, nici nu e nimic în neregulă.
Ecran
Acum, nu știu sigur cât de mare nevoie era de BenQ MOBIUZ EX2710S atât timp cât exista deja modelul „non S”. Asta fiindcă diferențele între cele două sunt minime, din lista cu specificații contează doar rata de refresh, ce este în acest caz de 165 Hz, față de 144 Hz.
În rest, mi s-a părut același panou IPS bun, dar nu neapărat extraordinar. Atenție, raportat la prețul său este mai mult decât ok, dar la modul general nu este unul de top. Nici nu ar avea vreo șansă să fie așa ceva vațnd în vedere că BenQ MOBIUZ EX2710S costă în jur de 1.000 de lei.
Ce pot afirma înainte de a prezenta rezultatele măsurătorilor. Ecranul IPS este mat și nu reflectă mai deloc mediual ambiant. Negrul nu este cel mai adânc, mai degrabă un gri închis. cu luminozitatea display-ului la 50 – 60% se aranjează mai bine. UNghiurile de vizualizare sunt suficient de extinse, până pe la 30 – 40 de grade nu se observă aproape nicio degradare a imaginii.
În jocuri, timpul redus de răspuns și rata de refresh de până la 165 Hz garantează tranziții fluide între cadre. Nu apar artefacte supărătoare decât foarte rar, cum ar fi mici scindări sau umbre ori pixelare în jurul subiecților cu mișcări foarte rapide. Nu cred că este mereu monitorul de vină pentru astfel de comportament, se poate pune seama și pe placa video în unele cazuri.
Ce mi-a plăcut la BenQ MOBIUZ EX2710S ține de intervalul dinamic când activezi modurile de imagine FPS sau RTG. Da, contrastul are mult de suferit, negrul este aproape gri, dar asta vine cu avantaje în zonele întunecate ale imaginii, unde apar detalii ce în alte moduri de imagine sunt complet invizibile.
Rezoluția Full HD este cam la limită pentru o diagonală de 27 de inch, dar nu aș spune că vezi pixelii de la o distanță normală de utilizare.
Acum, dacă vorbim despre luminozitatea maximă, eu am măsurat o valoare de 273 cd/mp undeva în centrul ecranului. Nu s-au atins cei 280 de niți promiși în fișa tehnică, dar diferența este de iertat.
Distribuția luminozității (cu aceasta setată la 100%) este ok, dar nu tocmai de lăudat:
Important este că imediat ce reglezi luminozitatea pe la 80% uniformitatea este cu mult mai bună.
Am testat și afișarea culorilor în mai toate modurile predefinite, așa cum sunt ele din fabrică. Cele mai mici deviații Delta E au fost în modul sRGB, cu una medie de doar 1.5.
Teste culoare în modurile predefinite de imagine ale monnitorului BenQ MOBIUZ EX2710S:
Surprinzător sau nu, după ce am calibrat ecranul nu am putut scădea cu deviațiile medii mai jos decât ceea ce era setat de-a gata în modul sRGB, dar am reușit să le reduc pe cele maxime.
Test culori și raport deviații Delta E după calibrarea monitorului BenQ MOBIUZ EX2710S:
BenQ MOBIUZ EX2710S îți dă posibilitatea de a activa un mod HDRi, cu moduri dedicate de gaming și film, dar nu aș spune că optimizarea este cea mai reușită în toate scenariile. Uneori imaginea primește un boost corect pe partea de culori, contrast și luminozitate maximă, dar nu este ceva constant și te poți trezi cu unele artefacte evidente chiar atunci când îți este lumea mai dragă.
Una peste alta, imaginea este bună spre foarte bună pentru ceea ce înseamnă un monitor de gaming din zona asta de preț. Nu convinge neapărat pe partea de reprezentare a culorilor, dar acolo unde contează în jocuri, adică la timp de răspuns, rată de reîmprospătare și inaterval dinamic, precum și cu celelalte tehnologii disponibile, BenQ MOBIUZ EX2710S stă bine.
Sunet
Cele două difuzoare a câte 2.5W fiecare reglate de treVolo sunt printre cele bune din ce am testat ca monitoare. Nu se ridică la standardul setat de BenQ EW3880R, dar acela avea și woofer…
În fine, calitatea sunetului este foarte bună pentru YouTube, social media, video conferințe sau chiar filme, dar pentru jocuri sau muzică ar fi mai indicate niște boxe dedicate.
Volumul maxim este clar de nivelul celor 5W anunțați, doar că pe la 90% apar niște distorsiuni ușor enervante. Oricum la acel nivel nu are rost să urci.
Prin jack-ul de 3.5 mm cu rol de ieșire stereo de sunet nu primești cea mai grozavă calitate. Ca de aproape fiecare dată recomand și în acest caz să fie folosită sursa PC-ului, care nu prea are cum să fie mai slabă ca aceasta din monitorul BenQ MOBIUZ EX2710S.
Conectivitate
Aici avem baza și nimic mai mult. Oricum două porturi HDMI 2.0 cu suport HDCP 2.2 și un DisplayPort 1.2 sunt arhisuficiente pentru categoria unde joacă acest monitor. Jack-ul audio de 3.5 mm este binevenit, dar așa cum am spus l-aș folosi doar în caz de nevoie maximă.
Porturile sunt dispuse în sus, deci firele vor veni de jos către monitor, așa că nu vor fi probleme cu cablurile nici dacă alegi să montezi ecranul pe perete prin intermediul unui suport de tip VESA 100×100.
Preț
Monitor gaming BenQ MOBIUZ EX2710S – 1.080 lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).
Monitorul BenQ MOBIUZ EX2710S a fost testat timp de 13 zile și a fost returnat. Conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.
BenQ MOBIUZ EX2710S reprezintă o bună afacere pentru zona de preț unde concurează. Fără a fi perfect pe aproape niciun criteriu de analiză, acesta vine cu un echilibru optim între specificațiile de gaming și cele pentru sarcini cotidiene, precum navigare web, office, multimedia și altele asemenea. Totuși, pentru jocuri a fost conceput și acolo se descurcă cel mai bine, cu atât mai mult, mă repet, pentru prețul afișat.