Odată cu intrarea sub umbrela HP, HyperX pare că-și dorește să devină un brand de gaming din ce în ce mai cunoscut, iar pentru asta are nevoie să extindă gama de produse. Așa se face că în vară erau anunțate primele monitoare ale companiei. Ambele vin cu o noutate în pachet, anume cu brațe ergonomice ce le permit mișcări ample pe mai toate direcțiile, dar care, în același timp, dau șansa și de a monta până la 4 monitoare pe același suport. Pentru a ajunge la această cifră este nevoie totuși de accesorii suplimentare față de ceea ce primești în cutia de retail a fiecărui monitor.
Noi vedem azi cum se descurcă monitorul mai mic, anume cel de 24.5 inch. HyperX Armada 25 poate că nu anunță multe din fișa tehnică, aparte poate doar de rata de refresh la 240 Hz, dar, așa cum am descoperit, merită cu prisosință a fi luat în considerare.
Specificații pentru monitorul gaming HyperX Armada 25
Design
Monitorul de test a ajuns la noi în cutia de retail, în care am mai găsit 3 cabluri de alimentare (unul pentru prize de UK), cablu DisplayPort de culoare roșie, certificat de garanție, două flyere cu ceva informații, brațul ergonomic ce se compune din 3 elemente separate, precum și câteva accesorii și șuruburi:
Din ce am găsit pe site-ul HyperX, se pare că, în loc de două cabluri de alimentare, precum am primit noi, în pachetul de retail unul dintre ele va fi înlocuit de un HDMI, de culoare neagră.
Primul contact cu monitorul HyperX Armada 25 mi-a arătat că acesta este foarte ușor. Cu mai puțin de 3 kg, el este foarte simplu de așezat pe brațul ergonomic odată ce ai decis unde și prin ce metodă îl vei fixa pe acesta din urmă.
Asta fiindcă în mod standard, brațul se prinde printr-un sistem cu clemă de birou, precum în acestă imagine:
Doar că în pachet mai există ceva accesorii care îți permit să înlocuiești acel sistem de prindere cu unul ce te lasă să fixezi brațul prin orificiul pentru cabluri care se găsește pe aproape orice birou care se respectă. Acel orificiu este de obicei într-unul dintre colțurile biroului, dar asta nu deranjează cu nimic, dacă ne uităm pe ce distanțe și în câte moduri poate fi ajustat monitorul odată ce este atașat brațului:
Dacă am vorbit despre greutatea redusă a monitorului, atunci să vă spun că brațul ergonomic este mult mai greu, în total cântărind nu mai puțin de 4.8 kg. Asta se datorează faptului că este realizat din metal foarte gros, mult mai gros decât mă așteptam, să fiu sincer.
Pe brațul ergonomic sunt și câteva cleme prin care poți trage cablurile, spre nu fi în plină vedere, dar și pentru a nu încurca atunci când miști monitorul în toate direcțiile pe care le permite brațul. Totuși, pentru asta, este nevoie să lași ceva cablu suplimentar până în prima clemă, ca să ai loc de manevră apoi.
Mai mult, nu poți „trimite” monitorul extrem de aproape de peretele din spate (dacă există), întrucât tot ansamblul brațului ergonomic ocupă ceva spațiu, care va rămâne ca loc între spatele monitorului și perete.
Cei ce vor să monteze monitorul pe un suport de perete, au în pachet și un adaptor cu prindere VESA 80 și 100, pentru care însă mai trebuie suportul propriu-zis, adică elementul ce se prinde pe zid.
Ca un punct negativ aș menționa faptul că nu există opțiune pentru suport / stand clasic. Ambele monitoare HyperX Armada vin în cutia de retail doar cu braț ergonomic și nu există opțiune pentru versiune cu stand normal, nici ca pachet separat măcar.
Ca design, nimic neobișnuit, ba din contră. Nu sunt elemente radicale, nici pe departe, nu există nici lumini RGB, totul este păstrat cât mai curat. Marginile de sus și de pe laterale sunt foarte înguste, doar cea de jos este mai lată.
Butoanele pentru navigarea prin meniul OSD sunt pe spatele monitorului, către colțul din stânga jos. Aici este butonul Power și un joystick ce acționează pe 4 direcții și care poate fi și apăsat.
Interfața meniului OSD este simplă, nimic de comentat. Poți parcurge întregul meniu foarte lejer, setările fiind logic amplasate, intuitiv de accesat.
Meniul OSD de pe monitorul de gaming HyperX Armada 25:
În ceea ce privește calitatea de fabricație, totul bine. Ba chiar din punct de vedere al asamblării, mai mult decât mă așteptam. Nimic nu scârțâie sau pare firav, iar finisajele de detaliu sunt corect realizate. Plasticul de la exterior nu-i cel mai pretențios, ce-i drept, la la modul general vorbim despre o construcție de foarte bună calitate.
Imagine
Deși poate nu e bine să mă ante pronunț de la începutul acestui capitol, am descoperit la HyperX Armada 25 o imagine mai bună decât credeam inițial, după ce am parcurs prima dată fișa cu specificații.
Luminozitatea anunțată ca fiind de maximum 400 niți este ceva mai ridicată după măsurătorile mele. Exemplarul de test a obținut în centrul ecranului 411 cd/mp. Distribuția luminozității, la 100% din capacitate, este foarte bună, iar în utilizarea cotidiană nu poți distinge diferențele relevate de măsurători:
Dacă vorbim despre culori, oarecum neașteptat, în mai toate modurile presetate ale imaginii avem deviații medii Delta E mai mici decât 3, care este considerată valoarea sub care ochiul uman nu poate percepe diferențe între nuanțele ideale și cele mai puțin corecte.
Deviații Delta E în modurile de imagine presetate disponibile pe monitorul de gaming HyperX Armada 25:
După ce am calibrat atent ecranul, am descoperit că poate fi extrem de exact cu fiecare culoare în parte:
Deviațiile medii Delta E94 au fost de numai 0.3, cu 0.5 pe Delta E2000, în timp ce maximul pe standardul mai vechi au fost de 0.6, cu 1.4 pe Delta E2000. Foarte, foarte bine pentru un monitor de gaming.
Revenind la modurile presetate de imagine, pentru un monitor de gaming mi-ar fi plăcut să avem moduri dedicate pentru cele mai întâlnite tipuri de jocuri, precum RPG, FPS, Racing, MOBA etc. La majoritatea monitoarelor de gaming pe care le-am testat în ultimul timp am găsit așa ceva, dar nu și la HyperX Armada 25.
Contrastul nativ este de 1000:1, mai mult decât suficient pentru ca la o luminozitate de circa 120 cd/mp să fie afișat un negru bun. Nu-i ideal, dar este bun pentru un panou IPS, unul ce mi-a plăcut că nu prea reflectă mediul ambiant și care aduce unghiuri de vizualizare foarte largi.
Rezoluția Full HD la o diagonală de 24.5 inch produce un ppi de aproape 90, o densitate a pixelilor ce nu pare suficientă după așteptările actuale, dar care în cazul HyperX Armada 25 se dovedește suficientă. Cel mai probabil panoul are un dot pitch redus, motiv pentru care conturarea detaliilor este mai fină.
Specificațiile de gaming vorbesc despre o rată maximă de refresh de 240 Hz și un timp de răspuns de 1 ms, atât după măsurătorile MPRT, cât și după cele GtG.
În cele câteva zeci de minute de jocuri în care am analizat cum se comportă monitorul nu am descoperit niciun artefact supărător, care să apară din cauza monitorului.
Una peste alta, HyperX Armada 25 se descurcă mai mult decât onorabil în gaming, aș spune că nu am găsit nici cea mai mică problemă. Suportul pentru G-Sync (am testat cu o placă NVIDIA GeForce RTX4080) își arată și el contribuția în a menține un fps corelat între placa grafică și monitor.
Conectivitate
Aici, pe lângă faptul că am exclus capitolul sunet din review fiindcă nu avem așa ceva la HyperX Armada 25, mai apar ceva lipsuri. Având în vedere costul acestui monitor, mi-ar fi plăcut să mai vedem și alte porturi în afara celor 2 HDMI și a unui DisplayPort. Nu avem niciun USB, nu există nici jack de 3.5 mm pentru audio, nimic în afara celor trei menționate deja.
Preț
Monitor gaming HyperX Armada 25 – 2.650 lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).
Monitorul de gaming HyperX Armada 25 este unul bine pus la punct, o primă încercare reușită din partea celor de la HyperX. Cum nimic nu este niciodată perfect, nu am cum să nu mă leg de faptul că nu există opțiune pentru stand / suport clasic, că nu avem sunet integrat și că elementele de conectivitate sunt ceva cam limitate ca număr. Iar toate astea la un preț ceva cam optimist, din partea mea. Pe de altă parte, panoul IPS este excelent, chiar nu văd ce i-aș putea reproșa, în timp ce calitatea de fabricație este de top, iar brațul ergonomic generează multiple posibilități de reglaj al poziției monitorului.
Monitorul HyperX Armada 25 a fost testat timp de 12 zile și a fost returnat. Conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.