Monitor LED IPS HP Pavilion 23xi – review

29/03/2013

Ne-a sosit la review pe lângă ultraportabilul HP Spectre XT TouchSmart 15 și un monitor IPS de la compania americană – HP Pavilion 23xi. Este primul monitor HP care a sosit la review pentru Gadget.ro și a fost o supriză plăcută, după cum veți remarca și pe parcursul recenziei.

Sunt utilizator de monitor extern, îl conectez la laptop și-mi oferă un plus de operabilitate când vreau să fac mai multe sarcini de o dată. Se dovedește util atunci când scriu un articol și parcug mai multe surse de informație, etc. HP Pavilion 23xi vine cu un panel IPS. Sunt cele mai căutate în acest moment. Asta pentru că un astfel de panel plusează la luminozitate, culori plăcute, nu deranjează vizual. Sunt o sumă de plusuri pe care le aduce față de LCD-urile și LED-urile convenționale cu matrice TN / Twisted Nematic.

Acronimul IPS vine de la In-Plane Switching și rezolvă multe din limitările unei matrice TN. Iese în evidență prin timpul rapid de răspuns, unghiul mare de vizualizare și reproducția reală a culorilor.

Câteva detalii legate de monitorul HP Pavilion 23xi:

Monitor LED

Date tehnice

HP Pavilion 23xi

Dimensiune display

23 inch / 58.4 cm

Rezoluție

1920×1080 pixeli și aspect 16:9

Tehnologie

IPS / In-Plane Switching

Rată contrast

1000:1

Dinamic 10000000:1

Luminozitate

250 cd/ metr pătrat

Timp de răspuns

7 ms

Conectivitate

VGA, HDMI, DVI-D

Consum de energie

30 W maxim

0.5 W în stand-by

Funcții încorporate

Anti glare

Plug and Play

HP Enhance+ resolution

Greutate

3.5 kg

Grosime

17.1 mm

Design

În cutie dați de monitorul IPS, stand și picior de susținere, încărcător, cablu VGA – VGA și DVI-D – DVI-D, manual de instrucțiuni cât și CD cu manualul în diverse limbi.

Cântărește 3.5 kg, nu știu de ce, dar mi s-a părut destul de ușor. Montarea piciorului și a standului plus cuplarea la monitor se fac ușor. Nu trebuie să strângi vreun șurub ci doar să le potrivești în lăcașurile special concepute. Apreciez simplitatea și inventivitatea celor de la HP.

Din imagini se poate observa că standul este destul de lat și dă stabilitate monitorului. Nu trebuie să-ți faci griji că la o fluctuație mică a mesei sau biroului va duce ca efect la căderea sa sau chestii de gen. Reglarea monitorului HP 23xi se face doar față / spate, nu-l poți roti spre stânga sau spre dreapta.

Rama monitorulului de 23 inch combină culorile argintiu la bază unde se află și sigla HP, standul și piciorul de susținere sunt tot pe argintiu și negru pe lateralele sale + spatele. Plasticul domină, dar l-au îmbinat în mod plăcut, se vede atenția lor la detalii. Distanța de la panelul IPS la marginea propriu-zisă este mică, poate pe viitor vom vedea și monitoare edge-to-edge fără un preț fabulos.

HP 23xi nu-ți ocupă mult spațiu, ai panelul IPS de 23 inch și margini micuțe, asta-l face ușor de dispus pe un birou mai aglomerat. Pe spate sunt elementele de conectivitate. Monitorul arată bine, ușor, dă bine într-o cameră, atenție la detalii și o finisare decentă.

Tehnologie

Lăsam designul de o parte și ne concetrăm pe funcțiile încorporate. Aici plusează serios, HP 23xi. Include un panel IPS de 23 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, timp de răspuns de 7 ms, aspect 16:9, unghi larg de vizualizare, luminozitate de 250 cd / metru pătrat. Mai multe detalii sunt în tabelul poziționat la începutul articolului.

Impresiile sunt pozitive. L-am conectat prin HDMI la laptopul HP Spectre XT TouchSmart 15 și ulterior la ASUS U36. Și-a făcut singur conexiunea și setările, este de tip Plug and Play și cam așa sunt toate monitoarele din ultimii 5 – 6 ani de zile.

Folosesc un BenQ BL2400 cu matrice VA și când HP 23xi a afișat imaginea am avut o reacție instinctivă de wow. Se vede foarte, foarte bine. Imaginea este mult mai stabilă, fără o rată de refresh care să deranjeze vizual, nu a mai trebuit să umblu prin setări ca să obțin o imagine cât de cât ok. O adevărată plăcere să faci browsing, să te uiți la imagini, culorile sunt naturale. Plus că 1920×1080 pixeli dă mai bine pe 23 inch decât pe unul de 27 inch unde și-ar face simțită nevoia o rezoluție ceva mai mare.

Unghiul de reglare față / spate este cuprins între -5 și +25 grade. Găsești o poziția optimă rapid, asta pentru că nu trebuie să te uiți perpendicular pe el. La oricare dintre reglaje oferă o imagine perfectă. Poți să te uiți și din lateral cât de mult, tot se va vedea bine / exemplar.

IPS este viitorul pe termen scurt, cu siguranță dacă va fi nevoie să achiziționez un viitor monitor voi miza pe această tehnologie. HP 23xi este excelent calibrat și nu am ce să-i reproșez.

Setări

Reglajele sunt poziționate la bază în partea dreapta. Acolo se află și butonul de power ce are în spate un LED ce nu deranjează vizual. V-am făcut o serie de imagini cu toate reglajele disponibile, astfel încât să aveți o privire de ansamblu. Toate detaliile în galeria foto de mai jos. Meniul este intuitiv, butoane ușor de accesat și răspuns rapid la apăsare, asta și pentru că nu s-au lăcomit să ofere un profil mic. Setările se fac ușor. Recunosc că nu prea am avut nevoie să intru prin setări. Asta pentru că imaginea afișată a fost de calitate, de la bun început.

Conectivitate

DVI-D, HDMI și  VGA. Mi-ar fi plăcut să văd că are un DisplayPort, un conector care cred că va fi adoptat din ce în ce mai mult. Cred că va înlocui HDMI-ul. Partea de conectivitate este dispusă în spate, central, ușor de accesat. S-a mizat și aici pe simplitate.

Preț

Altex.ro – 899 lei

Concluzii

HP 23xi are certe puncte pozitive și este un monitor de luat în seamă pentru diagonala de 23 inch.

PRO

– design ce aduce un profil subțire, distanța dintre panel și marginea monitorului este mică, compact pentru cei 23 de inch ai săi;

– ușor de montat, stand ce oferă stabilitate;

– rezistent în timp, fără zone care să adune praful și să-l facă evident;

– imagine de calitate, unghi larg de vizualizare;

– conectivitate bună: HDMI, VGA, DVI-D, ușor de accesat;

– setări ce se fac într-un mod intuitiv;

– preț bun.

CONTRA

– parcă-i prea mult plastic;

– un DisplayPort ar fi adus conectivitate maximă.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.