Produsul pe care îl analizez azi reprezintă o premieră pentru mine, fiind primul monitor pentru care scriu o recenzie. Am avut ocazia ca pentru câteva zile să-mi schimb monitorul cu unul de test, anume cu un Philips 276E7.

De fapt, denumirea completă a monitorului ce a ajuns la mine este Philips 276E7QDAB/00, însă de-a lungul review-ului mă voi rezuma la numele mai scurt.

Probabil mulți dintre voi știți deja că de producția monitoarelor Philips se ocupă o companie chineză, mai exact TPV Technology Limited, aceeași companie care produce și monitoarele AOC, spre exemplu.

De distribuirea și promovarea monitoarelor Philips se ocupă o companie distinctă, ce a luat ființă în 2009, anume MMD – MultiMedia Displays.

Până la urmă contează mai puțin aceste detalii, pe noi ne interesează cum se descurcă monitorul Philips 276E7.

Specificații pentru monitorul Philips 276E7

Specificatii monitor Philips 276E7 QDAB

Design

Produsul l-am primit sigilat, în cutia de retail. Aici am găsit monitorul, suportul ce integrează și șurubul de prindere, cablul de alimentare cu adaptorul corespunzător, cablu VGA -VGA, cablu jack 3.5 mm la jack de 3.5 mm, CD cu manual și drivere, ghid rapid de utilizare.

Așa cum am mai spus-o și în cazul televizoarelor nu știu nici câte ar fi de povestit la capitolul design al unui monitor. Pur și simplu ecranul reprezintă cea mai mare suprafață pe care o vezi, iar de curând cu cât raportul dintre display și corp este mai mare cu atât mai bine.

Așadar, producătorii vor ca mai nou fiecare monitor să beneficieze de margini cât mai înguste și un design minimalist. Exact asta și-a dorit pesemne și Philips 276E7 și trebuie să recunoaștem că i-a ieșit.

Marginile laterale și cea de sus sunt extrem de înguste, măsoară circa 7 mm, iar cea de jos se oprește la aproximativ 18 mm. Pe aceasta din urmă este amplasat central logo-ul Philips, iar în partea dreaptă semnul On/Off cu un LED de notificare sub el.

Pe spatele dispozitivului găsim un buton tip joystick prin intermediul căruia accesăm meniul OSD, cele 4 locașuri pentru prinderea VESA 100×100 mm, elementele de conectivitate și locașul de prindere a suportului.

Suportul monitorului se atașează extrem de simplu, practic precum prindem un aparat foto (monitorul) de un trepied (suportul). Șurubul de fixare este integrat în suport și permite motarea în doar câteva secunde.

Monitorul poate fi ajustat pe o plajă destul de largă ca înclinație, de la 5 grade spre față, până la 20 de grade spre spate:

Philips 276E7 arată destul de bine, nu prea am ce să-i reproșez. Suportul se montează ușor, putem regla și înclinarea, butonul tip joystick este destul de ergonomic în utilizare chiar dacă este amplasat pe spate, deci toate bune.

Setări

Înainte de a trece la prezentarea imaginii, haideți să vedem ce setări avem la dispoziție în meniul OSD al lui Philips 276E7.

Pentru a regla volumul din difuzoarele încorporate de monitor trebuie să mișcăm joystick-ul în jos. Apoi sus – jos pentru mai tare sau mai încet.

Spre a alege varianta de input (VGA, DVI sau HDMI) mișcăm joystick-ul în sus, apoi selectăm sursa dorită.

Dacă mișcăm butonul înspre stânga ajungem în meniul SmartIMage de unde putem alege trei moduri predefinite de afișare: Standard (cu seătrile pe care le face utilizatorul), Internet și Game.

Cel mai stufos meniu, cel care conține toate setările, se accesează prin mișcarea joystick-ului la dreapta. Astfel putem naviga ușor prin mai multe meniuri secundare: Input, Picture, Audio, Color Language, OSD Settings și Setup:

Imagine

Ajungem la zona care contează cel mai mult. Un monitor trebuie să convingă la capitolul imagine mai tare decât la oricare altul.

Philips 276E7 nu dezamăgește aici. Panelul IPS își arată atuurile de la prima privire: culori bogate, vii, cu o paletă extinsă de nuanțe, unghiuri foarte largi de vizualizare și contrast ridicat.

Luminozitatea este suficientă, chiar dacă nu impresionează neapărat. Oricum ar fi, dacă vrei să calibrezi cât mai corect un monitor atunci trebuie să lași ceva mai jos nivelul luminozității pentru a beneficia de culori cât mai exacte, în special dacă vrei un negru intens, adânc.

Foarte mult mi-a plăcut nivelul extrem de redus de reflexie al panelului. În locul unde am amplasat biroul, lumina naturală îmi vine din spate, adică ajunge direct pe monitor, așa că orice reflexie devine deranjantă. Nu și în cazul acestui monitor, nici la orele de după-amiază nu mi-a creat neplăceri.

În cazul în care ești exigent trebuie să apelezi la o calibrare corectă a culorilor. Poți parcurge acest proces direct din Windows, cu softul inclus în sistemul de operare, dar asta nu-ți garantează neapărat cea mai fină reglare.

Pentru a te asigura că scoți tot ce poate un monitor este nevoie de un colorimetru cu un software performant, care să găsească cele mai bune setări de imagine. Am folosit un Spyder 4 Elite și am constatat că Philips 276E7 reproduce aproape fidel toate nuanțele, chiar dacă nu atinge perfecțiunea. Chiar și așa, pentru prețul său consider că este mai mult decât suficient.

Așadar, din punct de vedere al culorilor, al imaginii în ansamblu, Philips 276E7 stă bine.

Unde nu poate face față un monitor IPS este în gaming, când timpul de răspuns nu este cel mai scăzut. Cele 5 ms din fișa tehnică își arată limitele în jocuri, când apar fenomene specifice, deranjante pentru împătimiți. Dacă nu vrei cea mai mare performanță în gaming, atunci nu vei fi tocmai dezamăgit. Vei remarca limitările, dar poate nu te vor deranja.

Philips 276E7 folosește o tehnlogie denumnită FlickerFree pentru a elimina sau măcar diminua acele sclipiri, scintilații care mai pot apărea. Recunosc că FlickerFree își face bine treaba și nu am observat acele pulsații cât timp l-am folosit.

Rezoluția Full HD 1920 x 1080 pixeli este normală în această zonă de preț. Important este că imaginile și textele apar bine conturate, atât cât se poate la o densitate a pixelilor de 81 ppi.

În concluzie la acest capitol: Philips 276E7 se descurcă onorabil în a afișa culorile, excelent pentru multimedia, browsing sau alte activități de bază. Dacă ești utilizator cu pretenții, fie gamer, fie pe partea de editare foto sau video, atunci va trebui să investești ceva mai mult, fiindcă acest model nu este unul profesional. Însă pentru categoria sa de preț îl consider a fi un monitor foarte bun.

Sunet

Fiindcă Philips 276E7 integrează și două difuzoare trebuie să spun câteva cuvinte și despre sunet. Doar câteva, căci nu merită mai mult.

Din păcate s-au făcut economii pe partea de sunet, cele două difuzoare se aud mai rău decât am întâlnit la multe telefoane, ca să nu mai zic laptopuri. Pur și simplu nu trebuie să crezi că te poți baza doar pe aceste difuzoare ale monitorului. Nu au pic de bass, deloc, dar nici înaltele sau mediile nu sunt deloc fidel redate. Volumul este și el extrem de scăzut, cei 6 W nu cred că au acoperire în realitate.

Nu mai insist: difuzoarele de pe Philips 276E7 le poți folosi, aș zice, doar pentru a auzi anumite notificări, de la mail, Facebook, Skype sau ce mai folosiți. Și cam atât!

Conectivitate

Pe partea de conectivitate Philips 276E7 oferă baza. Nu avem Display Port, însă unii ar putea agreea suportul MHL prin conexiunea HDMI.

Alături de aceasta găsim bătrânul VGA, dar și DVI-ul digital. Tot în acea zonă este și intrarea pentru sunet prin jack de 3.5 mm, dar și ieșirea de căști sau alte accesorii audio, tot prin jack de 3.5 mm.

În pachetul de retail, așa cum am spus deja, găsim un cablu VGA – VGA și unul jack 3.5 mm – jack 3.5 mm.

Aș spune că dispunerea elementelor de conectivitate nu este cea mai fericită, întrucât cablurile vin direct din spate și nu de jos sau din lateral. Așadar, dacă alegi să montezi monitorul pe perete și nu pe suport, vei fi nevoit să cumperi cabluri cu conectori la 90 de grade spre a nu depărta monitorul prea tare de perete. Altfel, trebuie să lași cel puțin 7 cm față de perete.

Preț

Philips 276E7QDAB/00 – 979 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Nu o să mai lungesc mult recenzia, căci nu are rost. Consider că pentru prețul afișat primești un monitor foarte bun. La mai puțin de 1.000 de lei te alegi cu un ecran de 27 de inch, cu rezoluție Full HD, panel IPS ce oferă culori vii și care nu reflectă mai deloc mediul ambiant.

Modul de intrare a caburilor ori sunetul slab pot fi considerate minusurile ce pot fi trecute cu vederea atunci când analizăm costul.

Principalele puncte pro și contra pentru monitorul Philips 276E7QDAB/00:

PRO

  • imagini de calitate, culori plăcute;
  • panel ce nu reflectă aproape deloc lumina ambientală.

CONTRA

  • sunet extrem de slab, aproape inutilizabil.