Revin cu un nou review pentru un monitor, de data asta vorbim despre un produs Philips. Reamintesc și aici că de producerea efectivă a monitoarelor sub celebrul brand olandez se ocupă compania TPV Technology Limited, cea din spatele AOC.
Pentru client nu contează neapărat aceste aspecte, ci mai degrabă cum se comportă fiecare produs în parte. De aceea este nevoie de teste, recenzii din care să reiasă plusurile și minusurile unui produs.
Azi vedem cum s-a comportat Philips BDM3270 în decursul celor două săptămâni de test.
Specificații pentru monitorul Philips BDM3270QP2/00
Design
Philips BDM3270 ajunge la client într-o cutie de mari dimensiuni, cu o greutate direct proporțională, aproape 15 kg cântărește tot pachetul. În cutie am găsit, pe lângă monitor, standul alcătuit din două părți, cablu VGA, cablu DVI, cablul de alimentare și un ghid de utilizare.
Pentru a monta monitorul pe stand nu este nevoie decât de o șurubelniță stea. Cele două bucăți ale suportului se asamblează fără efort și fără scule suplimentare.
După ce ai montat standul observi că acesta oferă o multitudine de reglaje. Monitorul poate fi înclinat pe față-spate, ridicat sau coborât cu centimetri buni, rotit în jurul axei sale, rotit în mod landscape ori portrait. Puteți vedea în galeria de mai jos toate posibilitățile:
Designul propriu-zis nu aduce elemente inedite, marginile nu sunt extrem de înguste, cum nici foarte generoase nu sunt. Pe latura de jos vedem o bandă ce imită metalul, una ce se îngustează către capete și în centrul căreia se află numele producătorului.
Butoanele de accesare a meniului OSD sunt amplasate în colțul din dreapta-jos. Sunt 5 la număr și de tip capacitiv, răspund doar la simpla atingere.
Pe spate găsim o bună parte din elementele de conectivitate, cablurile corespondente intră de jos în sus. Tot pe partea posterioară, dar pe dreapta, mai găsim și 4 porturi USB Type A și unul Type B.
Construcția nu este cea mai pretențioasă, însă nici nu aș putea-o numi ca fiind de proastă calitate, nici pe departe. Nici plasticul nu impresionează, cu toate că asta eu spun că ar conta prea puțin.
Cel mai important aspect al acestui capitol este cu siguranță modul în care acest monitor poate fi reglat pe standul său. Extrem de largi sunt marjele de înclinare, rotire ori ridicare, încât este greu să nu apreciezi această abordare.
Imagine
Trecem la imagine, unde o să prezint și o analiză asupra culorilor înainte și după calibrare cu ajutorul unui colorimetru și al unui soft specializat.
Prima impresie în momentul în care m-am așezat în fața monitorului, cu setările standard ale imaginii nu au fost cele mai fericite. Asta în primul rând din cauza panelului care reflectă prea mult spațiul ambiant. Cum afară era lumină puternică, iar fereastra era exact în spatele meu, vă dați seama că mai mult vedeam ce se întâmplă afară decât pe ecran.
Luminozitatea default setată la 100% nu ajuta deloc nici ea, contrastul având și el mult de suferit din această cauză.
Am început să fac câteva reglaje și am observat că cel mai bine este să reduci luminozitatea până pe la 30%, iar contrastul dus pe la 40%. Se făcuse întuneric afară așa că acum putea observa mai bine cum se comportă în fapt display-ul.
Galerie cu meniul OSD al monitorului Philips BDM3270:
Am făcut un test de culoare cu monitorul resetat la valorile din fabrică și fără ca vreun mod de afișaj să fie activat. Sunt 6 astfel de moduri: SmartUniformity, Economy, Game, Movie, Photo și Office, așa cum puteți vedea și în imaginea de mai jos:
Valorile obținute în ceea ce privește deviația deltaE nu au fost rele deloc, deși puteam observa cu ușurință că acest monitor poate mult mai mult. Erorile dE94 au fost în medie de doar 3.2, în timp ce maximul a fost atins pe albastru și a măsurat 6.8. După standardul dE2000 avem valori mai mari, cu o medie de 6.6 și maxim tot pe albastru de 22.4. Rețineți că aceste valori sunt cu monitorul abia scos din cutie, fără nici cea mai mică ajustare, din nicio direcție:
După ce am calibrat monitorul Philips BDM3270, am avut parte de o surpriză foarte plăcută. Deși mă așteptam la o îmbunătățire considerabilă, nu am prevăzut rezultate atât de bune. dE94 mediu a fost de doar 0.6, în timp ce pe albastru s-a obținut un maxim de 1.5. dE2000 afișeză și el scoruri excelente, cu 1.2 mediu și 4.1 maxim pe albastru. Rețineți că orice valoare sub 3 este considerată eroare nesemnificativă, practic de neobservat cu ochiul liber:
Astfel se face că Philips BDM3270 afișează culori aproape de perfecțiune, cel puțin dacă ne raportăm la costul de comercializare. Fără a fi tocmai ieftin, acest monitor nu este unul profesional și nici prețul nu este în acea zonă, așa că putem spune că pe partea de culori stă foarte bine.
Contrastul este și el ridicat, dar te poți bucura de el numai dacă în cameră este cât mai puțină lumină ambientală, întrucât panelul reflectă excesiv mediul înconjurător. Acesta ar fi singurul minus pe care îl pot aduce display-ului.
Pentru a scăpa de acest neajuns, potențialii clienți ar putea opta pentru Philips BDM3270QP/00, in fapt același monitor cu cel testat, diferența esențială constând în panelul mat ce ar trebui, în teorie, sa elimine reflexiile deranjante ale modelului pe care l-am testat. Versiunea cu ecran mat aduce și o luminozitate mai ridicată, totul la un preț cu doar câteva procente mai ridicat.
Rezoluția Quad HD 2560 x 1440 pixeli este mai mult decât recomandată la o diagonală de 32 inch. Dacă am fi avut doar Full HD cu siguranță ar fi fost probleme de sharpness. Cu Quad HD mă declar mulțumit, conturarea fiind suficientă în majoritatea situațiilor.
Philips BDM3270 nu se laudă nicăieri că ar fi potrivit pentru gaming, așa că nici eu nu o să fac asta. Cert este că dacă ești pasionat de jocuri și faci asta frecvent atunci mai bine alegi un monitor conceput special pentru astfel de activități. Ai ce alege în zona de preț în care se află și Philips BDM3270.
Despre funcțiile de îmbunătățire a imaginii o să spun doar că pe SmartContrast îl lăsați mai bine oprit. Nu face deloc bine imaginii în ansamblu, mai ales dacă ați calibrat cât de cât corect culorile și ați reglat eficient luminozitatea.
Philips BDM3270 oferă funcția MultiView, în fapt un mod Picture In Picture ce permite afișarea simultană a două imagini venite din două surse diferite. Poți alege între mod PIP (Picture In Picture) sau mod PBP (Picture By Picture), poți seta care imagine să fie cea mică și care să fie cea de bază, precum și poziția celei mici:
Sunet
Cele două difuzoare ale monitorului Philips BDM3270 au o putere combinată de 6W. Sunt suficient de puternice pentru sunetele uzuale ale sistemului de operare, pentru notificări și chiar unele conversații. Aș spune că este chiar cel mai puternic sunet pe care l-am întâlnit la un monitor.
Calitatea însă lasă mult de dorit, așa cum m-am obișnuit deja de la astfel de produse. Nu-i cea mai rea, dar nu cred că cineva se va baza strict pe aceste difuzoare integrate în monitorul Philips BDM3270. Chiar și boxe de câțiva zeci de lei vor face diferența în favoarea lor.
Conectivitate
Un alt capitol la care Philips BDM3270 face o figură frumoasă este acesta. Conectivitatea aș numi-o completă. Avem tot ce este nevoie pe partea de imagine, cu bătrânul VGA la locul lui, alături de DVI-Dual Link, HDMI cu suport MHL (Mobile High-Definition Link) și Display Port 1.2.
Pentru sunet avem două porturi tip jack de 3.5 mm, una pentru intrare de sunet, cealaltă pentru ieșire.
Nu în ultimul rând găsim patru porturi USB Type A: două tip 2.0 și două tip 3.0, dintre unul ce oferă încărcare rapidă pentru dispozitive mobile. Mai jos de toate acestea vedem și un port USB 3.0 Type B, dacă toate cele de mai sus nu erau suficiente.
Preț
Philips BDM3270 – 1.870 de lei pe eMAG.ro
Concluzii
Monitorul Philips BDM3270 convinge pe deplin în trei locuri: la exactitatea cu care redă culorile, prin conectivitatea completă și prin standul ce permite ajustări ample pe orice direcție.
Poate singurul minus notabil ar fi dat de reflexiile de-a dreptul deranjante pe care panelul le produce. Mediul ambiant se observă uneori aproape ca în oglindă (evident exagerez, chiar dramatizez situația) și face ca monitorul să poată fi folosit corect doar într-o cameră cu lumină obscură sau în întuneric total.
Per total, pentru prețul afișat, Philips BDM3270 se dovedește un monitor capabil acolo unde contează cel mai mult. Primești o diagonală mare, cu o rezoluție suficientă, precum și celelalte plusuri de mai sus. Trebuie doar să ții mai mereu draperiile ori jaluzelele trase atunci când lucrezi în fața lui.
Principalele puncte pro și contra pentru monitorul Philips BDM3270:
PRO
- culori exacte, aproape perfecte după calibrare, însă chiar și înainte de aceasta sunt bune;
- conectivitate completă;
- stand ce permite ajustări ample pe toate direcțiile.
CONTRA
- ecranul reflectă excesiv lumina ambientală, așa că nu poți lucra decât într-un mediul întunecat (poți opta însă pentru modelul Philips BDM3270QP/00 care aduce ecran mat).