Ecranul cu format 16:9 începe să fie dorit din ce în ce mai puțin, la fel cum s-a întâmplat acum ceva ani cu cel cu aspect 4:3. Cel puțin eu asta înțeleg când mă uit la toate smartphone-urile lansate recent, aproape niciunul nu are display cu raport mai mic de 18:9.

Fix în același trend văd că încep să fie dezvoltate mai nou monitoarele, un exemplu în acest sens fiind modelul analizat azi.

După ce am testat Samsung C49HG90DMN, cu al său raport de-a dreptul exotic de 32:9, vă prezint în continuare un monitor UltraWide mai ”normal” – LG 34WK650-W.

Specificații pentru monitorul UltraWide LG 34WK650-W

Specificatii monitor UltraWide LG 34WK650-W

Design

LG 34WK650-W este un monitor UltraWide, iar de asta îți dai seama înainte să desfaci cutia, ce este foarte lungă raportată la lățime. Înăuntru am găsit monitorul, standul alcătuit din două părți, cablul de alimentare, un cablu HDMI și câteva pliante cu diferite informații.

În cazul în care vei monta monitorul LG 34WK650-W pe perete vei avea nevoie de un suport VESA 100 x 100.

Pe birou îl vei așeza pe stativul din pachet, ce se montează în doar doi timp și trei mișcări. Atașezi piciorul în formă de semicerc de suportul ce se prinde pe monitor, îl prinzi pe acesta din urmă printr-un mecanism cu clic de partea spate a monitorului și gata.

LG 34WK650-W aduce prin stativ posibilitatea de a ajusta poziția pe două direcții. Poate fi reglată poziția sus-jos pe o plajă de 11 cm, precum și înclinarea de la -5 la 15 grade:

Deși este un monitor UltraWide, LG 34WK650-W este suficient de stabil pe standul său, nu se mișcă excesiv ori de câte ori atingi biroul. Nici chiar la șocuri puternice nu l-am văzut oscilând mai mult decât ar fi cazul.

Construcția este solidă, mult mai bună decât am văzut la majoritatea monitoarelor pe care le-am testat. În plus, materialul plastic ce acoperă carcasa este de bună calitate, se simte plăcut la atingere și l-am găsit destul de gros. Nu sună a gol atunci când îl lovești ușor cu degetul, ceea ce-ți lasă o senzație de lucru bine închegat, asta alături de finisările atente.  

Imagine

Ecranul lui LG 34WK650-W este unul de tip IPS, cu raport 21:9 și rezoluție 2560 x 1080 pixeli. Acoperă o gamă de culori pe 8 biți, adică afișează 16.7 milioane de nuanțe.

Hai să vorbim în primul rând fix despre asta. Monitorul LG 34WK650-W aduce nu mai puțin de 8 moduri presetate pentru afișaj: Reader, Photo, Cinema, HDR Effect, Color Weakness, FPS Game 1, FPS Game 2 și RTS Game. La acestea se adaugă modurile Custom și Custom (Game) ce pot fi personalizate în detaliu.

Am făcut teste de culoare pe fiecare dintre moduri, inclusiv în cele Custom, când am lăsat setările așa cum au fost din fabrică. Rezultatele din punct de vedere al deviațiilor deltaE sunt foarte variate, modurile HDR Effect, Reader și Color Weakness fiind cel mai departe de adevăr.

Teste de culoare în modurile prestabilite de afișaj pentru monitorul UltraWide LG 34WK650-W:

Cele mai bune rezultate, cu cele mai mici deviații deltaE au fost în modurile Custom Game, Custom, Picture și Cinema. Nici celelalte moduri nu sunt departe de acestea, semn că ar trebui evitate doar HDR Effect, Reader și Color Weakness atunci când vrei să primești nuanțe cât mai corecte fără alte ajustări.

Am încercat să văd cât de bine pot fi afișate culorile de LG 34WK650-W, așa că am trecut la calibrare. După trei încercări, cele mai mici deviații medii deltaE au fost de 0.5 după standardul dE94, respectiv 0.8 după mai exigentul dE2000. Cea mai mare deviație a fost de 1.5 pe dE94 și de 2.3 pe dE2000, de fiecare dată pe albastru.

Rezultate deltaE după trei calibrari ale monitorului UltraWide LG 34WK650-W:

Oricum am ar fi, rezultatele sunt excelente pentru un panou pe 8 biți, căci orice deviație mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

Să vă spun acum cum este percepută imaginea afișată după calibrare. Totul arată foarte bine, mai ales raportat la prețul monitorului. Avem suficiente detalii în zonele întunecate și destule în cele luminoase, semn că intervalul dinamic este destul de extins.

Luminozitatea maximă este destul de ridicată, dar nimic ieșit din comun. Nu sunt probleme nici în spațiile cu multă lumină ambientală, dar asta mai mult din cauza panelului ce nu reflectă mai deloc mediul înconjurător.

Conturarea imaginilor, sharpness-ul, este și el bun, chiar dacă la acesată diagonală și asemenea rezoluție ar fi greu de crezut. Nu sunt probleme nici cu cele mai fine detalii, fonturile cât de mici sunt ușor lizibile.

Deși nici pe site-ul LG și nici pe cutie LG 34WK650-W nu este prezentat ca un monitor de gaming, am observat că în magazinele online este mereu pus în categoria gaming. Eu nu cred că acest monitor a fost dezvoltat în principal pentru jocuri, dar o să spun câteva cuvinte și despre asta.

Am jucat câteva titluri mai mult sau mai puțin recente pentru test și am rămas plăcut impresionat și din această direcție. LG 34WK650-W se descurcă nu doar decent, ci chiar onorabil aș spune, mai ales pentru un panel IPS. Timpul de răspuns nu pune mari probleme decât în jocurile cu adevărat solicitante din acest punct de vedere și poate doar pentru cei cu adevărat competitivi în jocuri de tip FPS. Pentru un gamer ocazional LG 34WK650-W se descurcă bine spre foarte bine.

Setările de imagine pentru LG 34WK650-W se pot face din meniul OSD, ce poate fi accesat prin intermediul singurului buton de pe monitor. Acesta este de tip joystick pe 4 direcții ce poate fi și apăsat. Același buton joacă și rolul de Power On/Off.

Galerie cu meniul OSD al monitorului LG 34WK650-W:

Pe lângă meniul OSD, LG 34WK650-W poate fi configurat și prin intermediul aplicației OnScreen Control, ce poate fi descărcată gratuit de pe site-ul LG. Aceasta îți dă posibilitatea de a alege modul de afișare, dar și mai important îți pune la dispoziție o unealtă ce-ți împarte ecranul în mai multe moduri, pentru mai multe scenarii de lucru. Deși nu este afișată nicio linie care să delimiteze împărțirea ecranului, redimensionarea ferestrelor, a paginilor deschise și mutarea lor către una dintre zonele de împărțire face ca acestea să fie perfect integrate în mod automat fix în acea zonă.

Screenshots din aplicația LG OnScreen Control pentru Windows 10:

Sunet

Monitorul UltraWide LG 34WK650-W integrează și două difuzoare a câte 5 W. Sunt dispuse pe laterala de jos a monitorului, în spatele a două grile generos dimensionate.

Recunosc că nu mă așteptam la un sunet prea bun, asta după ce niciun monitor testat de mine până acum nu a reușit să fie nici măcar decent. Ei bine, LG 34WK650-W este cu totul altceva. Avem parte de o calitate chiar bună pentru un monitor și un volum suficient, ce reușește ca și la maxim să nu producă distorsiuni evidente.

Frecvențele înalte sunt bune, mediile chiar foarte bune, dar bass-ul, așa cum era normal, cam lipsește. Cu toate astea, sunetul cu tehnologie MaxxAudio chiar reprezintă unul dintre punctele forte ale acestui monitor. Nu zic că trebuie să renunți la o pereche de boxe dedicate, dar cu muzică pusă în fundal, cu conferințe on-line sau chiar cu social media și YouTube eu zic că se descurcă lăudabil. Pentru un monitor, repet.

Conectivitate

Aici LG 34WK650-W se limitează la strictul necesar. Pentru semnal video avem două intrări HDMI, ambele de tip HDCP 2.2, și un Display Port. Atât. Sincer, nici nu știu dacă este nevoie de mai mult în 2018.

Pentru sunet, totuși, cred că se putea pune și un jack de 3.5mm pentru intrare, căci avem doar unul pentru ieșire de căști, fără ieșire audio digitală. Pe aici primim un sunet foarte slab calitativ, mult sub ceea ce poate placa de bază a PC-ului meu și la ani distanță de ceea ce iese din placa de sunet. Total nerecomandat de folosit acest jack de 3.5mm pentru căști.

Preț

Monitor UltraWide LG 34WK650-W – 1.690 de lei pe PCgarage.ro

Concluzii

LG 34WK650-W reprezintă un pachet foarte echilibrat la un preț corect. Având în vedere diagonala, raportul ecranului, calitatea imaginii și faptul că nu prea are niciun punct slab evident îl pot recomanda fără probleme în categoria de preț unde concurează.

Este un monitor de tip all-around, ce va face față cu brio pentru activități de tip office, când lățimea extinsă îți permite deschiderea simultană a mai multor pagini fără a fi limitată productivitatea. De asemenea, lățimea este recomandată și pentru editare video de nivel mediu, entuziast, la asta contribuind și redarea exactă a culorilor după o calibrare corespunzătoare. Chiar și fotografii amatori vor fi satisfăcuți de imaginile redate de LG 34WK650-W, cu un foarte bun interval dinamic.

Majoritatea magazinelor on-line de la noi îl listează în categoria gaming, deși ofcial nu este promovat drept monitor pentru jocuri. Totuși, LG 34WK650-W se descurcă onorabil și aici și poate fi recomandat gamerilor de weekend, să le zic așa.  

Principalele puncte pro și contra pentru monitorul UltraWide LG 34WK650-W:

PRO

  • imagine de foarte bună calitate, culori exacte, interval dinamic extins, sharpness bun și panel ce nu reflectă mai deloc mediul ambiant;
  • sunet de calitate și la un volum maxim suficient prin cele două difuzoare de 5W;
  • aplicația OnScreen Control împarte imaginea după mai multe șabloane și ajustează automat ferestrele deschise pe fiecare zonă;
  • bun raport preț / performanțe, monitorul este de tip all-around și poate fi folosit cu succes pentru office, editare foto-video de nivel mediu, multimedia și gaming.

CONTRA

  • modul HDR produe foarte mai mari deviații de culoare și oferă o imagine mult mai slabă calitativ față de modul SDR;
  • sunet de calitate slabă prin jack-ul de 3.5mm al monitorului.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.