Tot mai multe monitoare ajung la noi în teste, ultimul pentru care am redactat review a fost tot un model ViewSonic. Acela era unul de gaming, cu panel curbat.
Azi vedem cum se comportă monitorul ViewSonic VP2768, model ce se adresează graficienilor, editorilor foto și video, cărora le oferă câteva avantaje. Vedem mai departe despre ce este vorba, deocamdată parcurgem principalele caracteristici.
Specificații pentru monitorul ViewSonic VP2768
Design
Cutia în care a venit produsul avea o grosime ce m-a făcut să cred că înăuntru este un monitor cu ecran curbat. De fapt, grosimea era atât de mare din cauza suportului, a cărui bază este generos dimensionată. În pachet am găsit monitorul, suportul, 4 șuruburi și o cheiță, cablu Mini Display Port la Display Port, cablu USB 3.0 Type-A la USB 3.0 Type-B, cablu de alimentare, CD cu manual și drivere, ghid de pornire rapidă și câteva hârtii cu informații despre calibrarea din fabrică:
Monitorului i se atașează în câteva minute suportul. Este nevoie doar să fixezi cele 4 șuruburi primite în cutie în locașurile destinate. Acestea sunt aceleași cu cele în care vei atașa un suport VESA 100 x 100 mm pentru montaj pe perete.
Cheița din cutie se folosește pentru a bloca suportul în poziția cea mai de jos, atunci când vrei să montezi suportul. Locul în care se introduce ea poate fi văzut doar după ce scoți o protecție din cauciuc de pe spatele suportului.
Mi-a plăcut foarte tare că reglajele ecranului sunt multe și ample. Avem 130 de mm pe înălțime, de la -5 la 21 de grade înclinare față / spate, 90 de grade rotire – din mod landscape în portrait, atât pe stânga, cât și pe dreapta (nu am făcut poze în aceste moduri, dar le-am încercat) și pivotare la 120 de grade în jurul bazei.
Orice fel de ajustare se face în cel mai simplu mod cu putință: doar împingi, tragi, apeși sau ridici de ecran în direcția pe care o dorești. El va rămâne fixat în poziția în care întrerupi mișcarea.
Alt aspect de apreciat la ViewSonic VP2768 este designul curat, fără nimic care să îți distragă atenția. În jurul display-ului este o margine destul de îngustă și doar atât. Niciun LED, niciun logo. Denumirea producătorului apare doar pe baza suportului, într-o zonă cu plastic lucios, în jurul căreia este plastic mat.
ViewSonic VP2768 este construit temeinic, nu scârțâie oricum l-ai mișca, asamblarea este cu adevărat solidă. Materialele sunt reprezentate în cea mai mare parte de plastic de bună calitate.
Imagine
Spuneam la început că ViewSonic VP2768 se adresează în special profesioniștilor din domeniul graficii și designului, editorilor foto și video. Acestora le propune o rezoluție WQHD 2560 x 1440 pixeli, care, raportată la diagonala ecranului de 27 de inch, oferă o densitate a pixelilor de circa 108 ppi. Deși pare puțin fiindcă suntem obișnuiți cu cifrele din dreptul telefoanelor mobile, în realitate densitatea este foarte bună, iar conturarea, sharpness-ul este bun, nefiind probleme absolut deloc.
ViewSonic VP2768 se laudă că vine gata calibrat încă din fabrică. Fiecare unitate, identificată separat prin numărul unic de serie, a fost calibrată pentru modurile de afișare sRGB, REC 709, EBU și SMPTE-C. Pentru fiecare este oferit un raport de calibrare:
Același lucru l-am făcut și eu. Am testat folosind colorimetrul LaCie BlueEye și software-ul LaCie BlueEye Pro. Sigur că rezultatele au diferit, așa cum mă așteptam, mai ales că suntem anunțați despre astfel de comportamente chiar din fișa de raport asupra calibrării:
Am efectuat măsurători ale deviațiilor Delta E în toate modurile de afișare presetate din fabrică. Sunt 8 în total, doar că modurile CAL 1, CAL 2 și CAL 3 sunt identice, acesetea putând fi reglate în mod individual și salvate ca atare de fiecare utilizatori în parte. Din fabrică, iată cum arată raportările după măsurătorile mele:
Observăm deviații mult mai mari decât cele din fișele de conformitate din cutie. Asta fiindcă, repet, rezultatele diferă în funcție de software-ul folosit, de baza la care se raportează acesta. Colorimetrul, piesa hardware, nu face decât să ”citească” culorile afișate de ecran, urmând ca soft-ul să le analizeze și să pună totul cap la cap. Când software-ul diferă, la fel se întâmplă și cu rezultatele.
Din experiența pe care am acumulat-o din testarea moitoarelor și a televizoarelor eram convins că ViewSonic VP2768 are ce arăta ca reprezntare corectă a nuanțelor. După calibrarea cu propriile echipamente, nu am fost prea surprins să văd unele dintre cele mai mici deviații Delta E, dacă nu chiar cele mai mici de până acum, de când testez monitoare:
Este clar că ViewSonic VP2768 a primit un panel de foarte bună calitate, deviațiile medii Delta E au fost de doar 0.3 pe standardul dE94 și 0.4 după dE2000. Cele maxime nu au fost nici ele de peste 1, cu 0.6 după dE94, respectiv 0.9 după dE2000. Foarte bine, dacă ne gândim că orice deviație mai mică de 3 este de neobservat de ochiul uman.
Să vă spun acum câte ceva și despre cum se vede în realitate ecranul lui ViewSonic VP2768. Pe scurt, pentru ceea ce a fost conceput, totul arată excelent. Excelent când ne gândim la diagonala ecranului și la rezoluție raportate la prețul dispozitivului. Sigur că se poate și mai bine, dar în această zonă de preț consider că ViewSonic VP2768 se descură mult peste medie.
Luminozitatea maximă este mai mult decât suficientă, mai ales că orice profesionist o va ține mai mereu mai jos de 160 cd/mp. Și va putea face asta fiindcă panelul nu reflectă aproape deloc mediul ambiant, chiar și atunci când lumina naturală ajunge direct pe ecran nu sunt reflexii deranjante.
Unghiurile de vizualizare sunt largi, mult mai largi decât va avea nevoie vreodată cineva, tinând cont de cât de ușor se poate ajusta ecranul pe orice direcție.
Nivelul de negru este adânc, după calibrare pot spune că este unul corect, chiar dacă nu ideal. Punctul de negru măsurat are o luminanță de doar 0.18 cd/mp.
Multiplele ajustări sunt posibile din meniul OSD, cu posibilități de salvare a mai multor moduri reglate individual de către utilizator:
Meniul OSD este mult mai stufos decât pozele pe care le-am pus eu. În multe dintre meniuri sunt deschise alte submeniuri ce oferă posibilități de reglaj fin pentru fiecare setare. Cu butoanele amplasate pe spatele monitorului este foarte, dar foarte greu să parcurgi rapid sau măcar cât de cât eficient acest meniu OSD.
Sunet
ViewSonic VP2768 nu integrează difuzoare, singurul mod în care poate oferi sunet este printr-o ieșire de tip jack de 3.5mm. Pe aici iese un sunet de slabă calitate, mult prea slabă pentru muzică sau filme. Eu l-aș folosi doar de urgență, să zicem, în cazul în care placa de sunet a PC-ului ori a laptopului nu mai funcționează.
Conectivitate
Din această direcție numai de bine pentru ViewSonic VP2768. Sunt disponibile 2 porturi HDMI de tip 1.4, două Display Port-uri, unul pentru intrare semnal, celălalt pentru ieșire, un Mini Display Port, un USB 3.0 Type-B, 4 USB-uri 3.0 Type-A și jack-ul de 3.5 mm despre care am vorbit puțin mai sus. Mai există și mufa pentru cablul de alimentare cu energie electrică.
În pachetul de retail găsim un cablu Mini Display Port la Display Port și un cablu USB 3.0 Type-B la USB 3.0 Type-A.
Preț
Monitor ViewSonic VP2768 – 2.318 lei pe PCgarage.ro
Concluzii
Fără a fi un monitor ieftin, ViewSonic VP2768 poate reprezenta o bună alegere pentru anumiți utilizatori. Am spus deja de mai multe ori cui se adresează acest produs.
Ideea este că din punctul meu de vedere ViewSonic VP2768 oferă o imagine foarte bună, cu o reprezentare excelentă a culorilor, cu câteva moduri de afișare calibrate din fabrică. Panelul este cu siguranță de calitate, nu-i niciun dubiu aici și mi-a plăcut că nu reflectă mai deloc spațiul ambiant.
Modurile de reglaj ale ecranului reprezintă un alt punct forte, ca și conectivitatea extinsă pe care acest monitor o oferă.
Ca puncte minus aș trece lipsa unor difuzoare integrate și sunetul extrem de slab calitativ oferit prin jack-ul de 3.5mm. Dacă astfel de lucruri nu te interesează la un monitor, atunci poate singurul minus rămâne ergonomia foarte precară a meniului OSD.
Principalele puncte pro și contra pentru monitorul ViewSonic VP2768:
PRO
- panel de bună calitate, ce oferă o imagine asemenea, mai ales când ne raportam la preț;
- reprezentare foarte exactă a culorilor, cu câteva moduri de afișare gata calibrate din fabrică;
- conectivitate extinsă;
- ajustare facilă a ecranului, cu reglaje ample pe orice direcție;
- construcție solidă, materiale și finisări de bună calitate.
CONTRA
- neniul OSD este foarte stufos, deloc intuitiv, multe meniuri, submeniuri și setări extrem de dificil de parcurs prin intermediul celor 5 butoane de pe spatele monitorului;
- nu există difuzoare integrate, iar sunetul prin jack-ul de 3.5 mm este la o calitate deloc acceptabilă.