Moto Mod JBL SoundBoost – review

30/04/2017

După cum știți prea bine, gama Moto Z de la Lenovo a fost promovată de la bun început ca una ce cuprinde telefoane modulare. Din partea mea nu aș spune că vorbim chiar despre modularitate, cât mai degrabă despre anumite gadgeturi ce pot fi adăugate unui smartphone spre a adăuga sau îmbunătății anumite funcții.

Am prezentat deja modulul Insta-Share Projector, acum mă ocup de boxa stereo JBL SoundBoost. Mai rămâne camera foto cu 10x zoom – Hasselblad True Zoom.

Specificații pentru Moto Mod JBL SoundBoost

  • Sunet stereo, două difuzoare de 27 mm;
  • Putere – 2 x 3W, 6 W în total;
  • Răspuns în frecvență – 200 Hz – 20 kHz;
  • Baterie integrată de 1000 mAh, 10 ore autonomie;
  • Dimensiuni – 152 x 73 x 13 mm;
  • Greutate – 145 grame.

Design

JBL SoundBoost a ajuns la noi în cutia de retail, în care am mai găsit și un mic ghid de utilizare. Atât și nimic în plus, până la urmă nici nu mai trebuie altceva.

Fiind, în esență, o boxă portabilă, care însă poate fi folosită doar împreună cu un smartphone din gama Moto Z, designul este simplu.

Partea care vine în contact cu spatele telefonului căruia se atașează, este prevăzută cu zona cu cei 24 de pini aurii, care realizează conexiunea cu smartphone-ul și un buton fizic sub care este un led ce ne dă informații despre starea bateriei și portul USB Type-C pentru încărcarea acumulatorului.

Cele două difuzoare sunt amplasate în spatele a două grile din metal, între care este poziționat standul rabatabil. Acesta este de culoare oranj, iar pe el este și denumirea producătorului – JBL.

Decuparea din dreptul camerei foto pare că strică un pic aspectul modulului, însă până la urmă funcția trebuie să preceadă designul.

Grosimea și greutatea lui JBL SoundBoost îți trimit o primă impresie asupra puterii oferite de difuzoare, precum și a capacității bateriei intergrate. În sensul că pentru a acomoda speakere de calitate și un acumulator care să ofere o autonomie rezonabilă este nevoie de spațiu.

JBL SoundBoost este construit din plastic și metal, pare destul de solid, însă finisările, ca și în cazul lui Moto Z Play sau a modulului Insta-Share Projector puteau fi mai atent lucrate. Nimic grav, dar dacă vrei cumva să imprimi ideea de produs premium este nevoie de mai multă atenție aici.

Utilizare

Odată ce l-ai scos din cutie, îți dai seama imediat ce este, ce face și cum se utilizează acest modul. JBL SoundBoost se atașează imediat pe spatele telefonului compatibil, prinderea magnetică fiind de nădejde.

Camera principală de pe telefoanele Moto Z (oricare dintre ele), ce iese în evidență mult, face ca modulele să se fixeze și mai bine.

După ce l-ai atașat smartphone-ului, sunetul va fi trimis automat către JBL SoundBoost. Nu mai este nevoie de nicio setare suplimentară. Vei folosi difuzoarele modulului în locul celui de pe telefon, iar volumul îl reglezi de la butoanele acestuia din urmă.

Standul rabatabil poate fi desfăcut simplu, pentru ca ansamblul telefon/modul să poată fi așezat într-o poziție verticală, ușor oblică.

Nivelul bateriei modulului JBL SoundBoost poate fi aflat de pe smartphone, atunci când este conectat cu acesta, sau prin apăsarea singurului buton fizic de pe JBL SoundBoost. Atunci, ledul de sub buton se va aprinde în diferite moduri spre a oferi o idee asupra gradului de încărcare. În micul ghid de utilizare sunt toate informațiile.

Sunet

Fiindcă vorbim despre o boxă, cel mai tare ne interesează cum se aude aceasta, nu? Ei bine nu sună rău deloc, iar faptul că modulul este produs de către JBL, companie deținută de către Harman International, se aude din prima.

Să încep mai întâi cu singura mică problemă, dar doar mică. Bass-ul (adică frecvențele joase) nu este chiar atât de profund, adânc. Parcă nici nu s-ar putea mai mult de la o astfel de boxă, căci până la urmă profilul gadgetului este de doar 13 mm.

În schimb înaltele sunt fine, cristaline, iar mediile fac ca vocea artiștilor să sune extrem de clar. În plus, conturarea fiecărei game este bine definită, frecvențele nu se amestecă, iar experiența este una plăcută.

Volumul maxim oferit de JBL SoundBoost mi-ar fi plăcut să fie măcar o idee mai ridicat. Parcă cei 6W nu au acoperire în viața reală. Totuși, foarte important este că nici la 100% din capacitate sunetul nu este distorsionat, se păstrează aceeași calitate ca și la jumătate din intensitate.

Una peste alta, JBL SoundBoost oferă un sunet net superior, mult îmbunătățit, față de ceea ce-ți poate da oricare dintre smartphone-urile din seria Moto Z.

Însă la ce preț toate astea? Vedem un pic mai încolo.

Autonomie

Până la cost, trecem la partea cu autonomia. Bateria înglobată de JBL SoundBoost este de 1000 mAh, iar producătorul ne promite 10 ore de redare continuă.

Am testat această valoare și vă asigur că cele 10 ore nu sunt deloc greu de atins. Am ascultat muzică continuu la un volum între 50 și 70%, iar gradul de descărcare a fost de circa 10 procente pentru fiecare oră. Nu am descărcat complet bateria, însă 7 ore JBL SoundBoost a mers neîntrerupt, la volumul descris mai sus, iar acumulatorul afișa 32% din capacitate.

În concluzie, cele 10 ore din fișa tehnică au acoperire deplină și în realitate. Doar dacă asculți non stop la volum maxim riști să nu mai atingi valoarea dată de producător.

Preț

Moto Mod JBL SoundBoost – 399 de lei pe F64.ro. Mai poate fi găsit și la alte magazine online, cu prețuri asemănătoare. La momentul redactării recenziei PCGarage.ro afișează o promoție pentru acest modul, care scade prețul la 299 de lei.

Concluzii

Gata, am văzut și prețul, deci putem trage concluziile. Aș zice așa: dacă dispui de un smartphone compatibil, oricare din seria Moto Z, atunci acest modul este interesant. Principalul avantaj ar fi că se atașează telefonului și nu va fi nevoie să cari separat după tine o boxă portabilă.

Pe de altă parte, acest modul crește simțitor grosimea și greutatea smartphone-ului, așa că nu-i totul perfect. Mai mult, o boxă wireless o poți așeza oriunde în cameră sau în altă parte, o poți orienta către orice direcție, în timp ce smartphone-ul îl folosești ca de fiecare dată.

Însă acum vorbim despre JBL SoundBoost, gadgetul care este construit special pentru telefoanele din gama Moto Z și nu poate fi folosit decât în compania acestora. Deci, presupunem că ai deja un astfel de smartphone și vrei să beneficiezi de toate avantajele lui. Atunci trebuie să iei în considerare și niște module, nu?

Merită JBL SoundBoost suma cerută? Având în vedere că nu dezamăgește mai deloc pe nicio direcție, aș spune că da. Însă cred totuși că se poate obține mai mult pentru acești bani de la o boxă portabilă care nu este, ce-i drept, ”modulară”.

Principalele puncte pro și contra pentru Moto Mod JBL SoundBoost:

PRO

  • sunet de foarte bună calitate, mult mai bun decât poți găsi pe orice smartphone, nu doar pe cele din seria Moto Z;
  • autonomie extinsă, 10 ore neîntrerupte nu sunt deloc greu de atins.

CONTRA

  • la preț similar poți alege alte boxe portabile, wireless, ce oferă sunet mai bun și volum mai ridicat (desigur acestea nu se pot fixa pe spatele unui smartphone din gama Moto Z).
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.