Testez trei smartphone-uri de la Motorola: Edge 20 Lite, Edge 20 și Edge 20 Pro. Încep cu mezinul din familia Edge 20, un smartphone mid-range ce mă aștept să aibă un raport preț / specificații din ce în ce mai bun în perioada următoare.
Specificații Motorola Edge 20 Lite
- display OLED de 6.7 inci cu rezoluție 2400 x 1080 pixeli, rată de refresh la 90Hz, HDR10+, 385 ppi, raport display / corp de 87.4%;
- procesor MediaTek Dimensity 720 5G dezvoltat pe 7nm, 2 x ARM Cortex-A76 la 2.0 GHz, 6 x ARM Cortex-A55 la 2.0 GHz, Mali-G57 MC3 GPU, 8 GB RAM și 128 GB stocare, slot pentru cardurile microSD;
- Android 11;
- dual-sim, 5G, Wi-Fi ac, dual-band, bluetooth 5.0, jack de 3.5 mm, radio FM, NFC, localizare prin A-GPS, GLONASS, BDS și GALILEO, cititor de amprentă în lateral;
- 108 Megapixeli cu f/1.9, dimensiune a pixelului de 0.7 microni, PDAF, ultrawide de 8 Megapixeli cu f/2.2, unghi de 118 grade, dimensiune a pixelului de 1.12 microni, 2 Megapixeli pentru adâncimea de câmp, LED flash, filmează 4K cu 30 fps, 1080p cu până la 120 fps, gyro-EIS;
- cameră frontală de 32 Megapixeli cu f/23 ce înregistrează video la 1080p cu 30 fps;
- baterie de 5000 mAh cu încărcare la 30W, 185 gr. și dimensiuni de 165.9 x 76 x 8.3 mm.
Elementele prin care iese în evidență sunt display-ul OLED de 1 miliard culori cu rată de refresh la 90Hz, camera principală cu senzor wide de 108 Megapixeli, rulează Android 11 cu intervenții minime la nivel de interfață grafică față de Android-ul nativ, nu cântărește prea mult deși are baterie de 5000 mAh și ecran mare.
Unboxing:
Design
În pachet veți da de smartphone, husă de protecție din plastic transparent, încărcător la 30W pe USB Type-C, cablu USB Type-C la ambele capete, agrafă pentru slotul dedicat celor două cartele nanoSIM și microSD-ului.
În partea superioară se află un microfon, în lateral dreapta veți da de reglarea volumului și butonul de pornire ce are și rol de cititor de amprentă, la bază de un difuzor, USB Type-C 2.0, jack de 3.5 mm și în lateral stânga de slotul pentru SIM-uri și microSD + alt buton ce-l poți configura.
Telefonul este îmbrăcat în sticlă – partea frontală, structură de rezistență din plastic și spate din plastic. Simți imediat că este spate din plastic, adună amprentele și este alunecos, au pus și o textură fină pe acolo. Ideea este că oricum vei avea husă de protecție, pentru că altfel senzorul de 108 Megapixeli și întreg ansamblul din partea spate ajunge a fi expus când îl așezi pe o suprafață plană.
Are structură de rezistență din plastic, dar ca primă impresie, aș spune că dă impresia de rigidiatet, de rezistență structurală. Mi-a plăcut că deși are 6.7 inci nu-l simți drept un smartphone mare, are și un raport display / corp de aproape 88%, destul de bun pentru un telefon cu display convențional și decupaj tip bulină pentru camera de 32 Megapixeli.
Ecran și sunet
Mi se pare a fi un mare punct PRO. De la primul contact aș spune că a impresionat în mod plăcut. Se vede că este un OLED de bună calitate, cu un negru afișat excelent, cu culori bune pe întreg spectrul. Am măsurat 881 nits cu luxmetrul, pe luminozitate dată la maxim.
Sunt două moduri de culoare: Natural și Saturated. Poți regla temperatura de culoare. Rata de refresh este setată by default la 90Hz, dar poți alege și 60Hz dacă vrei să prezervi energia stocată în acumulator.
Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat la bază. Din păcate, nu sunt difuzoare stereo. A atins 92.4 dB, măsur cu sonometru la o distanță de 10 cm de difuzor. Mi se pare o valoare foarte bună, iar bass-ul mi s-a părut destul de pronunțat, un sound bine calibrat. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, iar telefonul dispune și de jack de 3.5 mm – la bază.
Hardware și interfața grafică
Este un chipset MediaTek din categoria entry ce este ajutat de 8 GB RAM și 128 GB stocare + slot pentru microSD. O să-l studiez mai mult în zilele următoare, dar mă aștept să fie în linie cu celelalte telefoane mobile testate cu Dimensity 7xx. Da. Este ceva cam scump pentru acest hardware, dar mă aștept ca Motorola să ne facă o surpriză plăcută în perioada imediat următoare, că tot se apropie Black Friday-ul.
La prima vedere se mișcă sprinten prin interfață, după cum este și normal. Aș face pariu că se va descurca decent și în jocuri cu grafică ceva mai elaborată. Până la urmă este un chipset dezvoltat într-un proces de litografiere pe 7nm, 2 nuclee pe ARM Cortex-A76 și cu accelerator grafic Mali-G57 MC3 ce nu-i neapărat rău, dar repet, la 1700 lei îl poți cumpăra acum pe Edge 20…
Rulează Android 11, iar când l-am deschis din cutie avea patch-urile de securitate la nivelul lui iulie 2021, iar update-urile așteptau ca Wi-Fi-ul să fie pornit, să se descarce și instaleze. Singurele aplicații preinstalate în afară de ce aduce un smartphone Android by default erau Facebook și Moto. Concluzia este simplă – bloatware la minim.
Camera foto și video
Camera wide de 108 Megapixeli promite mult. Am tras câteva cadre, dar adevărtul test va veni pe timp de zi. Camera ultrawide mi se pare modestă, iar f/2.2-ul o trage în jos. Mi se pare că scoate cadre prea întunecate și pe timp de zi, pe timp de noapte nu am nicio așteptare.
Preț
Motorola Edge 20 Lite cu 8 GB RAM și 128 GB stocare – 1699 lei;
Concluzii inițiale
Motorola Edge 20 Lite mi se pare un smartphone interesant, iar un update de preț l-ar transforma în best-buy. Cum Edge 20 a ajuns la 1700 lei 1600 lei, logic ar fi ca Edge 20 Lite să fie cu 3 – 400 lei mai ieftin.
Toate informațiile le voi cuprinde într-un review complet.