Peste weekend veți găsi recenziile complete pentru Edge 20 Pro, Edge 20 și Edge 20 Lite + un articol comparativ între Realme GT2 Neo și Edge 20 Pro. Ne facem încălzirea cu unboxingul și primele impresii formate de Edge 20 Pro, un articol similar ați găsit pentru Edge 20 Lite pe aici, iar altul va fi gata pe mâine dis-de-dimineața pentru Edge 20.

Edge 20 Pro este un smartphone mid-range cu veleități premium, unul dintre cele mai puternice smartphone-uri lansate în 2021 de către Motorola. 

Punctele sale PRO sunt:

➡️ construcție premium (structură de rezistență din aluminiu, stilcă pe față și spate sau sticlă pe față și piele eco în partea spate);

➡️ display-ul OLED cu rată de refresh la 144Hz;

➡️ procesorul Qualcomm Snadragon 870 5G ce stă bine pe partea de răcire și menținere a performanțelor pe durate lungi de timp;

➡️ Android 11 fără modificări majore la nivel de interfață grafică;

➡️ USB Type-C 3.1 și suportul pentru dock & interfața similară unui desktop PC la conectarea cu un monitor;

➡️ senzor tele cu OIS (8 Megapixeli cu f/3.4, zoom optic 5x etc). 

Specificații

Design

L-am primit într-un pachet de tip combo, alături de cablul HDMI – USB Type-C ce permite transformarea smartphone-ului într-o unealtă pentru productivitate la conectarea cu un televizor sau cu un monitor. O să fac un articol dedicat, este DeX-ul Motorola și o direcție bună în care se îndreaptă. Este și unul dintre puținele smartphone-uri mid-range cu USB Type-C 3.1, majoritatea companiilor au rămas pe mai vechiul USB type-C 2.0. 

În cutia de dimensiuni compacte veți da de Moto Edge 20 Pro, încărcător la 30W, cablu USB Type-C la ambele capete, agrafă pentru slotul dedicat celor două cartele nanoSIM, husă de protecție din plastic transparent. 

Telefonul are sticlă pe față și spate, dimensiuni relativ compacte pentru cei 6.7 inci ai ecranului (raportul display / corp de aproape 90% ajută aici), camera frontală de 32 Megapixeli a fost integrată într-un decupa minuscul de tip bulină, în partea superioară a ecranului. Camera spate se profilează dincolo de linia generală a părții spate, dar cei trei senzori nu mi s-a părut că ar fi expuși dacă un temerar s-ar aventura să-l folosească fără husă de protecție. 

Structura de rezistență din aluminiu se vede pe margini și contribuie la un plus de eleganță. Mi s-a părut a fi un smartphone destul de rezistent, iar Motorola nu a făcut concesii în ce privește calitatea materialelor utilizate. 

În partea superioară se află un microfon, în lateral dreapta veți da de butonul de pornire ce are și rol de cititor de amprentă + tasta pentru reglarea volumului, la bază se află alt microfon, portul USB Type-C, difuzorul principal, slotul pentru cele două cartele nanoSIM, în lateral stânga se află o tastă ce o puteți folosi la activarea Google Assistant. 

Una peste alta, Motorola Edge 20 Pro este un smartphone cu o construcție ce-l încadrează în segmentul premium. 

Ecran și sunet

Un alt mare punct PRO pentru Edge 20 Pro este ecranul OLED de 6.7 inci cu certificare HDR10+ și rată de refresh la 144Hz. Culorile sunt plăcute, fără a fi suprasaturate. Mi s-a părut a fi suficient de luminos și se descurcă și sub acțiunea razelor de soare în mod decent. 

Poți activa Dark Mode spre a prezerva energia stocată în acumulator, mai ales că avem un display OLED capabil să afișeze un negru intens, natural. Are funcție ce previne pâlpâirea ecranului în medii întunecate spre a nu deranja vizual pe utilizator, rata de reîmprospătare poate fi setată la 60Hz, 144Hz sau Automat. Nu sunt prea multe moduri printre care să alegi (Naturale, Saturate și ai opțiune de setare pentru temperatura de culoare). 

Nu are certificare în ce privește rezistența la apă în imersie. Motorola afirmă că este rezistent la contactul cu picăturile de apă. 

Sunetul cade în sarcina unui singur difuzor…, mi-aș fi dorit să descopăr un setup stereo, mai ales că discutăm despre un smartphone cu preț de aprox. 3000 lei… Totuși, se aude puternic, un bass echilibrat, nu ai cum să nu-l remarci și important, nu distorsionează la volum maxim. Nu are jack de 3.5 mm, iar conectivitatea se face cu căști wireless pe bluetooth 5.1, iar pe USB Type-C pentru cei ce folosesc căști cu fir. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Dacă ar fi să aleg între un smartphone cu Qualcomm Snapdragon 888 și unul cu Qualcomm Snapdragon 870 5G m-aș orienta spre al doilea și am mai multe explicații. 

✔️ Temperatura este ținută mai bine sub control. Am testat mai multe modele cu Snapdragon 888 și majoritatea treceau de 40 – 45 grade Celsius în partea spate, pe când cele cu Snapdragon 870 5G nici nu ajung la 40 grade Celsius;

✔️ Consum de energie mai redus. Teoretic, chipsetul pe Snapdragon 888 dezvoltat pe 5nm este mai eficient, dar realitatea mi-a dovedit contrariul;

✔️ Performanțe similare, în utilizarea de zi cu zi nu vei simți nicio diferență, nici în jocuri sau aplicații cu grafică complexă. 

Informații furnizate de CPU-Z;

Moto Edge 20 Pro ajuns la review este în echiparea de top cu 12 GB RAM, 256 GB stocare de tip UFS 3.1 (nu are slot pentru cardurile microSD). 

Rata de refresh la 144Hz îl ajută să impresioneze în orice activitatea desfășori pe dispozitiv. 

Rulează Android 11 fără ca interfața grafică să fie modificată agresiv de către producător. Putem spune că este o alternativă la smartphone-urile din seria Pixel. Din păcate, Motorola nu este la fel de implicat în ce privește suportul software. Mi-aș fi dorit să-l văd cu Android 12, patch-urile de securitate să fie compilate măcar pe octombrie / noiembrie 2021 și nu doar pe…, iulie 2021. Aș spune că aici mai este de lucru și alte companii concurente stau ceva mai bine, deși am observat o delăsare din acest punct de vedere la majoritatea competitorilor din piață, cu câteva excepții notabile. 

Android 11 pe Motorola Edge 20 Pro;

Cameră foto și video;

Setupul de la camera spate este format din:

  • Wide de 108 Megapixeli cu f/1.9 și PDAF;
  • Tele de 8 Megapixeli cu f/3.4, zoom optic 5x, PDAF + OIS;
  • Ultrawide de 16 Megapixeli. 

Mai multe detalii vor sosi în recenzia completă, vă las cu o galerie de imagini făcute pe timp de zi și noapte cu Edge 20 Pro. 

Fotografii făcute cu Motorola Edge 20 Pro;

Concluzii inițiale

Motorola Edge 20 Pro este un smartphone mid-range cu veleități premium, cu o interfață sprintenă și multă putere de procesare. Da, plătești pentru un chipset puternic, pentru cantitatea mare de RAM și stocarea de ultimă generație, pentru partea de conectivitate specifică unui telefon de top, pentru camera ce are senzor tele cu OIS etc. 

Toate detaliile vor veni în recenzia ce va fi publicată peste weekend, la pachet cu celelalte două smartphone-uri din serie: Edge 20 Lite și Edge 20. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.