Seria de telefoane Motorola Edge 50 este formată (deocamdată, poate mai apar și altele) din trei exponenți: la bază este modelul Fusion, despre care vorbim mai departe; urmează versiunea Pro, pe care am prezentat-o deja detaliat; Ultra, cu rol de flagship. Bine, ca flagship ar mai putea fi considerat și mai recent lansatul RAZR 50 Ultra, dar acolo trecem pe zona de pliabile, daci cu totul altă gamă.

De obicei, Motorola reușește să vină cu telefoane foarte reușite în segmentul mid-range, iar Motorola Edge 50 Fusion este unul dintre cele care nici nu se duc către limita superioară a prețului din această gamă. Însă, este cu atât mai greu să aduci un telefon corect la un preț bun, așa că hai să vedem dacă i-a reușit și de această dată chestia asta companiei aflată sub umbrela Lenovo.

Specificații smartphone Motorola Edge 50 Fusion

Date tehnice

Smartphone
Motorola Edge 50 Fusion
EcranP-OLED de 6.7 inch, curbat pe laterale, aspect 20:9, rezolutie 2400 x 1080 pixeli, densitate 393 ppi, rată de refresh maximă de 144Hz, luminozitate maximă 1600 niți în peak, panou 10-bit cu 1.07 miliarde culori, 100% DCI-P3, protecție Corning Gorilla Glass 5
ProcesorQualcomm Snapdragon 7s Gen 2 pe 4nm, octa-core cu 4 x 2.40 GHz Cortex-A78 + 4 x 1.95 GHz Cortex-A55
GPUAdreno 710
Memorie12 GB RAM LPDDR4X
512 GB UFS 2.2
Sistem de operareAndroid 14 cu interfața Hello UX
Conectivitatedual SIM 5G SA/NSA (1x nano SIM + 1 x eSIM), Wi-Fi 5 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.2, NFC, localizare prin GPS, A-GPS, Glonass, Galileo, Beidou și QZSS, USB Type-C 2.0
Camere foto și videoCameră principală cu 2 senzori:
- 50 Megapixeli Wide, 1 µm / 2 µm prin Ultra Pixel (binning), f/1.9, OIS, dual pixel PDAF
- 13 Megapixeli Ultrawide, FOV 120˚, 1.12µm, f/2.2, Autofocus și funcție Macro

Cameră frontală de 32 Megapixeli, 1.4 µm prin Quad Pixel, f/1.45

Filmează 4K cu 30 fps cu toți cei trei senzori
Baterie și încărcare5000 mAh
Încărcare pe fir cu maxim 68W
Alte detaliiRezistență la lichide și praf conform standardului IP68, senzor optic de amprentă integrat în ecran, difuzoare stereo cu suport Dolby Atmos
Greutate174.9 grame
Dimensiuni161.9 x 73.1 x 7.9 mm

Pachet, design și construcție

Motorola edge 50 Fusion

🔺Design specific seriei Edge 50, cu calitate de fabricație ce nu depășește așteptările segmentului mid-range.

Exemplarul de test a ajuns la mine în cutia de retail sigilată, în care am mai găsit o husă de tip bumper din plastic rigid (nu acoperă prea mult din lateralele telefonului), o agrafă pentru acces la slotul SIM, încărcător rapid la 68W cu port USB-C, cablu cu mufă USB-C la ambele capete și două pliante (unul cu rol de ghid de pornire rapidă, celălalt cu diferite informații juridice, de siguranță și de reglementare):

Motorola Edge 50 Fusion este un demn membru al gamei Edge 50, designul „trădează” de la prima apariție această apartenență. Avem display curbat pe laterale, la fel ca și spatele din plastic, ce se unește cu un șasiul foarte subțire și care este realizat din același material. Această abordare face ca telefonul să se simtă în mână mai subțire decât o lasă să creadă dimensiunile din fișă tehnică. Tot ca „emblemă” a seriei Edge 50 vine și modulul camerelor de pe spate, ce se ridică progresiv din profilul general al telefonului.

Plasticul de pe spate este finisat, în cazul versiunii de față (Forest Blue), precum sticla sablată. Nu-i iese neapărat cel mai convingător, dar aș spune că măcar ai parte și de ceva grip. Totuși nu este o aderență cu adevărat ridicată, cum este în cazul celorlalte variante de culoare: Hot Pink imită catifeaua, în timp ce Marshmallow Blue este tratat precum pielea. Le-am încercat pe toate cu ocazia lansării oficiale a seriei Edge 50 și fiecare te poate atrage în felul lui, nu doar ca nuanță, ci mai ales prin acest spate complet diferit în fiecare caz.

Din punct de vedere al calității de fabricație, nu aș spune că Motorola Edge 50 Fusion se detașează în vreun fel de zona de preț unde concurează. Cu șasiul și spate din plastic și o grosime de mai puțin de 8 milimetri, nu-i un exemplu de robustețe, dar nici tocmai firav nu este. Se îndoaie puțin dacă încerci să provoci asta, aș recomanda să ai ceva grijă pe această direcție, cu toate că nu este ceva chiar de speriat. Finisările sunt ok, dar nici aici nu iese din tiparele clasei unde a fost poziționat.

Ecran și sunet

Motorola edge 50 Fusion

🔺Ecranul P-OLED este de bună calitate, nu dezamăgește deloc pe nicio direcție, dar parcă nici spectaculos nu este.

Nu-mi aduc aminte când am mai testat un telefon mid-range al cărui ecran să dezamăgească. OK, unele chiar m-au impresionat, altele au fost doar în regulă, dar de cel puțin 2 ani nu am mai găsit display care chiar să reprezinte un minus în segmentul mid-range.

Ei bine, cam același este cazul și cu Motorola Edge 50 Fusion. Un ecran curbat pe laterale cu panou P-OLED care arată foarte bine, căruia cu greu aș putea să-i reproșez ceva, mai ales având în vedere prețul telefonului. Nici nu aș spune că m-a dat pe spate de-a dreptul, mai ales că lipsește suportul pentru conținut HDR, totuși a reprezentat o plăcere să-l privesc și să interacționez cu el, mai ales că este suficient de luminos cât să nu provoace probleme de lizibilitate în aproape nicio situație.

Culorile sunt foarte intense, dar deloc deranjante, mai ales că ai și ceva posibilități în a regla modul în care sunt reprezentate. Contrastul este infinit, cu negru absolut, rezoluția normală, iar rata de refresh poate urca în anumite condiții până la 144 Hz. Poți alege, așa cum se observă mai jos, dintre 4 moduri ale ratei de refresh, cu cel Auto, optimizat inteligent, pe care îl recomand.

Capturi de ecran din meniul cu setări ale afișajului de pe Motorola Edge 50 Fusion:

Sunetul extern, cumva în buna tradiție a acestui producător, se ridică la nivelul ecranului. Cele două difuzoare propagă un sunet stereo pronunțat și la o intensitate foarte ridicată, mai ales pentru un smartphone mid-range. Motorola Edge 50 Fusion este compatibil Dolby Atmos, calitatea sunetului fiind bună spre foarte bună, chiar dacă bass-ul nu reprezintă un punct forte în rețetă.

Oricum, un sunet care completează reușit ecranul P-OLED, astfel cele două fac echipă grozavă în a oferi o experiență multimedia mai mult decât decentă. Ar fi fost perfect să vedem cum se cuvine conținutul nativ HDR, dar la Motorola Edge 50 Fusion nu-i cazul.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Motorola edge 50 Fusion

🔺Interfața ce păstrează aspectul unui Android nativ rulează foarte fluid mereu, dar sunt prea multe aplicații total inutile gata prezente din fabrică.

Aș spune că Motorola Edge 50 Fusion propune cam ce trebuie la nivel de ansamblu hardware de procesare, chipset-ul Qualcomm Snapdragon 7s Gen2 pare că este potrivit unui astfel de smartphone. Faptul că este un procesor realizat pe 4 nm contează enorm în ecuația eficienței energetice, fără ca puterea să nu fie suficientă.

De apreciat la un telefon precum Motorola Edge 50 Fusion este cantitatea de memorie, fie că vorbim despre volatilă (RAM de 12 GB), precum și la cea non-volatilă, cu 512 GB este la un nivel mai greu de găsit în segmentul mid-range, cel puțin nu ca versiune de bază. De fapt, Motorola Edge 50 Fusion doar în configurație 12 + 512 GB este disponibil la noi în țară.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Motorola Edge 50 Fusion:

Faptul că Motorola se încăpățânează, în sensul pozitiv, să păstreze un aspect al sistemului de operare cât mai apropiat de cel nativ, este un alt avantaj. Totul rulează aproape mereu fără ca ceva să „suspine”, dacă mi se permite o astfel de expirare. Pe de altă parte, la Motorola Edge 50 Fusion, precum și alte telefoane Motorola cu care am mai interacționat în ultimul timp, au apărut din ce în ce mai multe aplicații preinstalate, ceea ce nu mi se pare tocmai un atu. Nu sunt exagerat de multe, amintesc de unele ca Dolby Atmos, Family Space, Games, Interactive Wallpaper, Moto, Moto Secure, Moto Unplugged, Motorola Notes și Smart Connectivity (de la Motorola), dar și de Facebook, LinkedIn, Opera. În plus, total aiurea mi se pare că ajung preinstalate jocuri ca Brain Blow, Bubble Shooter 1 și 2, Candy Crush Candy, Color Water Sort Puzzle, Cubes Empire, Dancing Road, Happy Color, Solitaire, Tiles Hop și Woodoku. Consider că se putea foarte bine și fără toate acestea…

Interfața Hello UX (Android 14) pe Motorola Edge 50 Fusion:

Performanță

🔺Peformanța brută nu-i uriașă, dar buna optimizare a sistemului de operare generează o experiență de utilizare foarte plăcută.

Așa cum am spus ceva mai sus, procesorul Qualcomm Snapdragon 7s Gen2 pare potrivit pentru un smartphone ca Motorola Edge 50 Fusion, iar asta aș spune că este susținut de scorurile și rezultatele relevate de testele de benchmark.

Teste benchmark

Smartphone
Motorola Edge 50 Fusion
AnTuTu v10.2.7638220 puncte
PCMark
Work 3.0 Performance
Storage 2.0
Internal Sequential Read
Internal Sequential Write

14976 puncte
30001 puncte
859.91 MB/s
887.53 MB/s
Geekbench 6 v.6.3.0
CPU Single-Core
CPU Multi-Core

1016 puncte
2939 puncte
3DMark
Wild Life Vulkan
Wild Life Extreme Vulkan
Sling Shot OpenGL ES 3.0
Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1

3020 puncte
794 puncte
6452 puncte
4896 puncte
GFX Bench v 5.1.0
Aztec Ruins OpenGL (High Tier)
Car Chase ES 3.1
Manhattan 3.1 ES 3.1

18 fps
25 fps
49 fps

Testele de benchmark rulate pe Motorola Edge 50 Fusion:

În timpul testelor și oricum l-am pus la încercare pe Motorola Edge 50 Fusion nu am simțit o temperatură care să crească îngrijorător la exterior. Telefonul se încălzește pe spate, lângă modulul camerelor, dar absolut nimic care să se ducă într-o zonă periculoasă, nici pe departe. Doar ceva mai cald, nimic spre fierbinte.

Conectivitate

Motorola edge 50 Fusion

🔺Chiar dacă vitezele la internet pe Wi-Fi nu sunt rele, inexistența unui modul ax mi se pare un minus în zona de preț unde concurează Edge 50 Fusion.

Aici, aș spune că mi-ar fi plăcut suport Wi-Fi 6, ceea ce nu este cazul. Este ușor dezamăgitor să te oprești la Wi-Fi ac, când standardul ax este pe piață de ani buni. Doar că, așa cum se observă din imaginea de mai sus, vitezele la internet nu sunt tocmai rele. În rest, puteți parcurge întreaga listă care acoperă conectivitatea din tabelul cu specificații de la începutul recenziei, aici specific unde sunt amplasate elementele fizice de conectivitate: jos avem portul USB-C 2.0, slotul SIM, microfonul și difuzorul principale; sus este un microfon secundar, pe stânga nu este pus nimic, iar pe dreapta vedem butoanele pentru reglarea volumului și cel Power, alături de un al treilea microfon.

Senzorul optic de amprentă de sub ecran este poziționat destul de bine, nu foarte jos, și are atât o rată înaltă de recunoaștere, cât și un răspuns foarte rapid.

Camere foto și video

Motorola edge 50 Fusion

🔺Cei doi senzori de pe spate, precum și cel frontal, produc rezultate cel puțin corecte.

Deși nu se avântă spre zone nemaivăzute în acest segment de preț, mă refer că nu sunt introduse specificații care să-și dorească a uimi, Motorola Edge 50 Fusion mi se pare mai mult decât decent pe zona foto-video. Asta fiindcă pe spate avem doi senzori, ambii bine echipați, adică pe cel Wide avem OIS, iar de la cel Ultrawide nu lipsește autofocus, cu capabilități Macro, în timp ce camera frontală este și ea una mai mult decât decentă. Asta pe hârtie, vedem mai jos cum se descurcă fiecare, nu înainte de a arunca o privire asupra interfeței aplicației Camera de pe Motorola Edge 50 Fusion. 

Interfața aplicației Camera de pe Motorola Edge 50 Fusion:

Fără a face minuni, Motorola Edge 50 Fusion captează poze bune pe timp de zi, chiar dacă nu te dau pe spate ca nivel al detaliilor (mă refer la scenele complicate, prcum cele cu copaci cu frunze și altele asemenea, aglomerate cu detalii). 

Poze de zi realizate cu Motorola Edge 50 Fusion (Ultrawide 0.5X, Wide 1X și Zoom 2X cu camera wide):

La fel și la pozele de noapte, unde chiar dacă nu impresionează, Motorola Edge 50 Fusion nici nu lasă un gust amar.

Poze în low-light cu modul Night Vision activat pe Motorola Edge 50 Fusion (Ultrawide și Wide 1X):

Iată și ceva exemple de tip Macro, fotografii realizate cu senzorul Ultrawide. De multe ori mai bune astfel de capturi față de ceea ce vedem de multe ori de la senzori Macro dedicați.

Poze tip Macro realizate cu camera Ultrawide de pe Motorola Edge 50 Fusion:

Camera frontală intervine ceva mai agresiv uneori cu partea de înfrumusețare (am omis să opresc acest mod) și nici nu-i ies mereu perfect tonurile pielii. Chiar și așa nu am cum să nu recunosc că selfie-urile sunt cel puțin decente și îmi place mereu când există și opțiune spre Ultrawide de la camera frontală.

Poze realizate cu camera frontală de pe Motorola Edge 50 Fusion (Ultrawide și Wide 1X, fără și cu mod Portret):

Pe partea de filmare, Motorola Edge 50 Fusion poate capta 4K cu 30 fps cu toți cei trei senzori, dar calitatea cea mai bună este, așa cum era poate de așteptat, la cel principal Wide. 

Clip video 4K 2160p 30fps filmat cu Motorola Edge 50 Fusion:

Autonomie

🔺Fără a fi deloc rea, mă așteptam totuși la o autonomie excelentă.

Nu-mi aduc aminte să fi testat telefon Motorola de când acest brand aparține de Lenovo care să nu stea bine la acest capitol. Iar de la Edge 50 Fusion chiar aveam așteptări, dat fiind combo-ul ecran P-OLED, chipset pe 4 nm și baterie de 5000 mAh. Acum, nu zic că autonomia este slabă, nici pe departe, și poate că am setat eu așteptări prea înalte, dar Motorola Edge 50 Fusion nu este chiar un campion aici.

Da, poți prinde și două zile pline de autonomie, dar nu tocmai la o folosire absolut normală, ci cu una mai moderată, să-i spunem. O zi și jumătate este mai mult ca sigur de obținut, dar la folosire intensă poți avea surprize dacă te aștepți la o autonomie care să-ți ajungă de dimineața până seara. 

Repet, autonomia nu este un punct slab, nici pe departe, dar nici parcă nu s-a prezentat cum speram. Cel mai probabil se mai pot face optimizări software, acolo cred că au fost mici probleme, cel puțin la exemplarul de test.

Încărcarea este rapidă, dar nici nu mai comentez eu, las să vorbească de la sine cele două încercări realizate cu adaptorul din pachet, cel care furnizează la ieșire o putere maximă de 68W:

Încărcare

Motorola Edge 50 Fusion
Test 1Test 2
5 minute10 - 30%1 - 20%
10 minute10 - 47%1 - 32%
15 minute10 - 62%1 - 43%
20 minute10 - 72%1 - 54%
25 minute10 - 82%1 - 63%
30 minute10 - 92%1 - 72%

Preț

Motorola Edge 50 Fusion 12 + 512 GB1.800 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Motorola Edge 50 Fusion
4.1 / 5 Gadget Score
Pro
  • design reușit, certificare IP68;
  • ecran foarte plăcut, suficient de luminos, culori intense și rată de refresh maximă de 144 Hz;
  • sunet stereo puternic și cu o calitate peste medie, cu suport Dolby Atmos;
  • rezultate bune pe partea foto-video, în perfect acord cu zona de preț unde concurează.
Contra
  • cu spate și șasiu din plastic și o grosime sub 8 milimetri, rigiditatea structurală nu este cea mai ridicată;
  • fără Wi-Fi ax;
  • multe aplicații preinstalate, mare parte din ele total inutile.
Concluzii

Motorola Edge 50 Fusion pare a fi bine poziționat în piață, vine la cost decent raportat la tot ce oferă, dar parcă nu reprezintă acea ofertă pe care nu-ți permiți să o ratezi, ca să zic așa. Nu știu dacă mai este loc de reduceri, însă sunt competitori care s-ar putea să se prezinte la modul general o idee mai bine. Și nu mă refer la design, care, din punctul meu de vedere, este unul dintre marile puncte de atracție, ci la întreg pachetul. Chiar și așa, Motorola Edge 50 Fusion nu are puncte slabe grave sau măcar de-a dreptul evident, însă este adevărat că nici nu pare a impresiona cu adevărat pe vreo direcție. Până la urmă, cam asta înseamnă segmentul mid-range, iar dacă acest telefon bifează anumite cerințe din lista nu există motive reale de a-l ocoli.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Motorola Edge 50 Fusion a fost testat timp de 2 săptămâni și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.