Familia Motorola Edge 50 este una care s-a tot extins, de la versiunea Pro pe care am testat-o prima, trecând la modelul Fusion, care a primit și el review, apoi la flagship-ul Ultra, pe care-l voi prezenta pe scurt ceva mai târziu. Azi vedem cum se descurcă probabil cel mai echilibrat model al gamei, unul care păstrează calitățile generațiilor trecute și mă refer aici în special la dimensiuni reduse, dar și la specificațiile mai mult decât decente. Motorola Edge 50 Neo este propus la un preț foarte bun încă de la lansare, iar dacă vor veni și ceva oferte atunci cu siguranță se va transforma în best-buy. Haideți totuși să nu mă antepronunț și să parcurgem analiza capitol cu capitol, ca de fiecare dată.

Specificații smartphone Motorola Edge 50 Neo

Date tehnice

Smartphone
Motorola Edge 50 Neo
EcranLTPO P-OLED de 6.4 inch, aspect 20:9, rezolutie 2670 x 1220 pixeli, densitate 460 ppi, rată de refresh maximă de 120Hz, luminozitate maximă 3000 niți în peak, panou 10-bit cu 1.07 miliarde culori, 100% DCI-P3, HDR10+
ProcesorMediaTek Dimensity 7300 pe 4nm, octa-core cu 4 x 2.5 GHz Cortex-A78 + 4 x 2.0 GHz Cortex-A55
GPUMali-G615 MC2
Memorie8 GB RAM LPDDR4X
256 GB uMCP
Sistem de operareAndroid 14 cu interfața Hello UX
Conectivitatedual SIM 5G sub-6 (1 x nanoSIM + 1 x eSIM), Wi-Fi 6E 802.11 a/b/g/n/ac/ax, tri-band pe 2.4, 5 și 6 GHz, Bluetooth 5.3, NFC, localizare prin GPS, AGPS, LTEPP, SUPL, Glonass, Galileo, USB Type-C 2.0
Camere foto și videoCameră principală cu 3 senzori:
- 50 Megapixeli Wide, distanță focală echivalentă 24mm, senzor Sony LYTIA 700C de 1/1.5 inch, 1 / 2 µm prin 4in1 pixel binning, f/1.8, OIS, multi-directional PDAF
- 10 Megapixeli Telephoto zoom optic 3X, distanță focală echivalentă 73mm, 1.0µm, f/2.0, OIS, PDAF
- 13 Megapixeli Ultrawide, distanță focală echivalentă 13mm, FOV 120˚, 1.12µm, f/2.2, Autofocus și funcție Macro

Filmează 4K cu 30 fps cu toți cei trei senzori, 1080p cu 30 / 60 fps

Cameră frontală de 32 Megapixeli, 0.7 / 1.4 µm prin 4in1 pixel binning, f/2.4

Filmează 4K cu 30 fps, 1080p cu 30 / 60 fps
Baterie și încărcare4310 mAh
Încărcare pe fir cu maxim 68W
Încărcare wireless cu maxim 15W
Alte detaliiRezistență la lichide și praf conform standardului IP68, certificare MIL-STD 810H, senzor optic de amprentă integrat în ecran, difuzoare stereo cu suport Dolby Atmos
Greutate171 grame
Dimensiuni154.1 x 71.2 x 8.1 mm

Pachet, design și construcție

Motorola Edge 50 Neo - review

🔺Cutia foarte subțire este un indicator clar că nu avem încărcător, dar primim, în schimb, o husă de cea mai bună calitate.

Cutia în care orice Motorola Edge 50 Neo va ajunge la cumpărător este una subțire, semn că înăuntru nu va exista și încărcător. Odată ce desfaci pachetul realizezi că fix așa este. Pe lângă smartphone, mai avem o husă, un cablu cu mufe USB-C la ambele capete, agrafă pentru acces la slotul SIM, un sticker cu informații energetice (prima dată când văd așa ceva în cutia unui smartphone), ghid de pornire rapidă și un pliant cu informații juridice, de siguranță și de reglementare.

Să nu uit să amintesc de faptul că și la Motorola Edge 50 Neo, ca și la Edge 50 Pro, la deschiderea cutiei ești „întâmpinat” de un parfum plăcut, marcă înregistrată Motorola. Mai tot ce înseamnă carton și hârtie de la interior are această mireasmă, care se impregnează și în husă și chiar în spatele telefonului. Din experiența cu Edge 50 Pro, parfumul nu se menține în timp pe husă și telefon.

Husa ce vine alături de Motorola Edge 50 Neo este una dintre cele mai bune pe care le-am găsit până acum. Este dintr-un plastic rigid, este groasă, solidă și se așează perfect pe telefon. Mai mult, este o husă 100% ecologică, realizată strict din materiale reciclate și biodegradabile.

Mai trebuie precizat legat de husă, că are întocmai aceeași culoare cu spatele telefonului. În cazul de față avem o nuanță de gri care are și ceva bleumarin în compoziție. Orice versiune Motorola Edge 50 Neo vine într-o culoare Pantone – Grisaille, Poinciana, Nautical Blue sau Latte, iar husele vor avea fix aceeași nuanță.

Trecând la telefon, vedem că pe spate s-a păstrat aproape intactă abordarea de la întreaga serie Edge 50, cu acel modul în care sunt senzorii foto-video de pe spate care se înalță progresiv. Lentilele camerelor ies ușor din profilul general al telefonului, dar dacă vei folosi husa din pachet acestea vor fi protejate, husa aducând totul la același nivel, deci telefonul nu se va sprijini pe lentile, ci pe husă.

Marginile telefonului sunt aproape plate, doar spre spate și spre ecran devin o idee mai rotunzi. Șasiul este din plastic, deși mi-a fost foarte greu să cred asta și era gata să mă înșel cum că ar fi vorba despre ceva aliaj metalic.

Ecranul este înconjurat de margini destul înguste pe laterale, dar sus și jos este vorba despre marginile sunt mai late. Ar fi fost ideal să avem toate cele patru laturi egale și, mai ales, să fie toate cât se poate de subțiri. Asta nu înseamnă că Motorola Edge 50 Neo este mare, nicidecum. Rămâne un telefon compact după standardele actuale și este și foarte ușor. Mai mult, spatele care imită pielea generează o aderență excelentă în mână, așa că foarte greu îți va aluneca involuntar din palmă.

Construcția este de foarte bună calitate, din toate punctele de vedere. Avem asamblare zdravănă, finisări mai mult decât corecte și materiale plăcute la atingere. Motorola Edge 50 Neo nu este neapărat un exemplu de robustețe, dar cu certificare IP68 și MIL-STD 810 nu cred că ai de ce să-ți faci probleme ca durabilitate..

Ecran și sunet

Motorola Edge 50 Neo - review

🔺Un ecran de 6.4 inch cu rezoluție mai mare decât cea obișnuită în segmentul mid-range face ca totul să fie foarte sharp redat.

În afară de Motorola Edge 50 Neo, toate celelalte versiuni ale gamei Edge 50 au ecrane curbate pe lateral. Așadar, Neo este excepția de la regulă, iar asta nu este deloc rău. Display-ul P-OLED este unul superb, practic cu greu aș putea să-i reproșez ceva. Rezoluția este mai înaltă decât cea convențională Full HD+, iar când ai o diagonală de 6.4 este generată o densitate a pixelilor care conturează fin orice detaliu.

Culorile sunt plăcute, reglate bine din fabrică, dar le poți și ajusta din meniul dedicat afișajului.

Capturi de ecran din meniul cu setări ale afișajului de pe Motorola Edge 50 Neo:

Nu am de ce să mai insist legat de ecran, am spus deja că este superb și pot plusa afirmând că ar putea fi folosit și pe telefoane cu mult mai scumpe decât Motorola Edge 50 Neo.

Sunetul… în bunul spirit Motorola. Este stereo, cu suport Dolby Atmos și cu o calitate mult peste media a ceea ce găsești de obicei pe la 2.000 de lei. Ambele difuzoare sunt apropiate ca putere, dar și la calitate. Avem chiar și un bass bun, prezent și destul de „gutural”, mediile sunt foarte exacte, iar înaltele ciupesc timpanul fix cât trebuie. Mai mult, dinamica și spațialitatea sunt foarte extinse.

Unde nu convinge pe deplin este la volumul maxim. Nu-i scăzut, dar este de nivel mediu, poate doar o idee mai sus. Pe de altă parte, nici la 100% din intensitate nu am remarcat niciun fel de degradare a calității, nimic.  

Hardware, sistem de operare și aplicații

Motorola Edge 50 Neo - review

🔺Interfața Hello UX arată ca un Android nativ, dar adaugă multe opțiuni și funcții noi, însă și multe aplicații preinstalate. Prea multe și mare parte total nefolositoare….

Cumva aici avem cam ceea ce mă așteptam să găsesc. MediaTek Dimensity 7300 este un chipset creat parcă întocmai pentru astfel de telefoane, cum este Motorola Edge 50 Neo. Este suficient de puternic spre a rula cel puțin decent orice aplicație și rămâne eficient energetic. Acceleratorul grafic Mali-G615 MC2 nu va duce la detalii maxime cele mai grele jocuri, dar pentru a „omorî timpul”, cum se spune, este mai mult decât suficient.

Memorie RAM este și ea în cantități generoase, la versiunea de față avem 8GB, dar există și variante cu 12 GB. Acelea au și spațiu de stocare de 512 GB, în timp ce ediția de față este cea cu 256 GB memorie internă. Nu există slot pentru carduri microSD.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Motorola Edge 50 Neo:

Un lucru pe care l-am apreciat mereu la smartphone-urile Motorola din ultimii ani este că nu intervine la nivel de interfață Android. Acesta pare complet stock, deși Motorola își mai bagă nasul prin adăugarea unor funcții suplimentare, dar și prin instalarea multor aplicații proprietare. Și cumva, față de alte Motorola de acum 2 -3 ani, mai apar mici probleme. Mai un crash, mai un pic de lag când nici că te aștepți. Nimic grav, dar ceva ce nu credeam că voi întâlni la Motorola Edge 50 Neo. Pe de altă parte, astfel de manifestări sunt cu adevărat rare, în rest navigarea prin interfață este foarte fluidă și totul se întâmplă cu adevărat rapid, deci experiența de utilizare nu are deloc de suferit la modul general.

Android 14 cu interfața Hello UX pe Motorola Edge 50 Neo:

Pe lângă aplicațiile multe de la Google (chiar multe puse de-a gata) vine și Motorola cu seria sa – Ajutor dispozitiv, Dolby Atmos, Family Space, Fundaluri inteligente, Jocuri, Moto, Moto Unplugged, Notificări Motorola, Securitate și Smart Connect. Mai apar apoi și 1Weather, Adobe Scan, Block Puzzle, Brain Blow, Bubble Shooter, Color Water Sort 3D, Facebook, Happy Color, LinkedIn, Opera browser, ThiefPuzzle, TikTok, Who Is? și Woodoku. De ce atâtea joculețe inutile preinstalate pe un telefon care poate va ajunge la un om de afaceri, de exemplu? În fine, am vrut să dau un exemplu de utilizator care niciodată nu va avea nevoie de asemenea jocuri. Iar cine va vrea așa ceva le poate instala imediat, nu-i așa?

Performanță

Aici m-am gândit să așez rezultatele din testele de benchmark pe care le-a rulat Motorola Edge 50 Neo lângă cele ale fratelui Pro, spre a putea compara nivelul de performanță. Evident că versiunea Pro a ieșit învingătoare în aproape fiecare caz, dar diferențele sunt minime de cele mai multe ori.

Teste benchmark

Smartphone
Motorola Edge 50 NeoMotorola Edge 50 Pro
AnTuTu v10.3.4 / v10.2.4664441 puncte859990 puncte
PCMark 10
Work 3.0 Performance
Storage 2.0
Internal Sequential Read
Internal Sequential Write

15140 puncte
19745 puncte
782.67 MB/s
708.74 MB/s

14629 puncte
37284 puncte
840.34 MB/s
865.3 MB/s
Geekbench 6 v6.30 / v.6.2.2
CPU Single-Core
CPU Multi-Core

1052 puncte
3035 puncte

1154 puncte
3134 puncte
3DMark
Wild Life Vulkan
Wild Life Extreme Vulkan
Sling Shot OpenGL ES 3.0
Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1

5156 puncte
859 puncte
6594 puncte
5127 puncte

5400 puncte
1484 puncte
Maxed Out!
Maxed Out!

Testele de benchmark rulate pe Motorola Edge 50 Neo:

Temperaturile de la exteriorul carcasei nu au crescut deloc alarmant pe parcursul testelor, ba chiar aș spune că Motorola Edge 50 Neo abia dacă s-a încălzit ușor.

Conectivitate

Motorola Edge 50 Neo - review

🔺Cu Wi-Fi 6E ești asigurat de viteze bune la internet pentru mulți ani de aici înainte.

Încă un capitol unde Motorola Edge 50 Neo punctează bine, bine de tot. Nu doar prin faptul că este un smartphone 5G care suportă două conexiuni, una pe o cartelă nanoSIM, cealaltă prin eSIM, dar prin prezența modulului Wi-Fi 6E, care permite conectarea la rețele pe frecvența de 6 GHz. Un mare plus la un telefon din această categorie de preț. Bluetooth este și el dintre cele mai noi și nici NFC nu lipsește, desigur. Chiar și localizare se face prin multiple sisteme, așa că, iată, Motorola Edge 50 Neo chiar se descurcă bine la conectivitate.

Poziționarea elementelor fizice exterioare este următoarea: jos vedem portul USB-C, slotul pentru cartela nanoSIM, difuzorul și microfonul principale; sus este un al doilea microfon; pe dreapta butoanele pentru reglarea volumului, butonul Power și un al treilea microfon, în timp ce laterala stângă este lipsită de orice element.

Senzorul de amprentă de sub ecran putea fi așezat ceva mai sus, dar având în vedere cât de compact este Motorola Edge 50 Neo nu aș spune că asta reprezintă un minus. Senzorul recunoaște amprenta de aproape fiecare dată, iar răspunsul este foarte rapid.

Camere foto și video

Motorola Edge 50 Neo - review

🔺Toți cei trei senzori de pe spate sunt bine echipați, doi dintre ei cu OIS, iar cel Ultrawide cu autofocus și funcție Macro. Foarte bine pentru aceast segment.

Motorola Edge 50 Neo se apropie destul de tare la configurația camerelor foto-video de cea a modelului Edge 50 Pro. Sunt și diferențe desigur, dar pentru un telefon mid-range cu preț de plecare de până în 2.000 de lei eu zic că avem un setup foarte bun. Vreau să spun că avem cameră Ultrawide cu autofocus și capabilități Macro, cameră telephoto cu zoom optic 3X și OIS, iar camera frontală de 32 MP aduce perspectivă largă (mai wide decât suntem obișnuiți). În fine, avem toate specificațiile în tabelul de la începutul recenziei.

Aplicația Camera de pe Motorola Edge 50 Neo este comună, să zic așa, cu ceea ce găsim în mod normal la orice smartphone cu Android.

Interfața aplicației Camera de pe Motorola Edge 50 Neo:

Pozele pe timp de zi arată bine, dar dacă activezi modul „Ajustare automată” (ceea ce am și făcut) și nu modul „Natural”, nu de puține ori te alegi cu niște culori suprasaturate de la senzorul principal wide. Pe Ultrawide și Telephoto se păstrează nuanțe mai naturale, dar la wide și Zoom 2X (poze realizate tot cu senzorul wide) roșul, în special, dar și galbenul și verdele sunt cu mult prea stridente. În rest, detalii bune, contrast poate uneori prea ridicat, ceea ce conduce la un interval dinamic mai limitat. Chiar și așa, pentru cei care nu analizează în detaliu fotografiile și vor doar să le împărtășească pe social media sau cu prietenii pe WhatsApp, de exemplu, pozele se dovedesc mai mult decât reușite.

Poze Ultrawide 0.5X, Wide 1X, Zoom 2X cu camera wide și Zoom 3X cu camera telephoto realizate cu Motorola Edge 50 Neo:

Așa cum spuneam, senzorul Ultrawide poate focaliza foarte aproape de subiect și astfel ne alegem cu poze Macro, care nu sunt rele deloc.

Poze tip Macro realizate cu camera Ultrawide de pe Motorola Edge 50 Neo:

Modul Vedere nocturnă funcționează la Motorola Edge 50 Neo pe oricare dintre cei trei senzori de pe spate, dar dispare perspectiva Zoom 2X. Pozele sunt reușite, în special cele cu senzorul Wide, celelalte sunt mai întunecate și mai limitate ca interval dinamic.

Poze în low-light cu modul Vedere Nocturnă activat pe Motorola Edge 50 Neo (Ultra Wide 0.5X, Wide 1X, Zoom 3X cu camera telephoto):

Selfie-urile sunt și ele foarte reușite, chiar dacă, din nou, avem o suprasaturate pe roșu, chiar galben și portocaliu. Astfel și nuanțele pielii sunt uneori prea departe de adevăr. Eu aș recomanda alegerea modului de fotografie „Natural”, atât pentru camerele spate, cât și pentru cea frontală.

Poze realizate cu camera frontală de pe Motorola Edge 50 Neo (Ultrawide și Wide, fără și cu mod Portret):

Am apreciat la Motorola Edge 50 Neo faptul că poate filma cu oricare dintre senzori la rezoluție 4K 2160p, chiar dacă cu maxim 30 fps. Ce nu este tocmai de apreciat este că dacă începi filmarea cu senzorul Ultrawide, de exemplu, nu mai poți trece pe cel wide sau telephoto. Practic poți face zoom maxim până la 0.99X, dela 0.5X câtare perspectiva Ultrawide. La fel, când filmezi cu senzorul wide, dacă mergi pe Zoom 3X în timpul filmării nu se trece la senzorul telephoto cu Zoom optic 3X, ci se face zoom digital de la senzorul wide. Foarte ciudat comportament, așa că exemplul de mai jos este realizat în întregime cu senzorul wide 1X, chiar dacă în clip am trecut și la zoom 2X și 3X.

Clip video 4K 2160p 30 fps filmat cu Motorola Edge 50 Neo:

Autonomie

Autonomie Motorola Edge 50 Neo

🔺 Chiar dacă nu dezamăgește, autonomia putea fi mai bună. Iată mai sus cât a consumat AnTuTu după ce a rulat de două ori – aproape o treime din baterie!

Primul capitol unde Motorola Edge 50 Neo chiar se putea descurca mai bine. Deși are un chipset eficient energetic, rezoluția, luminozitatea și rata de refresh toate înalte ale ecranului își spun cuvântul. Doar cu o utilizare normală vei prinde o zi de dimineața până seara, cum folosești ceva mai intens telefonul cum observi că procentele din baterie se pierd cu repeziciune. Nu aș spune că autonomia este slabă, dar eram obișnuit altfel în ultimul timp, adică cu telefoane cu baterii de 5000 mAh care nu se sperie deloc de o zi plină. Motorola Edge 50 Neo nu poate face minuni cu un acumulator de doar 4310 mAh, așa că chiar dacă nu dezamăgește, nici nu pot spune că este un smartphone pe care te poți baza ca autonomie.

Încărcarea prin cablu se poate face cu maxim 68W, doar că nu există un astfel de adaptor prezent în pachet. Eu aveam prin casă un încărcător Motorola ce poate urca până la 125W, așa că l-am folosit pe acela spre a testa cât de rapid pune energie în baterie Motorola Edge 50 Neo.

Încărcare

Smartphone
Motorola Edge 50 Neo
5 minute10 - 25%
10 minute10 - 37%
15 minute10 - 47%
20 minute10 - 58%
25 minute10 - 68%
30 minute10 - 78%

Să nu uit să amintesc aici și de faptul că Motorola Edge 50 Neo suportă și încărcare wireles cu până la 15W, din nou o caracteristică pe care cu greu o mai găsești la concurență.

Preț

Motorola Edge 50 Neo 8 + 256 GBde la 1.963 lei pe eMAG.ro, în funcție de culoarea carcasei. Versiunile cu 12 + 512 GB au un preț ce începe de la 2.340 lei în același magazin online. (prețuri valabile la data publicării acestui review).

Motorola Edge 50 Neo
4.2 / 5 Gadget Score
Pro
  • design reușit, materiale foarte plăcute la atingere, nuanțe unice pentru carcasă;
  • husa din pachet este una dintre cele mai bune pe care le-am întâlnit la un telefon până acum;
  • ecran superb din orice punct de vedere;
  • sunet stereo de foarte bună calitate, chiar dacă nu la un volum maxim uriaș;
  • interfață care a păstrat aspectul de Android nativ, care rulează fluid și foarte rapid, în care au fost adăugate și destule opțiuni și funcții suplimentare (vezi și puncte contra);
  • ansamblu de camere care se descurcă mai mult decât decent pentru zona unde concurează telefonul, chiar dacă rezultatele nu sunt constante;
  • conectivitate extinsă, cu elemente performante.
Contra
  • fără încărcător în pachet;
  • interfața mai dă crash, mai apare uneori un lag (ambele foarte rar) și sunt preinstalate prea multe aplicații total nefolositoare (mă refer în special la acele joculețe);
  • autonomia este cel mult de nivel mediu.
Concluzii

Motorola Edge 50 Neo chiar este cel mai echilibrat model al seriei. Nu are puncte slabe evidente, iar prețul este bine stabilit. Mai ales că acum vorbim despre costul de lansare, urmând ca în viitor să vedem și fel de fel de promoții și reduceri care îl vor transforma pe Motorola Edge 50 Neo într-un adevărat best-buy. Și acum este bine poziționat și nu cred că va regreta cineva achiziția chiar și la prețul întreg, dar mereu este rost de mai bine când vorbim despre partea financiară.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Motorola Edge 50 Neo a fost testat timp de 12 de zile și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.