Motorola Moto 360 este smartwatch-ul cu Android Wear pe care mi-am dorit să-l testez de la momentul în care a fost anunțat oficial. Motorola nu mai are filială locală în țara noastră și așteptarea lui Moto 360 a fost de durată, la review a sosit din partea QuickMobile.
Moto 360 atrăgea atenția prin designul său, primul smartwatch cu ecran rotund, design oarecum clasic pentru un ceas, dar cu software-ul conceput de către Google în rol de sistem de operare. Totuși, prețul de comercializare chiar și în SUA mi se pare neaștepat de mare pentru aceste accesorii. O să detaliez mai mult în cuprinsul articolului.
Specificațiile lui Moto 360, primul ceas cu Android Wear pe care am avut ocazia să-l testez:
Design
În pachet dați de ceas, stand dedicat, încărcător pe microUSB, manual cu instrucțiuni rapide de utilizare. Cureaua este din piele și nu poate fi schimbată așa ușor cum te-ai aștepta de la un ceas. Am văzut că sunt deja tutoriale pe YouTube.
Arată bine, nimic de zis. Display-ul de 1.56 inch este înconjurat de o ramă metalică. Spatele lui Moto 360 nu mi-a dat impresia că ar fi fabricat din metal, plastic ranforsat, cel mai probabil, mai ales că acolo se află și senzorul ce are rol în citirea ritmului cardiac.
Un singur buton pe lateral, cu rol în activarea / dezactivarea rapidă a ecranului, dar pe acolo se face și încărcarea acumulatorului încorporat după ce se realizează în prealabil și poziționarea pe stand. Dispune de wireless charging, iar încărcarea se face prin inducție, trebuie doar ca smartwatch-ul să fie poziționat cu corpul său metalic în stand. Eu am reușit să-l încarc și cu butonul metalic în jos, deși nu aceasta este poziția recomandată de către Motorola. Cureaua din piele mi-a plăcut, totuși dacă ai o mână mai groasă s-ar putea să nu se potrivească. Interesant este că logo-ul Motorola abia ce a fost stilizat pe spate, mic de tot.
Motorola Moto 360 = clasic, simplu, de efect. Cel puțin în ce privește designul.
Ecran
1.56 inch cu rezoluție de 320×290 pixeli, sticlă Corning Gorilla Glass 3 pentru protecția împotriva zgârieturilor, IP67 este standardul pe care-l îndeplinește în ce privește contactul cu apa și praful. Mi-a plăcut că nu adună amprentele așa rapid cum mă așteptam.
Display-ul l-am setat la valoarea maximă de la bun început. Sub acțiunea razelor de soare își păstrează lizibilitatea, există și un mod implementat denumit Sunlight Mode care ajută. Totuși, culorile par ușor șterse, unghi relativ mic pentru vizualizarea optimă. Se putea mai bine.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Hardware din 2010 pe un device vândut în 2015. Nu mică mi-a fost supriza când am aflat că Moto 360 folosește un procesor TI OMAP 3 lansat pe unele Motorola din 2010. Este de tip single core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A8 + 512 MB RAM + 4 GB spațiu de stocare.
Celelalte ceasuri cu Android Wear mizează pe un procesor Qualcomm quad-core la 1.2 GHz și abia aștept să testez un smartwatch cu un astfel de hardware. Mă rog, vă dați seama că un ceas inteligent nu are nevoie de cine știe ce procesor spre a face activitățile pe care le îndeplinește zi de zi.
Rulează Android Wear și îți cere de la prima pornire să instalezi Android Wear pe telefonul sau tableta cu Android. Trebuie să ai cel puțin 4.3 Jelly Bean spre a împerecha smartwatch-ul cu smartphone-ul.
Mai trebuie activat și Google Now pe smartphone. În funcție de cum îl setezi, îți apar și notificări personalizate pe ceas. În ce privește meniul, puțin cam alambicat și se vede că vorbim de un Android Wear de genul 1.0, mai este loc de multe optimizări. Printr-un swipe de jos în sus ai acces la zona de setări rapide: Priority only, Theater Mode și pe Off oprește ecranul de tot și-l reactivezi doar apăsând pe butonul din lateral dreapta, Sunlight Mode și Setările propriu-zise.
Setările sunt destul de bine organizate: Luminozitatea ecranului, Bluetooth, Ecran ambiental, Airplane mode, Oprire, Restart, Resetare a device-ului, Schimbarea skinului de pe ceas, Accesibilitate și Despre. Printr-un swipe de la stânga spre dreapta ieși pe ecranul de start din setări. Prin swipe de la dreapta la stânga sau double tap ai acces la notificările Google Now optimizate pentru ceas.
Ce știe să facă?
– citește ritmul cardiac prin senzorul poziționat pe spatele ceasului, la contactul cu mâna;
– setezi o alarmă;
– acces direct la agenda telefonului;
– informații pe partea de fitness (pași, calorii arse, comportament adunat peste zi).
Meniul de start cuprinde:
Fit – suita de fitness de la Google;
Keep – notițe salvate în cloud
Moto Body Callories & Moto Body Steps – nu mai are nevoie de o descriere;
Play Music – control al redării melodiilor de pe smartphone.
Runtastic + aplicațiile pe care dorești să le aduci pe smartwatch.
Am văzut că au apărut și jocuri, dar nu știu ce te-ai putea juca pe un display de 1.56 inch, pentru asta ai smartphone-ul. Totuși, sunt puțintele aplicații prin market, majoritatea pe partea de fitness.
Afișează apelurile primite, dar nu are un speaker integrat. Primești apelul, dar trebuie să preiei apelul pe smartphone în cele din urmă. Apar notificările de tip mail, facebook etc. Poți să le și citești, direct pe ceas.
Conectivitate
Bluetooth 4.0 – standardul prin care se conectează la telefonul cu Android. Încărcarea se face prin butonul metalic din partea dreapta și cu ajutorul standului dedicat. Dacă rămâi fără energie, trebuie să ai acel stand pe la tine. Mai bine ar fi fost dacă se găsea o soluție pentru plasarea unui port microUSB. Știu că s-ar fi compromis designul. Ar fi mers un microUSB în curea, ceva de genul, de aceea există departamente de R&D, spre a găsi soluții inovatoare.
Autonomie
Acumulatorul ar fi de 320 mAh, potrivit Motorola. Totuși, iFixit a descoperit că acumulatorul are în jur de 289 mAh. Dacă-l butonezi în continuu nu rezistă mai mult de 3 – 3 ore și jumătate, cu utilizare ocazională și notificări în fundal te duce și o zi întreagă.
Preț
Motorola Moto 360 – 1399 lei la QuickMobile.
Concluzii
Moto 360 este un smartwatch interesant cu un design plăcut, totuși nu m-a dat pe spate, ca să folosesc o afirmație mai plastică. Pe parcursul utilizării aș fi spus că m-am pricopsit cu o busolă în loc de ceas.
PRO
– design plăcut;
– Android Wear și beneficiile adiacente;
– suita de fitness livrează valori apropiate de realitate.
CONTRA
– scump, nici prețul din SUA nu-l consider justificat;
– autonomie modestă.
Partea de unboxing și primele impresii:
httpvh://youtu.be/aZaR8WpB4AU