Moto G s-a lăsat așteptat până la debutul său în țara noastră, Moto E-ul a venit mult mai repede. MobileTrend l-a oferit la review, iar impresiile formate le-am structurat în articolul de față. Este un smartphone care merge direct în categoria smartphone-urilor low-cost și presupun că a fost unul dintre ultimele proiecte pornite de către Motorola când se afla sub umbrela Google. Să vedem ce ne pregătește Lenovo din a 2-a parte a lui 2014 și pe anul viitor pentru compania americană care a scris istorie în domeniul telefoanelor mobile.
Motorola Moto E preia designul lui Moto G, adoptă un display mai mic și specificați ceva mai slabe, la un preț ce se dorește a fi imbatabil. Peste toate acestea se adaugă Android 4.4 în stadiu nativ, fără vreo modificare la nivel de UI, exact ca OS-ul portat pe telefoanele din gama Nexus sau în ediție Google Play.
Am structurat datele hardware pentru Motorola Moto E:
Design
În pachet dați de smartphone, bateria de 1980 mAh, cablu microUSB – USB 2.0 alb, deși varianta sosită la review era pe alb, manuale de instrucțiuni. Bănuiesc că în pachetul de retail intră și încărcătorul pe USB 2.0 și certificatul de garanție. Nu am dat de căști pe jack de 3.5 mm. Moto G-ul avea și încărcător și căști în pachet, de aceea bănuiesc că Moto E-ul va fi livrat în aceeași configurație.
Moto E = Moto G cu display care coboară de la 4.5 inch la 4.3 inch. Totuși, pentru un telefon cu un ecran ce are diagonala mai sus amintită aș spune că este un micuț bonsai, gros și puțin cam greu față de valorile cu care suntem obișnuiți în 2014. Cu grosimea nu-i problemă, atinge 12.3 mm în zona centrală, are spatele curbat ca și fratele său mai mare. Te obișnuiești în timp și apreciezi modul în care stă în mână, un plus la partea de grip.
Capacul spate se îndepărtează și oferă acces la sloturile pentru microSIM și cardurile microSD de până la 32 GB ce suplinesc spațiul de stocare preinstalat. Bateria de 1980 mAh nu poate fi scoasă din locașul său, decât într-un service, merge și acasă, dar cu unelte speciale. Nu este un procedeu simplu și la îndemâna oricui. S-ar putea să fie o problemă doar la unitatea sosită la review. Mă refer la modul în care se poziționează acest capac. Lasă impresia că nu este fixat cum trebuie, are un joc ciudat și plasticul cauciucat nu se așează perfect pe șasiul telefonului, feedback ciudat. O să vedeți în clipul video la ce mă refer.
Nu are taste capacitive și deasupra cât și sub ecranul de 4.3 inch sunt poziționate 2 elemente argintii, cel de la bază de dimensiuni mai mari decât cel din partea centrală. Acolo se află și speaker-ul smartphone-ului, mai multe detalii în capitolul următor.
Ecran și sunet
TFT LCD de 4.3 inch cu rezoluție 540×960 pixeli. Nimic de zis în ce privește rezoluția, destul de bună pentru o astfel de diagonală a display-ului. Unghiul de vizualizare este puțin sacrificat, iar elementul de la care mă așteptam mai mult este luminozitatea, destul de mică. Am testat și alte TN-uri și se descurcau decent, cu Moto E mai greu te descurci sub acțiunea razelor de solare, conținutul fiind puțin lizibil.
Sunetul provine de la un speaker poziționat la baza ecranului de 4.3 inch, prezenta sa fiind indicată de o bară argintie de dimensiuni generoase. Livrează un sound puternic, la volum maxim zgârie puțin urechile. Difuzorul frontal îl face ușor de auzit și când este pus pe masă și lucrezi în altă parte, de obicei telefoanele cu speaker pe spate au un sunet mai slab, obturat de suportul pe care se află smartphone-ul. Nu este cazul la Motorola Moto E. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, iar jack-ul de 3.5 mm îl găsiți pe lateral, în partea superioară. Calitatea este dată de căștile folosite, unele de tip in-ear fiind recomandate.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Qualcomm Snapdragon 200 de tip dual-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7 + Adreno 302 accelerator grafic + 1 GB RAM + 4 GB spațiu de stocare din care în mod real se oferă în jur de 2 GB + slot pentru microSD de până la 32 GB.
Este un procesor cu care Qualcomm își dorește să lupte de la egal la egal cu MediaTek-ul în variante cu două sau patru nuclee de procesare. Adreno 302 este un accelerator grafic ușor revizuit față de versiunea Adreno 203, ceva cam veche. Rulează Android 4.4.2 KitKat și urmează să primească 4.4.3 KitKat. Moto G și Moto X sunt confirmate a face pasul spre Android L, de Moto E nu s-a specificat nimic. S-ar putea să rămână cu 4.4 KitKat.
Sunt mai multe elemente PRO: lipsa lag-ului cu desăvârșire indiferent de câte aplicații îl pui să ruleze în fundal, interfața Android stock fără modificări din partea Motorola, bloatware inexistent. Vine cu puține aplicații preinstalate:
1. Motorola Assist – ghid de accesare a diverse funcții integrate în smartphone;
2. Motorola Migrate – transferi conținutul de pe un smartphone mai vechi pe unul mai nou cu un tool furnizat de către compania americană;
3. QuickOffice – suită deținută de Google ce permite accesul la documentele în format Excel, Word, PowerPoint;
În rest sunt aplicații integrate de toate telefoanele Android (Gmail, YouTube, Calendar, Clock, Google Search, Play Store etc).
Există un mod Battery Saver ce contribuie la un plus de autonomie. Spațiul de stocare preinstalat este de 2.16 GB din cei 4 GB, restul fiind ocupați de sistemul de operare și aplicațiile preinstalate pe device. Interfața Android folosește controale de tip touch buttons, direct pe ecranul smartphone-ului, fără taste fizice sau capacitive.
Moto E este un smartphone suficient de puternic pentru jocurile uzuale din Google Play, dar și pe partea de socializare. Nu-l recomand pentru cei interesați de performanțe în jocurile cu grafică complexă. Totuși, Riptide GP2 și Asphalt 8 Airborne le-a dus, fără nicio problemă.
Performanță
A trecut prin testele de benchmark devenite standard în cadrul review-urilor cu care v-am obișnuit.
Conectivitate
Se limitează la 3G cu viteze în download de până la 21.6 Mbps. Se adaugă elemente standard pe un telefon Android: Wi-Fi b/g/n, bluetooth, Wi-Fi hotspot. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm.Conectivitate
În lateral dreapta se află tasta power și cea dedicată spre reglarea volumului, la bază dați de portul microUSB cu dublu rol în încărcarea bateriei de 1980 mAh și în transferul de date către un calculator. În stânga nu se află niciun element de conectivitate.
În ce privește conexiunea la internet prin Wi-Fi și 3G nu ar fi nimic de zis. Se descurcă bine, deși mi-aș fi dorit un modem 3G care să ducă viteze mai mari, de până la 42 Mbps și mai ales că vorbim de varianta single sim a lui Moto E. În apelurile de voce livrează un sunet clar, puternic, inteligibil și în spații deschise.
Cameră foto și video
5 Megapixeli, filmează la 480p cu 30 fps, fără LED flash, fără autofocus ci merge pe fixed focus. Fotografiile cu obiecte în imediata apropiere nu ies de niciun fel. Se descurcă ceva mai bine în ce privește fotografiile de peisaj, imaginile de ansamblu. Mediocru, acesta ar fi apelativul pentru modul în care se descurcă camera principală, camera frontală fiind inexistentă.
Mai multe fotografii făcute cu Motorola Moto E:
Autonomie
Bateria de 1980 mAh se descurcă excelent și atinge valori foarte bune. Este unul dintre smartphone-urile ieftine ce impresionează la capitolul autonomie. Cu 3G-ul activat, luminozitate la 100% pentru display, sincronizări în fundal și folosire intensivă atinge 1 zi – 1 zi și jumătate fără nicio problemă. La o utilizare mai relaxată îți aduce 2 – 3 zile, fără sincronizări în fundal și cu ceva mail, browsing, jocuri într-un ritm mai slab.
Good point Moto!
Preț
Motorola Moto E single sim – 649 lei la MobileTrend.
Concluzii
Moto E a ajuns în țara noastră la un preț de 599 lei, dar mă aștept să fie actualizat în perioada imediat următoare, iar costurile să se ridice în jurul a 500 de lei. Îl cumperi dacă dorești o experiență Android fluentă, fără lag, fără bloatware, autonomie mare și faci concesii în ce privește partea foto & video. Mi se pare normal, vorbim de un telefon din categoria low-cost unde sunt și concesii inerente.
PRO
– Android 4.4 KitKat în stadiu nativ, funcționare fără lag;
– autonomie consistentă;
– boxă frontală + sunet puternic, clar.
CONTRA
– capacul spate lasă un feedback neplăcut, pare mereu a fi poziționat în mod greșit și are un joc ciudat;
– display-ul de 4.3 inch stă prost la capitolul luminozitate;
– camera de 5 Megapixeli este mediocră, nu are autofocus, nici LED flash;
– fără cameră frontală.
Partea video a review-ului:
Imagini făcute lui Motorola Moto E: