Mi-am dorit să testez acest smartphone de când a fost anunțat oficial. La momentul respectiv, prin noiembrie 2013 a fost o adevărată revoluție. Erau multe persoane interesate de Moto G, unul dintre telefoanele lansate de Motorola pe când compania făcea parte din portofoliul Google. Au fost destui cei care l-au cumpărat de pe Amazon și nu au așteptat să fie listat prin magazinele online locale.

De ce era / este Moto G așa special?

Păi pentru că oferea un raport preț / specificații foarte bun, rula Android 4.4.2 KitKat în stadiu nativ și se promitea update-uri software mai rapide decât la alte telefoane din gama medie. Prețul de achiziție era ofertant. Între timp a debutat și la noi, variante single sim și dual-sim, cu 8 sau 16 GB spațiu de stocare. A fost anunțat și Moto G cu tehnologia 4G, 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 64 GB, cel pe care-l recomand a fi cumpărat.

Motorola-Moto-G-review (6)

Ne-a sosit la review, Moto G în versiunea dual-sim și 16 GB spațiu de stocare, din partea MobileTrend.

Încep cu specificațiile detaliate pentru smartphone-ul sub brand american:

SmartphoneDate tehnice Motorola Moto G
Ecran IPS de 4.5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3
Procesor Qualcomm Snapdragon MSM8226 de tip quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7
Memorie 1 GB RAM, 8 / 16 GB spațiu de stocare, fără slot pentru microSD cu excepția variantei 4G care nu a sosit în România
GPU Adreno 305
Sistem de operare Android 4.4.2 KitKat
Conectivitate 3G cu viteze în download de până la 21 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS și GLONASS, radio FM
Cameră foto și video 5 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, touch focus, detecție a feței, HDR, panorama, filmează la 720p cu 30 fps, cameră frontală de 1.3 Megapixeli
Baterie 2070 mAh
Greutate 143 gr.
Grosime 11.6 mm

Design

Motorola-Moto-G-review (5)

În pachet dați de smartphone cu bateria de 2070 mAh montată, încărcător pe microUSB ce are nevoie de adaptor spre a se potrivi la prizele noastre, căști pe jack de 3.5 mm ce le pot considera clasice ca formă, interesant ar fi că sosesc în culoarea albă, fără legătură cu telefonul care-i negru complet, manual de instrucțiuni.

Nu trebuie să vă speriați de grosimea de 11.6 mm. Telefonul are display-ul poziționat drept, dar spatele său este curbat la mijloc, de aici grosimea amintită. De fapt este mai subțire de atât și nu ai impresia că lucrezi pe vreun smartphone butucănos. După câteva zile pot spune că m-am obișnuit cu el, iar spatele ușor curbat îi dă o formă mai natură, îi aduce un plus la partea de grip.

Finisarea și materialele utilizate îl duc pe Moto G într-o clasă superioară și nu ai spune că ai de-a face cu un smartphone al cărui preț de comercializare se situează în jurul a 200 de euro, la liber. Nu i-am găsit niciun punct slab. Capacul bateriei acoperă întreg spatele și dă o impresie de soft, grip cât cuprinde. Se îndepărtează puțin mai greu decât la alte telefoane Android, iar plasticul cauciucat scoate zgomotele arhicunoscute.

Bateria nu poate fi îndepărtată, la versiunea dual-sim de 16 GB nu există slot pentru microSD, iar locașurile pentru SIM1 și SIM2 devin accesibile după îndepărtarea capacului, unul pe lateral stânga, iar celălalt în dreapta.

Moto G este un telefon care place de la prima vedere și lasă impresia de lucru bine făcut.

Ecran și sunet

Motorola-Moto-G-review (22)

IPS LCD de 4.5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli și protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3. Nu sunt taste capacitive la baza display-ului, iar în stilul Nexus se oferă touch buttons, direct pe display. Totuși, zona de la baza lui Moto G este destul de mare și ar fi acomodat și astfel de controale, care sincer spun nu le-am simțit lipsa.

La display este cu dus și întors, pe hârtie sună excelent. Se vede bine și în realitate, dar am rămas uimit că lângă Allview V1 Viper i sunt diferențe majore în modul în care sunt afișate culorile, culorii mai vii la Allview și mai îngălbenite la Moto G. Aveți câteva imagini în galeria de la final și trageți singuri concluziile. Totuși, ecranul telefonului Motorola mi-a plăcut, mai puțin luminos decât mă așteptam, dar se evidențiază față de alte modele ieftine prin sticla ce-l protejează, Corning Gorilla Glass 3.

Motorola-Moto-G-review (32)

Sunetul a rămas în sarcina unui speaker poziționat lângă camera principală de 5 Megapixeli. Și aici îi aduc laude, sunet clar și puternic, bine calibrat. Nu zgârie urechile nici la volum maxim. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, iar jack-ul de 3.5 mm îl găsiți în partea superioară. Căștile din pachet sunt mediocre.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Motorola-Moto-G-review (24)

Qualcomm Snapdragon 400 quad-core la 1.2 GHz + Adreno 305 + 1 GB RAM la un telefon cu preț de sub 200 euro. Nu sunt prea multe modele de smartphone-uri Android dual-sim care să se laude cu un astfel de hardware. Aceasta-i inima lui Moto G. Se adaugă software-ul, Android 4.4 KitKat în stadiu nativ, fără vreo ingerință a Motorola la nivel de interfață grafică.

Și uite cum am testat un smartphone fără să fiu obligat a-i instala Nova. Se mișcă impecabil, nu are pic de lag și duce mai toate jocurile și aplicațiile din Google Play. Am testat Riptide GP2, Need for Speed: Most Wanted, Beach Buggy Blitz și Colin McRae Rally. Da. Ai un timp de așteptare un pic mai mare față de un flagship Android, dar în rest merge brici.

Nu cred că mai are rost să spun că în browsing merge excelent. Apropo, la nivel de software s-a promis update la Android L, un mare punct în plus față de alte telefoane cu preț de sub 1000 lei care cel mai degrabă vor rămâne blocate la Android 4.4 KitKat, într-un caz pozitiv, de cele mai multe ori pe mai vechiul Android 4.2 Jelly Bean.

Dintre aplicațiile preinstalate pe Motorola Moto G:

7Digital – albume de muzică ce pot fi achiziționate direct de pe smartphone;

Motorola Assist – se folosește de datele introduse în calendar spre a face telefonul să nu sune în timpul întâlnirilor și să trimită un răspuns automat, în timpul nopții nu te mai deranjează cu notificări sau apeluri;

Motorola Migrate – copiezi datele pe un telefon mai vechi și le imporți pe cel nou;

În rest sunt aplicații obișnuite pe un smartphone Android, bloatware la minim. Zona de setări arată identic cu cea de la un smartphone Nexus, la fel și notificările activabile printr-un swipe de sus în jos.

Performanță

Screenshot-Motorola-Moto-G (22)

Moto G a fost pus la lucru, iar rezultale obținute le-am structurat în tabel. Este comparat direct cu Allview V1 Viper i (MediaTek 6582 quad-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A7, Mali-400MP, 1 GB RAM, Android 4.2 Jelly Bean).

SmartphoneTeste de benchmark Motorola Moto G Allview V1 Viper i
Quadrant Standard 8998 puncte; 5975 puncte;
AnTuTu Benchmark 16977 puncte; 17488 puncte;
NenaMark 1 60.0 fps 59.9 fps;
NenaMark 2 58.0 fps 59.9 fps;
CF-Bench 14367 puncte; 17284 puncte;
Vellamo Browser – 1592 puncte;Multicore – 1327 puncte;

METAL – 641 puncte.

Browser – 2198 puncte;Multicore – 1262 puncte;

METAL – 689 puncte.

3DMark Ice Storm – 5641 puncte;Ice Storm Extreme – 2848 puncte;

Ice Storm Unlimited – 4682 puncte.

Ice Storm – 3045 puncte;Ice Storm Extreme – 2038 puncte;

Ice Storm Unlimited – 2922 puncte.

Linpack Single Thread – 88.806 MFLOPS;Multi-Thread – 249.877 MFLOPS. Single Thread – 85.719 MFLOPS;Multi-Thread – 215.686 MFLOPS.
HTML5test 490 puncte cu Chrome pentru Android 470 puncte cu browserul integrat.

Conectivitate

Motorola-Moto-G-review (16)

Câteva elemente definesc Moto G-ul dual-sim la capitolul conectivitate: 3G cu viteze în download de până la 21.6 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0, Wi-Fi hotspot, USB host. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta de butonul de power și reglarea volumului, iar la bază de portul microUSB, în lateral stânga nu se află niciun element de conectivitate.

În ce privește calitatea convorbirilor în apelurile de voce, am numai cuvinte de laudă. În ce privește conexiunea la internet pe Wi-Fi sau 3G nu au fost probleme. Este un smartphone dual-sim, suport pentru cartele de tip microSIM. Pe una se ține activ 3G-ul, iar pe cealaltă merge în 2G. Poți jongla din software care să fie ceva cu datele activate.

Cameră foto și video

Motorola-Moto-G-review (13)

5 Megapixeli pentru camera principală și 1.3 Megapieli pentru camera frontală. Are LED flash ce se transformă în lanternă ad-hoc. Rezultatele pentru senzorul de 5 Mgpx sunt mediocre, este cel mai mare punct contra pentru acest smartphone. Nu face autofocusul cum trebuie, imaginile ies precum de la telefoanele de 2 – 300 lei cu camere de 2 Megapixeli.

Mai multe fotografii făcute cu Motorola Moto G:

Autonomie

Screenshot-Motorola-Moto-G (28)

Bateria de 2070 mAh își face datoria și livrează o autonomie nesperat de bună, în contextul în care procesorul Snapdragon 400 quad-core + Adreno 305 nu este atât de economic precum MediaTek-ul quad-core pe aceeași arhitectură ARM Cortex-A7. Da. Se duce la 1 zi de autonomie pe utilizare intensivă cu display-ul pe luminozitate maximă. Acum sunt și excepții de la regulă, dacă-l forjezi în jocuri cu grafică complexă s-ar putea să te lase cu bateria la sub 15% în doar 2 – 3 ore de utilizare.

Preț

Motorola Moto G dual-sim de 16 GB – 899 lei la MobileTrend.ro.

Concluzii

Motorola-Moto-G-review (28)

Moto G este un smartphone complet și unul dintre cele mai bune telefoane pe diagonala de 4.5 inch. Faci o alegere inspirată dacă te oprești la acest telefon dual-sim. Prețul său se va mai actualiza în perioada următoare. Am punctat care-i sunt elemenetele PRO și CONTRA.

PRO

– design plăcut, grip foarte bun, finisare ireproșabilă;

– display de 4.5 inch cu rezoluție HD și protejat cu Corning Gorilla Glass 3;

– Android 4.4 KitKat exact ca pe telefoanele Nexus, update la Android L în viitor;

– hardware puternic (Snapdragon 400 quad-core + 1 GB RAM);

– sunet bine calibrat.

CONTRA

– culori ușor îngălbenite;

– cameră de 5 Megapixeli ce poate fi considerată cel mult mediocră;

– lipsă slot microSD.

Partea video de la review-ul lui Motorola Moto G:

Câteva fotografii făcute cu Motorola Moto G: