Până nu demult, configurarea unui desktop PC se făcea în primul rând spre a obține cea mai ridicată performanță pentru bugetul disponibil. Sigur că în această ecuație sistemul de răcire juca și joacă în continuare un rol important, așadar și carcasa trebuie aleasă cu grijă spre a conlucra optim alături de celelalte componente. De ceva vreme însă, am observat că tot mai multe dintre componente, aici intrând și carcasa, coolerele și restul, pun mare accent și pe partea de design, pe cum va arata la final un sistem bine pus la punct estetic.
MSI ne arată astăzi cum se poate obține un desktop PC extrem de arătos, cu zero cabluri la vedere, dar care ține cont la maxim și de tot ce înseamnă funcționalitate și performanță. MSI Project Zero este placa de bază din acest sistem, dar evident că nu doar aceasta a contat în compoziția rezultatului final:
O să încep prezentarea acestui sistem chiar cu carcasa, cea care este în măsură să arate într-o manieră unică tot ce este în interior. Asta fiindcă MSI MAG Pano M100 PZ a fost întocmai dezvoltată spre a scoate în evidență un sistem MSI Project Zero, prin cele 2 laturi complet transparente. Și este o abordare foarte interesantă, fiindcă cele două laturi din sticlă securizată se continuă fără ca vreun element opac să le întrerupă. Avem de fapt trei fâșii din sticlă ce fac trecerea de la laterala din stânga spre partea frontală:
Rezultatul este unul extrem de reușit estetic, din partea mea, și este cu atât mai impresionant cu cât aceste elemente din sticlă nu sunt prinse cu niciun șurub de șasiul carcasei. Doar partea de sus este ținută cu două șuruburi, care odată desfăcute permit glisarea în afară a acestui capac superior, prevăzut și cu filtru de praf. Apoi, poți desface din cleme, atât laterala din stânga, cât și zona frontală.
Laterala din dreapta are două grile mari de aerisire, care ocupă mai bine de jumătate din toată suprafața acestui panou. Se desface ușor și el din cleme, după care vedem aici primele cabluri, desigur ascunse vederii, spre a întruni condițiile unui Project Zero.
Partea de jos este în mare parte o grilă de ventilare, cu filtru de praf ce se atașează magentic. Cele patru picioare ale carcasei sunt suficient de înalte și acoperite cu cauciuc care generează o bună aderență pe mai toate tipurile de suprafețe.
Carcasa MSI MAG Pano M100 PZ este bine gândită și vine din fabrică cu patru ventilatoare de 120 mm gata montate, toate cu iluminare RGB personalizabilă. Carcasa de tip Micro-ATX Tower acceptă plăci de bază de tip M-ATX și ITX, două unități de stocare (2 x 2.5 inch sau 1 x 2.5 inch + 1 x 3.5 inch) și poate susține pe „tavan” cooler de 120, 240 sau 360 mm, în timp ce placa grafică poate avea o lungime de maxim 390mm.
Dimensiunile exterioare ale carcasei sunt de 440 x 405 x 235 mm, iar pe laterala din stânga, la bază este prevăzută cu buton Power, buton LED, jack audio combo de 3.5 mm, port USB-A și port USB-C. Aici ar fi singurul mic neajuns, mi se pare că această zonă de conectivitate și control este neinspirat așezată, fiind cam greu de atins dacă unitatea va sta pe podea.
Sursa este una MSI MAG A850GL PCIE5, cu certificare 80 Plus Gold, compatibilă ATX 3.0, cu suport pentru plăcile grafice din seria NVIDIA GeForce RTX 40 și care aduce conector nativ PCIe 5.0.
Sursa este una full modulară, de tip single rail, iar cablurile cu care vine la pachet sunt plate, pentru o organizare cât mai bună a acestora.
Placa de bază MSI MAG B650M Project Zero a primit un design de senzație, din partea mea. Sigură că este concepută spre a putea ascunde cât mai mult din fiecare cablu, dar mie mi-a plăcut mult și abordarea de tip industrial. Aliajul de aluminiu ce acoperă o bună parte din această placă de bază este finisat într-o manieră grosieră să zic, scoate în evidență întocmai metalul natur, să zic așa.
Conectorii pentru alimentare și pentru pompa de răcire cu lichid a coolerului cu care poate fi echipat procesorul, sunt dispuși pe spatele plăcii, tocmai pentru ca orice cablu să nu apară în zona frontală. Placa de bază vine cu zone extinse de răcire pasivă, adică cu multe radiatoare, dar și cu o placă sub care pot fi montate două SSD-uri de tip M.2 2280 sau 2260.
MSI MAG B650M Project Zero propune chipset AMD B650, socket AM5, deci cu suport pentru procesoare AMD din seriile 7000 și 8000. Sunt patru sloturi de memorie RAM DDR5, cu capacitate maximă de până la 256GB, în timp ce partea de conectivitate este asigurată prin Wi-FI 6E și Bluetooth 5.3, pe de o parte, respectiv prin multiple porturi fizice, pe de alta. Avem HDMI 2.1 cu suport HDR, DisplayPort 1.4, 7 porturi USB-A și 3 porturi USB-C (unul cu viteze maxime de 20 Gbps). Mai pot fi adăugate porturi pe carcasă, prin conectorii dedicați de pe această placă de bază.
Sistemul MSI Project Zero a fost echipat cu procesor AMD din seria 8000 ale cărui temperaturi sunt ținute sub control cu ajutorul unui cooler cu pompă pentru recircularea lichidului de răcire și radiator cu 2 ventilatoare de câte 120 mm fiecare. Este vorba despre cooler-ul MSI MPG CoreLiquid D240, care atrage privirile prin ecranul IPS de 2.4 inch pe care poate fi afișat aproape orice, în anumite limite.
Personalizarea aspectului acestui ecran se face, ca și mai toate setările de iluminare RGB disponibile și multe altele, din utilitarul MSI Center.
Soluția de stocare aleasă pentru desktop PC-ul MSI Project Zero este una tot de la MSI, mai exact un SSD MSI Spatium M480 de 1TB.
Este un SSD în format M.2 2280, pe interfață PCIe Gen4 x4, cu controller Phison E18 și memorie flash de tip 3D NAND, ce poate atinge viteze maxime la citire / scriere de 7000 / 5500 MB/s.
Nu în ultimul rând, sistemul MSI Project Zero ajuns la mine a primit o memorie RAM de 32 GB (2 x 16 GB dual channel), una de la Kingston, model Fury Renegade DDR5-7200, întocmai precum cea testată de mine în urmă cu 1 an de zile. Am și eu montat un astfel de kit de memorie RAM în propriul desktop PC, unul ce are la bază o placă MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi, și pot spune că această memorie reprezintă una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face atunci când configurezi un PC de mare performanță.
Lăsând la o parte faptul că cele două plăcuțe de memorie Kingston Fury Renegade se potrivesc de minune ca aspect și se încadrează în întreg conceptul de design MSI Project Zero, aceste componente vin și cu iluminare RGB complet personalizabilă. Mai mult, poți sincroniza modul de iluminare al acestor memorii cu al celorlalte componente (în acest caz cu cele 4 ventilatoare de 120mm), din nou din MSI Center, care permite control pentru iluminarea Kingston Fury Renegade.
În final, nu-mi rămâne decât să vin cu întrebarea: cum vi se pare un desktop PC precum MSI Project Zero, merită să configurezi un sistem la care designul să fie prioritar?