Telefoane Mobile

Nokia a lansat primele sale telefoane cu Android în cadrul MWC Barcelona 2014. Sunt trei modele, deși pe mai toate blogurile și site-urile de specialitate s-a discutat de unul singur. Cele trei telefoane Nokia cu Android sunt Nokia X, Nokia X+ și Nokia XL.

Nu sunt diferențe prea mari între Nokia X și Nokia X+. Nokia X urmează a debuta din zilele următoare în stocurile magazinelor din anumite piețe emergente. Nokia X+ urmează a sosi din Q2 2014. Nokia X+ dispune de 768 MB RAM și include un card microSD de 4 GB pe când Nokia X are 512 MB RAM și nu include microSD cardul amintit. În rest nu sunt alte diferențe. Liniile de design sunt identice.

Prețul variază: 89 euro pentru Nokia X, 99 euro pentru Nokia X+.

Specificații detaliate pentru Nokia X:

– display IPS de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli;

– procesor Qualcomm Snapdragon S4 Play dual-core la 1 GHz pe ARM Cortex-A5, Adreno 203 GPU, 512 MB RAM . 756 MB RAM pentru Nokia X+, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB;

– Android 4.4.2 KitKat sub customizarea intensivă a Nokia, fără acces la Google Play;, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS;

– 3G cu viteze de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n

– 3.15 Megapixeli, filmează la 480p, fără cameră frontală;

– baterie de 1500 mAh, 128 gr. și 10.4 mm grosime.

infotouch-gadget-mwc-2014

Nokia a gândit telefoanele sale cu Android să intre într-o nișă pe care smartphone-urile cu Windows Phone 8 nu o pot atinge la momentul actual: telefoane inteligente cu preț sub 100 de euro. Nokia X sosește în mai multe variante de culoare și aș spune că se adresează tinerilor. Din păcate, hardware-ul mi se pare destul de slab. Interfața gândită de către Nokia combină elemente din Windows Phone și Asha OS. Amintește prea puțin de Android 4.4 KitKat.

Nu au acces la Google Play, dar sunt alte magazine de aplicații la care se oferă acces: Yandex Store, 1Mobile Market. S-ar putea ca unele servicii Google să nu funcționeze (Google Maps ar fi un exemplu, există alternativa Here Maps).

Nokia X și Nokia X+ nu văd cum vor avea succes în fața telefoanelor Android low-cost ajunse deja la a doua sau a treia generație cu specificații ce acum 1 – 2 ani erau doar în categoria mid-range și high-end.

Hands-on cu Nokia X:

Câteva fotografii cu Nokia X:

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.