Înainte de a spune câteva cuvinte despre conceptul Realme, pe care îl consider unul curajos, chiar dacă nu va avea cu siguranță continuitate, adică să fie transformat într-un telefon de serie, haideți să vedem unde este compania chineză astăzi și care sunt planurile pentru viitor.
Realme a continuat să fie brandul cu cea mai rapidă creștere din piață, pe segmentul unde activează, în trimestrul al treilea din 2024 față de aceeași perioadă din 2023 în țări ca Italia, Polonia și Spania, din Europa, dar și în Mexic și Arabia Saudită, când ne referim la evoluția globală.
Pe Bătrânul Continent, Realme s-a menținut pe locul al patrulea dintre mărcile de telefoane mobile, ca vânzări, pe o perioadă de patru trimestre consecutive, ceea ce se adună într-un an întreg. Nu au fost însă specificate care sunt aceste patru trimestre.
În Europa, Realme are în plan ca în anul 2027 să atingă livrări de 10 milioane de smartphone-uri, iar planul ar trebui să aibă succes grație unor creșteri ale investițiilor de 700%, în timp ce strategia de dezvoltare se bazează pe popularizarea Inteligenței Artificiale, pe integrarea celor mai puternice procesoare pe fiecare model din segmentul unde concurează și pe baterii cu cea mai mare capacitate din clasa lor. Ultima propunere este cu siguranță pusă în aplicare deja, așa cum am văzut la Realme GT 7 Pro.
Pe termen scurt, în 2025, Realme va colabora cu branduri de top din industria divertismentului și a luxului, lansând ediții limitate. De asemenea, compania va forma parteneriate strategice cu lideri ai industriei gaming-ului, precum Mobile Legends: Bang Bang, Free Fire, Honor of Kings și Battlegrounds Mobile India.
La MWC 2025, Realme a dezvăluit seria 14 Pro, cu modelul 14 Pro+ pe care l-am testat deja amănunțit, dar cu adevărat surprinzător a fost conceptul despre care apăruseră cei drept zvonuri în urmă cu câteva zile. Iată că aceastea s-au dovedit a fi reale(me) :) , iar smartphone-ul cu senzor mare, de 1 inch CMOS, permite atașarea unor obiective interschimbabile. Sunt două disponibile pentru acest concept, unul cu distanță focală de 73mm, celălalt cu 234mm.

Senzorul de 1 inch este cumva expus la acest concept și nu poate realiza poze sau orice altceva fără să-i fie atașat mai întâi un adaptor de montură, iar apoi unul dintre cele două obiective. Din fericire, pe concept pot fi observate alte două camere, care cu siguranță sunt de tip standalone.
Evident că un astfel de smartphone nu va ajunge vreodată la vânzare, cel puțin nu sub această formă. Nu prea are sens să renunți la o cameră cu obiective interschimbabile în dauna unui smartphone la care oricum trebuie să ai aparte… obiective. Dar acest concept reprezintă o bază de studiu pentru Realme, care promite ca în cel mai scurt timp să devină un etalon în segmentul cameraphone.
Acum, după tot ce am aflat de la Realme după prezentarea de la MWC 2025, nu pot decât să le urez succes, să-și atingă obiectivele, pentru că avem nevoie de o concurență cât mai serioasă pe zona Android.