NAS ASUSTOR 3102T – review

22/11/2017

Acronimul NAS, așa cum probabil cu toții știți deja, vine de la Network Attached Storage, adică o unitate de stocare atașată unei rețele. Acestea pot fi folosite atât de utilizatori casnici, cât mai ales de către anumite companii, ce doresc să pună anumite fișiere la dispoziția mai multor utilizatori simultan, însă nu vor ca pentru asta să apeleze la servicii tip cloud.

Despre un NAS dedicat utilizatorilor casnici vom vorbi azi, fiind în fapt și primul astfel de dispozitiv cu care interacționez. Îmi cer scuze de la bun început dacă nu voi reuși să acopăr toate aspecte demne de un review pentru un astfel de produs. Voi face mai degrabă o trecere în revistă a principalelor caracteristici și funcții pe care le aduce ASUSTOR AS3102T pentru utilizatorul obișnuit, unul ce va folosi acest dispozitiv acasă, fără a avea cunoștințe avansate de rețelistică.

Specificații pentru NAS ASUSTOR AS3102T

Specificatii NAS ASUSTOR 3102T

Design

În pachetul de retail vom găsi, pe lângă NAS-ul propriu-zis, adaptorul de curent electric, cablul de alimentare, un CD cu software-ul de instalare, 8 șuruburi necesare montării celor două HDD-uri și certificatul de garanție.

ASUSTOR AS3102T este pus la vânzare fără a include niciun spațiu de stocare, respectiv un HDD. Pentru a-l folosi este nevoie să cumperi separat cel puțin un HDD. Noi am primit pentru test și două unități Verbatim fiecare de câte 1 TB capacitate, pe SATA III cu 32 MB memorie cache.

Realizezi din prima clipă că ai de-a face cu un NAS destinat folosirii casnice, întrucât designul este potrivit amplasării într-o locuință. Mai nimic nu te duce cu gândul la un produs destinat profesioniștilor.

ASUSTOR a luat ființă în 2011 printr-o investiție directă a celor de la ASUSTek Computer Inc. (brandul ASUSTOR s-a născut prin alipirea denumirii ASUS de cea Storage), iar de asta îți dai seama când analizezi partea frontală a NAS-ului. ASUSTOR AS3102T face trimitere către linia de design a multor routere Wi-Fi ale celor de la ASUS, cu modelul cu romburi și paralelograme unele dispuse mai în relief decât celelalte.

Tot pe partea frontală vedem și cele 4 LED-uri care îți oferă informații despre funcționarea NAS-ului:

Mai jos de acestea găsim unul dintre porturile USB 3.0, precum și zona de recepție a portului infraroșu:

Pe spate avem butonul Power, pin-ul de reset, fantele de aerisire în spatele cărora este amplasat ventilatorul de 70 mm, precum și celelalte două porturi USB 3.0, portul HDMI 1.4, portul LAN RJ-45 și cel de alimentare cu energie electrică.

ASUSTOR AS3102T se sprijină pe patru piciorușe de cauciuc ce-i conferă stabilitate și aderență indiferent de suprafața pe care este așezat.

Din punct de vedere al construcției și materialelor, ASUSTOR AS3102T se prezintă foarte bine, așa cum ne-a obișnuit de cele mai multe ori un produs ASUS (chiar dacă este o companie distinctă, ADN-ul s-a păstrat).

Instalare și utilizare

Poate unul dintre cele mai mari atuuri ale NAS-ului ASUSTOR AS3102T este dat de ușurința în instalare, urmată apoi de o utilizare la fel de facilă, simplă, pentru orice tip de utilizator.

Pentru a instala cele două HDD-uri nu este nevoie de niciun fel de unealtă. Toate șuruburile pot fi desfăcute sau fixate doar cu mâinile goale. Le deșurubezi pe cele două de pe partea din spate, glisezi ușor carcasa și apoi ai acces către interior. HDD-urile se poziționează simplu fiecare în locașul său, apoi se asigură fiecare cu câte 4 șuruburi.

Poate că aici ar fi puțin de comentat, în sensul că multe NAS-uri îți permit accesul la oricare dintre HDD-uri fără a fi nevoie să desfaci carcasa, fiecare dintre ele fiind montat în câte un sertar separat, mult mai ușor de accesat.

După ce ai montat HDD-urile, alimentezi NAS-ul cu energie electrică, conectezi cablul de rețea în portul RJ-45 în router și gata.

Următorii pași în instalarea și configurarea lui ASUSTOR AS3102T decurg extrem de simplu, pe înțelesul tuturor. Poți face asta fie din fața computerului, după ce instalezi software-ul ASUSTOR Control Center, fie direct de pe un smartphone ori o tabletă cu Android sau iOS.

Am parcurs toți pașii necesari configurării inițiale de la PC, așa cum puteți observa în galeria cu capturi de ecran de mai jos:

În timpul instalării vei fi întrebat la un moment dat în ce mod dorești să păstrezi datele: RAID 0 ori RAID 1. Eu recomand RAID 1, chiar dacă spațiul de stocare va fi pe jumătate față de capacitatea totală pe care o ai pe cele două HDD-uri (asta dacă presupunem că ambele HDD-uri au aceeași capacitate). În RAID 0 beneficiezi de viteză mai mare, dar în RAID 1 ești acoperit ca și siguranță a datelor, întrucât acestea sunt stocate în oglindă pe ambele medii de stocare. Cum vorbim despre un produs pentru utilizarea de acasă și cum viteza oricum este limitată la cea a rețelei de internet, atunci mai bine alegi siguranța datelor.

Aplicația de Android AiMaster îți permite același control asupra ASUSTOR AS3102T precum și programul desktop:

În Goolge Play Store mai sunt destule aplicații ASUSTOR, dintre care esențiale eu le-aș numi pe AiData și AiRemote.

Managementul fișierelor se face simplu din oricare program, fie cel desktop (Control Center), fie din AiMaster. Prea mult nu lungesc vorba fiindcă în aceste soft-uri ai la dispoziție extrem de multe opțiuni, mai mult sau mai puțin avansate, despre care ar trebui să umplu câteva pagini bune.

Pentru utilizatorul de rând, care nu are cunoștințe avansate, dar care vrea să aibă acces, atât el cât și alții, la fișierele stocate pe NAS, totul este simplu și ușor de înțeles. Nu mă pricep mai deloc la rețele, ba chiar aș spune că niciodată nu m-au atras, dar cu toate acestea am reușit să configurez esențialul fără nicio problemă.

Urci fișierele pe mediile de stocare imediat, alegi care dosare vor fi disponibile în rețea, setezi fiecare utilizator care va avea acces la ele, cu nume de utilizator și parolă.

În softurile de management ASUSTOR sunt propuse o multitudine de aplicații care îți oferă nenumărate posibilități de utilizare. Iată doar câteva dintre opțiunile și aplicațiile disponibile pentru ASUSTOR AS3102T:

S-a întâmplat de câteva ori ca softurile de mobil să se blocheze, să nu mai răspundă până la o repornire sau ca aplicațiile să se oprească în mod neașteptat. Aceste probleme le-aș trece în dreptul bug-urilor pe care mi-aș fi dorit să nu le întâlnesc.

Prin portul HDMI poți lega ASUSTOR AS3102T la un televizor ori sistem de sunet, pentru ca mai apoi să rulezi conținutul multimedia de pe NAS direct pe TV ori în boxe, fără a fi nevoie de alt dispozitiv pe post de player. ASUSTOR AS3102T recunoaște mai toate formatele pe care i le vei arunca în față, putând reda chiar și video 4K fără nicio problemă. Pentru a-l folosi pe post de media player, ai nevoie de telecomanda compatibilă ASUSTOR sau doar de aplicația AiRemote pe smartphone.

În modul media player, ASUSTOR AS3102T poate reda conținut fără nevoia unui computer prin aplicații precum YouTube, Vimeo, Spotify, Netflix, Kodi și multe altele asemenea.

Cam acestea ar fi principalele funcții ale NAS-ului ASUSTOR AS3102T, asta, repet, din punct de vedere al utilizatorului de rând, fără cunoștințe avansate. Cu siguranță că un profesionist va putea face mult mai multe cu un astfel de NAS, deși el s-ar putea să vrea un produs dintr-o gamă superioară (Power User sau Business), cu și mai multe posibilități de configurare și funcții.

Conectivitate

În afară de cele două locașe pentru HDD-uri de 3.5 inch de până la 10 TB fiecare, pe SATA III, la ASUSTOR AS3102T mai pot fi adăugate medii de stocare externe prin intermediul celor 3 porturi USB 3.0. Tot prin acestea poți alege să conectezi un dongle de Wi-Fi compatibil ori unul de bluetooth. Ba chiar și un kit cu mouse și tastatură poate fi conectat pentru un acces cât mai facil la toate funcțiile stand alone ale NAS-ului.

Prin intermediul portului HDMI 1.4 am spus deja ce poți conecta și care sunt beneficiile acestuia, iar portul infraroșu este compatibil cu telecomanda oficială ASUSTOR.

Să spun aici și că vitezele maxime de lucru ale ASUSTOR AS3102T sunt de până la 112 MB/s read/write în RAID 1 cu acces normal și de până la 112 MB/s la citire cu 71 MB/s la scriere în RAID 1 cu modul de acces criptat hardware. Mai mult decât suficient și de multe ori limitat doar de viteza rețelei în care NAS-ul este integrat.

Preț

ASUSTOR AS3102T – 1.300 de lei pe PCGarage.ro.

Concluzii

Faptul că ASUSTOR AS3102T este primul NAS pe care l-am încercat se va răsfrânge și asupra concluziilor, căci nu am cu ce să-l compar.

Cel mai important plus al acestui dispozitiv stă în ușurința în instalare, configurare și folosință. De asemenea, sunt destule opțiuni și aplicații disponibile care vor extinde funcționalitatea NAS-ului ASUSTOR AS3102T, iar prezența portului HDMI și posibilitaea de a reda diferite tipuri de conținut fără a apela la alt device reprezintă alte atuuri. În plus, cu un monitor pe HDMI și un maus pe USB nu mai ai nevoie de nimic altceva pentru exploatare și control.

Unul dintre minusuri ar fi faptul că pentru a monta, demonta un HDD este nevoie să desfaci carcasa, nu există sertare cu acces imediat ca la alte modele NAS. Mici bug-uri software ar mai reprezenta celălalt neajuns.

Ca să le pun pe toate pe scurt, închei cu principalele puncte pro și contra pentru NAS ASUSTOR AS3102T:

PRO

  • extrem de ușor de instalat și configurat chiar și de utilizatorii fără experiență sau cunoștințe avansate;
  • posibilitați extinse de utilizare prin intermediul multor aplicații disponibile atât pentru computer, cât și pentru dispozitive mobile;
  • 3 porturi USB 3.0 pentru atașarea altor spații de stocare externe, dar și pentru conectarea altor dispozitive compatibile;
  • port HDMI ce permite rularea de conținut direct pe TV sau sistem de sunet fără necesitatea unui alt aparat.

CONTRA

  • HDD-urile pot fi montate/demontate doar dacă desfacem carcasa, nu există sertare cu acces rapid (Hot Swap) precum la alte modele de NAS (multe chiar tot din gama ASUSTOR);
  • mici probleme software, bug-uri, ce fac ca aplicațiile de mobil să nu mai răspundă în unele momente.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.