NAS Synology DiskStation DS218play – review

25/05/2018

Soluțiile de tip Network Attached Storage pentru utilizare casnică devin tot mai numeroase, asta și fiindcă din ce în ce mai multe persoane au nevoie sau pur și simplu își doresc un astfel de dispozitiv.

După ce l-am văzut la lucru pe ASUSTOR AS3102T, azi analizăm un alt NAS din aceeași categorie. Synology DiskStation DS218play, așa cum ne putem da seama chiar din denumire, este recomandat celor ce vor folosi un astfel de device acasă. Dacă își face sau nu treaba așa cum trebuie pentru utilizatorii cărora li se adresează, vedem mai departe.

Specificații pentru NAS Synology DiskStation DS218play

Specificatii NAS Synology DiskStation DS218play

Design

Cutia de retail conține, pe lângă unitatea propriu-zisă, adaptorul de alimenatare cu energie electrică + cablul ce intră în priză, un cablu FTP cu mufe RJ45 la ambele capete, un ghid rapid de pornire și un ghid de activare pe termen limitat a soluției de backup în cloud.

Fiind un NAS destinat utilizării casnice, Synology DiskStation DS218play nu vrea să atragă privirile printr-un design industrial, să-i spunem. Mai degrabă vrea să se poată integra cu ușurință în orice cameră a locuinței. Aspectul este de desktop PC în miniatură și, într-o oarecare măsură, chiar poate fi considerat așa ceva.

Pe partea frontală vedem 4 LED-uri ce oferă informațiile de bază despre funcționarea NAS-ului și butonul Power, ce dispune și el de un LED. Lateralele sunt aproape identice, denumirea producătorului ține loc și de fante de aerisire, logo-ul fiind perforat. Pe spate vedem ventilatorul de răcire cu latura de 92 mm și porturile de conectivitate.

Synology DiskStation DS218play dispune de patru picioare de cauciuc, destul de generos dimensionate, ce fac ca dispozitivul să adere corect pe suprafața orizontală pe care este așezat.

Pentru a avea acces înăuntrul dispozitivului, mai precis spre a monta/demonta unul sau ambele HDD-uri pe care le poate adăposti, este nevoie de o șurubelniță cu cap stea cu care vei desface doar două șuruburi.

HDD-urile de 3.5 inch vor fi fixate cu ajutorul a câte 5 șuruburi, 2 pe o parte și 3 pe cealaltă. Poți monta și HDD sau SSD pe 2.5 inch, dar pentru asta va fi nevoie de adaptoare speciale.

Unitatea de review a venit la pachet cu 2 unități HDD Seagate Enterprise special concepute pentru a fi utilizate într-un NAS. Fiecare dintre cele două unități de stocare avea capacitatea de 4 TB.

Motarea și demontarea celor două HDD-uri nu-ți ia foarte mult timp, deși o soluție cu sertare exterioare mi se pare mai convenabilă. Totuși, fiindcă vorbim despre un NAS pentru acasă, acesta nu reprezintă un impediment major, căci nu cred că va fi nevoie să desfaci prea des dispozitivul spre a avea acces la unitățile de stocare.

Din punct de vedere al construcției, Synology DiskStation DS218play se prezintă excelent. Fabricat la exterior în mare parte din metal, el lasă impresia de soliditate, de lucru bine asamblat. Metalul este rugos, iar plasticul ce mai este folosit la finisare este și el de foarte bună calitate.

Aș menționa aici și posibilitatea de a regla intensitatea cu care LED-urile de pe carcasă luminează. Util mai ales când nu vrei ca aceaste luminițe să deranjeze sau să atragă atenția.

Instalare și utilizare

Am spus deja că montarea unităților de stocare nu este dificilă, acum să vedem cât de repede putem pune în funcțiune și utiliza un NAS precum Synology DS218play. Pe scurt, extrem de repede și facil. Doar câțiva pași sunt necesari, după ce ai legat NAS-ul la internet prin cablu, fiindcă avem parte de programe bine puse la punct de către cei de la Synology.

Inițial trebuie să descarci și să instalezi software-ul Synology Assistant, disponibil gratuit pe site-ul Synology. Cu ajutorul lui va fi descoperit automat NAS-ul în rețeaua ta de internet de acasă.

Aici poți face câteva setări de bază, îi poți da un nume, după care, cu un simplu dublu click accesezi NAS-ul. Setezi un nume de utilizator și o parolă ce vor fi valabile mereu de aici înainte și gata. Doar atât!

Accesarea NAS-ului Synology DiskStation DS218play se face dintr-o pagină de browser, unde ai la dispoziție toate setările, aplicațiile și informațiile despre starea și funcționarea dispozitivului. Totul este simplu de înțeles și de gestionat, chiar și utilizatorii neexperimentați găsesc repede tot ce îi interesează.

În Control Panel faci toate setările necesare, iar în Package Center găsești toate aplicațiile pe care Synology și alți parteneri ți le pun la dispozitție. Synology aduce 40 de astfel de softuri, iar third-party mai sunt disponibile alte 45 de aplicații. Puteți consulta întreaga listă de aplicații disponibile pentru Synology DiskStation DS218play în galeria cu capturi de ecran de mai jos:

Utilizatorii de bază vor găsi folositoare aplicații precum Moments, Audio Station, Drive, iTunes Server, Media Server, Photo Station, Video Station sau Web Station, în timp ce utilizatorii experimentați vor folosi probabil și aplicații precum DNS Server, Hyper Backup Vault, Java8, Mail Server, SVN Server ș.a.

Mi-a plăcut aplicația Moments, un fel de Google Photo de la Synology. Cu ajutorul ei poți transfera fotografii de oriunde, de pe orice dispozitiv conectat la NAS-ul Synology DiskStation DS218play. Aplicația ți le aranjează automat cronologic și oferă chiar și recunoaștere facială a subiecților din fotografii.

Synology pune la dispoziția utilizatorului de Synology DiskStation DS218play și aplicația Surveillance Station, ce poate suporta până la 15 camere IP, cu 2 licențe gratuite. Prin intermediul acestei aplicații utilizatorii pot vedea și înregistra live, pot programa înregistrări după anumite orare, pot reda înregistrările anterioare și pot primi notificări atunci când camerele detectează anumite evenimente.

Synology DiskStation DS218play poate fi operat și de pe dispozitive mobile, ce rulează Android sau iOS. În magazinul Google Play sunt disponibile nu mai puțin de 15 aplicații Synology: DS File, Synology Drive, DS Photo, DS finder, Synology Moments, DS get, Synology Chat, DS Video, DS Cloud, DS Audio, DS cam, DS note, Synology VPN Plus, DS Router și Synology MailPlus.

Eu am instalat pentru test DS file, ce-ți permite controlul și accesarea tuturor fișierelor stocate pe NAS, și Moments, pe care l-am găsit cel puțin la fel de interesant precum versiunea desktop.

Ce este de reținut vis-a-vis de instalarea și utilizarea unui Synology DiskStation DS218play: foarte ușor de configurat, cel puțin la fel de facil să te descurci mai departe, cu mențiunea că orice fel de tip de utilizator va găsi tot ce are nevoie din punct de vedere software.

Mai mult, toate funcțiile și programele pe care le-am încercat au mers fără nicio problemă, o singură dată a trebuit să repet procesul inițial de logare în aplicația de Android DS file.

Conectivitate

Aici ar putea fi un capitol la care Synology DiskStation DS218play nu oferă decât baza. Avem doar două porturi USB 3.0 și… atât. Mufa RJ45 nu prea poate fi pusă la socoteală ca element de conectvitate fiindcă oricum este indispensabilă pentru un NAS. Așadar, nu avem în plus decât 2 porturi USB 3.0.

Având în vedere că Synology DS218play poate decoda și reda video 4K UHD cu până la 60 fps prin intermediul Video Station și DS video, mi-ar fi plăcut să existe și un port HDMI.

Vitezele maxime oferite de Synology DS218play sunt de până la 112.97 MB/s la citire cu până la 112.31 MB/s la scriere, în mod de transfer 1GbE SMB – Sequential Throughput (64 KB).

Preț

NAS Synology DiskStation DS218play – 1.150 de lei pe PCgarage.ro

Concluzii

Synology DiskStation DS218play este un NAS pentru utilizare casnică ce aduce două mari avantaje: simplitate în instalare și utilizare și o multitudine de aplicații disponibile atât pentru desktop, cât și pentru dispozitive mobile cu iOS și Android.

Pe de altă parte, mi-ar fi plăcut o conectivitate mai extinsă și un preț ceva mai așezat. Cel de-al doilea poate fi pus pe seama experienței din domeniu a celor de la Synology, precum și pe multitudinea de softuri gratuite pe care deja le-am apreciat.

Ideea este că un client ce-și dorește un NAS pentru acasă și care nu este un utilizator experimentat va avea dificultăți în a alege fix ceea ce are nevoie. Bugetul este de multe ori cel ce are ultimul cuvânt de spus, iar aici Synology DiskStation DS218play este undeva la mijloc față de concurență. Ca raport experiență de utilizare / cost spun că este bine poziționat

Cele mai importante puncte pro și contra pentru Synology DiskStation DS218play:

PRO

  • extrem de simplu de instalat, configurat și utilizat;
  • multe aplicații disponibile gratuit atât pentru desktop, cât și pentru dispozitive mobile cu iOS și Android.

CONTRA

  • conectivitate limitată, doar două porturi USB 3.0.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.