Synology este o companie cunoscută pentru produsele sale din categoria NAS – Network Attached Storage, iar BeeDrive este o extensie a ceea ce au dezvoltat până acum. Este un produs pe care-l poți folosi atât cu un notebook sau PC, dar și cu smartphone-urile ce rulează Android sau iOS.
Am putea spune că avem o parte din elementele specifice unui NAS într-un produs cu dimensiuni ce-l face ușor de strecurat și în buzunarul pantalonilor.
Poți să faci backup automat la datele stocate pe notebook, smartphone, tabletă etc.
httpvh://youtu.be/IgI3gCR9DxE
Specificații
- sosește în variante de 1 TB, 2 TB și 4 TB (code name-ul se încheie cu 1T – 1 TB, 2T – 2 TB și 4T – 4 TB);
- dimensiuni de 65 mm x 65 mm x 15 mm (Lungime x Lățime x Înălțime);
- 43 gr;
- conexiune pe USB Type-C cu interfața USB 3.2 Gen 2 și viteze de până la 10 Gbps;
- BeeDrive for Desktop necesită Windows 10, Windows 11 sau de la MacOS 12 spre iterațiile mai noi;
- BeeDrive pentru Android funcționează cu minim Android 10;
- BeeDrive pentru iOS necesită minim iOS 15 sau o versiune de software mai nouă;
- garanție de 3 ani;
Design
Pachetul din carton conține unitatea în sine, cablu USB Type-C la ambele capete, adaptor de la USB Type-C la USB convențional, ghid de pornire rapidă.
Pe cutie se specifică că produsul a fost fabricat în Taiwan.
Sunt evidențiate funcțiile sale cheie pe partea spate:
- backup automat pentru folderele importante și reținere a versiunilor mai vechi de fișiere pentru păstrarea lor în siguranță;
- backup pentru fotografii pe dispozitivele iOS și Android și disponibilitatea lor imediată pe un desktop PC sau laptop;
- conceput spre a sincroniza rapid fișierele de acasă și de la lucru.
Aș putea forța și aș spune că avem un fel de SSD extern cu funcții smart încorporate. Are dimensiunile unui SSD, cântărește doar 43 gr. și încape în buzunarul de la jeanși sau haină, în rucsac, geantă etc.
Nu am prea multe de spus pe partea de design. Este îmbrăcat în plastic negru mat, portul USB Type-C se află pe o latură și are și un LED de notificare într-un colț. Ca design mi-a amintit puțin de smart tag-ul lansat de Samsung în prima generație, doar că la dimensiuni ceva mai mari.
Utilizare
Conectarea dintre BeeDrive și laptop / PC sau smartphone se face prin cablul USB Type-C, au adus și un adaptor pentru cei ce au doar USB convențional.
Programele le descoperiți aici. Versiunile pentru desktop sunt pentru Windows și MacOS (variante diferite pentru Mac cu procesor Apple sau Intel), iar pe mobil au adus /apk-ul sau link de download către App Store sau Google Play.
Am folosit BeeDrive cu un laptop cu Windows 11 și cu Pixel 7 Pro cu Android 14.
Am conectat BeeDrive la laptop și acolo se află un progrămel denumit BeeDrive online installer. În câteva momente și-a făcut instalarea propriu-zisă. Trebuie să faci sign-in, iar pentru asta există opțiune de a folosi un cont Synology sau unul de la Apple sau Google, în funcție de disponibilitatea fiecăruia. În cazul meu am ales contul Synology.
Se recomanda ca îndepărtarea BeeDrive să se facă din Windows mai întâi și nu direct fizic. Probabil, spre a preîntâmpina situațiile în care datele pot fi pierdute.
Software-ul este cât se poate de simplu, strucurat spre a fi ușor de parcurs și înțeles. Alegi la ce dorești să faci backup, iar procesul se face cumva în fundal. Fișierele sunt structurate automat în clipuri video, fotografii, documente, fișiere arhivate, executabile etc. Cele 4 secțiuni sunt:
- Home;
- Computer Backup;
- File Sync;
- Mobile transfer;
Am ales să fac backup la fișierele de pe Desktop. Sunt peste 170 de GB pe care aș spune că în aprox. 10 – 15 minute a reușit să le facă backup. LED-ul de pe BeeDrive se aprindea intermitent alb când fișierele erau transferate. La fiecare fișier cu backup făcut apare un semn verde pe formatul ✔️, iar la cele la care se face încă backup apare ceva de genul 🔄.
Cum faci backup la pozele de pe smartphone cu BeeDrive?
Mă gândeam că trebuie conectat smartphone cu BeeDrive. De fapt, nu este nevoie de asta. Instalați aplicația BeeDrive din App Store sau Google Play. Dispozitivul BeeDrive îl conectați la laptop sau PC. Pe smartphone vă invită să scanați un QR code pe care-l găsiți în secțiunea Mobile Transfer și asta e. Selectați ce fișiere doriți să aibă backup făcut.
A durat câteva minute să copieze câteva sute de fișiere (multe materiale video trase în 4K 30 fps) și am primit notificare pe laptop când procesul a fost încheiat.
Am adăugat și câteva capturi de ecran din aplicația BeeDrive pentru Android:
Mă scutește de momentele în care conectam smartphone-ul la telefon pentru a transfera diverse fișiere. Le pot trimite aproape instant.
Performanțe
În CrystalDiskMark a atins 1008.16 MB/s la citit și 760.65 MB/s la scris. CrystalDiskInfo arată tehnologia pe care a fost dezvoltat BeeDrive de către Synology, tehnologie ce și permite vitezele amintite.
Preț
BeeDrive Synology BDS70-1T de 1 TB – 699.99 lei;
BeeDrive Synology BDS70-2T de 2 TB – 1224.99 lei;
Mai multe detalii descoperiți pe website-ul companiei.
Concluzii
BeeDrive este o unealtă utilă pentru cine dorește un backup automat de fișiere, nu doar pentru cei ce deja folosesc un NAS Synology ci pentru aproape orice utilizator. Un alt element pe care l-aș aprecia este posibilitatea de a descărca / face backup la fotografiile de pe smartphone.
PRO
- dimensiuni compacte;
- ușurință în utilizare;
- performanțe bune.
CONTRA
- preț.