Diverse

Dacă aveţi de gând să zburaţi cu avionul în această perioadă de vară, trebuie să ştiţi că la nivel european există un risc ridicat de amânare sau chiar anulare a peste 12.000 de zboruri zilnice.

Aceste probleme ar putea fi generate de controlorii Eurocontrol (organismul european de gestionare a traficului aerian), cei care ameninţă că vor declanşa o grevă generală chiar în perioada de vârf a verii.

Controlorii europeni gestionează zilnic undeva la 33.000 – 34.000 de zboruri, astfel că o grevă de asemenea anvergură ar putea avea un impact major în organizarea zborurilor în această perioadă a anului foarte aglomerată.

Partea bună este că negocierile între sindicate şi Eurocontrol continuă, deşi până în prezent nu s-a ajuns la niciun numitor comun. Se pare că există două mari cereri ale sindicatelor şi anume angajarea de noi controlori (după criza generată de pandemia COVID-19 mulţi controlori s-au pensionat anticipat, iar în sistem există un deficit important de personal) şi creşterea salarilor.

Reprezentanţii sindicatelor susţin că în conformitate cu OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii), transportul aerian nu este considerat un serviciu esenţial, deci greva este permisă, iar personalul nu poate fi obligat să asigure un minim de servicii.

Via: theguardian.com