Mă apropii de final în ce priveşte primele netbookurie aflate în teste. Mi-au plăcut foarte mult, le-am utilizat la greu pe partea de browsing şi le-am “încins” spre a vedea ce pot micuţele netbookuri ce ţintesc spre zona business (cel puţin cel cu carcasa din aluminiu mat negru de care v-am vorbit).
1. Prezentare – Varianta pe alb se adresează celor înclinaţi spre fashion, se potriveşte fetelor. Când îl scoţi din rucsac sau geantă imediat cel din faţa ta va rămâne impresionat de culoare albă cu un fel de striaţii super pe exterior, tastatura din cauciuc ce se încadrează perfect şi la tastare nu produce niciun zgomot din acelea arhicunoscute la laptopurile mai vechi. Pe partea dreaptă veţi da de mufa pentru încărcător, pentru cablul de internet (recomand un router wireless ca să scăpaţi de acel fir hidos conectat la pc), două porturi usb, jackul pentru căşti şi microfon, slotul pentru carduri SD. În spatele său nu se află niciun conector ci doar leduri pentru starea bateriei. Pe stânga se află conexiunea VGA şi încă un port usb. Faţă de 1018p-ul anterior nu avem de-a face cu usb 3.0 ci mai cunoscutul 2.0. Usb 3.0 se individualizează vizual deoarece în interior este albastru şi nu pe negru ca 2.0. Vizual nu identici decât logo-ul Asus şi nimic care să-ţi aducă aminte de seria Eee PC (doar când îl deschizi sub ecran se observă Eee PC la loc de cinste).
Mecanismul ce permite deschiderea ecranului nu necesită apăsarea vreunui buton ci pur şi simplu s-a mers pe cea mai simplă şi ergonomică variantă. Nu se va deschide accidental pentru că “balamaua” îi concepută în mod util. Încape în buzunarul rucsacului atât de uşor – l-am pus unde de obicei ascund încărcătorul.
2. Tastatura – este din cauciuc şi pentru a vă acomoda cu ea trebuie un timp minim. Netbookurile sunt făcute special pentru internet, un utilizator de Asus 1018P merge des la conferinţe (adresându-se în zona business) şi va aprecia laudativ tastatura clar delimitată.
3. Touchpad – m-a impresionat opţiunea ca la smartphoneurile mai recente de zoom in sau out într-o pagină web. Click dreapta şi stânga aflate la baza touchpadului nici nu le-am “găsit” din prima ci accidental. Observaţi cât de sincer sunt. Sunt dintr-o singură bucată (mă refer la zona de click încorporată în partea inferioară a touchpadului – sper că m-am făcut înţeles). Are cum era şi logic – scroll dar parcă uneori scapă necontrolat. Nu-i nimic că există o soluţie cum ar spune un comediant de la începutul deceniului. Se numeşte mouse wireless sau clasic.
4. Difuzoarele – nu veţi da o petrecere cu Eee PC 1018P. Pentru acest task aveţi Asus NX90. Sunt poziţionate la baza displayului de 10,1 inch. Acolo mai găsiţi şi patru leduri care vă informează cu privire la încărcarea bateriei, activarea sau nu a casplockului, Wi-Fi, starea bateriei.
5. Specificaţii tehnice:
– ecran de 10,1 inch ultraslim cu rezoluţie 1024×600 pixeli;
– procesor Intel Atom N475 la 1,83  Ghz;
– hdd de 250 Gb, 1 Gb RAM DDR3, placă video onboard;
– webcam de 0,3 Megapixeli, 3 porturi usb 2.0, slot pentru sd card, ieşire VGA, bluetooth 3.0, Wi-Fi b/g/n;
– nu are dvd-rw (mai corect spus – unităţi citire dar nici nu cred că era nevoie. În maxim 1 – 2 ani vor dispărea de laptopuri);
– baterie cu 4 celule ce oferă o autonomie de 9 ore (cu modul de economisire al baterie ce poate fi activat din partea stângă sus de la un buton dedicat nu a trecut de 5 ore :)), 1,1 Kg.
6. Performanţe – este un netbook şi pentru clasa din care face parte de descurcă decent. Până la urmă nici nu execută taskuri prea dificile. Sistemul de operare Windows 7 Starte nu mi-a făcut probleme deşi fusesem avertizat pe twitter de unele laguri.
7. Autonomie – nu am avut pe mâna un laptop sau netbook cu o baterie care să aibă doar 4 celule şi să ofere peste 5 ore de web, lucrat documente în office.
8. Concluzie – preţul te poate da înapoi – 1800 lei la eMAG. Dacă eşti în căutarea unui netbook drăguţ, uşor, autonomie de top, usb 3.0, bluetooth 3.0, fingerprint, ecran ultraslim, procesor Intel Atom nou. Vă las pe voi să vă daţi seama ce recomand.
Galerie foto cu Asus Eee PC 1018P alb:
Pe aceeaşi temă:
1. Asus Eee PC 1018P negru – prezentare;
Update: Să zicem că am făcut şi un video. 

Categorii: arhiva
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.