Nikon Coolpix P100 – primele impresii

07/04/2011

Vorbeam mai zilele trecute de recenta mea achiziție – un aparat foto ce face trecerea între aparate foto compacte și cele din zona DSLR. Prețul său este de 1.299 lei și vine însoțit de o borsetă și un card SD de 4 GB suficient ca să stocheze peste 1000 de fotografii și peste 50 de minute filmate la rezoluție full HD de 1920×1080 pixeli. În trecut am mai butonat un low-budget de la Nikon – Coolpix L21 și o cameră foto Sony Cybershot DSC-TX5.

Fotografii făcute cu Nokia N900.

Design – este foarte bine construit cu atenție la detalii. Pe lateral stânga dați de conectorul HDMI și AV out. În lateral dreapta nu dați de niciun buton astfel încât să îl puteți ține cu ambele mâini când fotografiați sau filmați. Superior se regăsește butonul de pornire sau oprire, selectorul pentru diverse moduri presetate și cel pentru zoom și efectuarea fotografiilor. La bază se află suportul pentru trepied și accesul către bateria de 1100 mAh. Pentru a scoate cardul SD și a-l conecta la laptop trebuie să opriți aparatul. Memoria internă de 43 Mb este suficientă doar pentru 10 – 12 fotografii. Este bine că primiți un card SD de 4 GB încă din pachet. Nu am aflat valoarea maximă recunoscută de slotul pentru SD.

Lângă displayul escamotabil de 3 inch se află meniul ce este foarte ușor de accesat, intuitiv. Pentru cei pasionați de aspectele retro ale camerelor foto au pus și un obiectiv clasic pe lângă lcd-ul de 3 inch. Eu prefer să îl utilizez pe ultimul ce furnizeză imagini cu o claritatea bună.

Când folosești zoomul, lentilele se alungesc de zici că ai un ditamai obiectivul în mână.

Funcții integrate – senzorul CMOS este de 10.3 Megapixeli. Am citit multe articole în care nu sunt foarte apreciate camerele cu senzori de peste 1o Megapixeli și nu am căutat aparate de 14 Megapixeli – erau o sumedeni. Zoomul optic aduce o valoare decentă de 26x plus cel digital de 4x. Din păcate cu zoom la maxim trebuie să aveți o mână foarte sigură deoarece tremuratul este pregnant și uneori se încețoșează aparatul astfel încât este imposibil să fotografiezi. Nu este unul dintre punctele sale tari.

Pentru a face fotografii cu flash trebuie să acționați un mic buton din partea stângă. Este ok, dar parcă se putea să aducă un plus de lumină, mai ales când fotografiezi în beznă totală. Filmează full HD, dar parcă mă așteptam la mai mult. Multe spații întunecate și adaptarea senzorului la lumină ambientală este greoaie, se vede refreshul.

În modul marco se descurcă excelent. Mai are și funcții de filmare în slow motion, dar trecând doar câteva zile nu l-am pus la un asemenea task.

Conectivitate – slot pentru card SD, HDMI, AV-out. Mi-ar plăcea ca aparatele foto din viitor să aducă: bluetooth sau wi-fi pentru un transfer și mai facil al conținutului multimedia. Eu le stochez pe card și de acolo foarte ușor le pun în laptop.

Baterie – am făcut peste 200 de fotografii cu o singură liniuță în indicator. Abia acum îl încarc pentru prima dată. Mă bucur că am scăpat de grija bateriilor AA și încărcătorului aferent. Mai multe detalii în prezentarea detaliată de peste câteva zile.

Concluzii – Coolpix P100 oferă o sumă de funcții într-un design fără reproș. Îl consider perfect pentru cei care vor să pregătească trecerea spre DSLR în viitor. Nu se descurcă prea bine cu zoom la maxim și în filmarea full HD, blitzul este ușor anemic, pe mine mă interesează modul macro și fotografiile de produs – unde este excelent.

O sumă de fotografii făcute cu Nikon Coolpix P100 și video

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.