Este cel mai discutat feature phone din ultimii 5  – 6 ani, iar Nokia 3310 la cât buzz a stârnit în jurul său aș spune că merită și un review pe site. Ar trebui făcută o comparație cu modelul de acum 16 – 17 ani, dar nu am fost client de 3310 și nici nu mi-am făcut timp să cumpăr unul de pe Olx. Așa că rămân la review-ul propriu-zis.

Îl văd pe Nokia 3310 ca o mișcare de marketing exemplară a HMD Global. Au stârnit reacții în presa tech internațională, ba chiar și în segmentul mainstream. Pe de altă parte au adus multă nostalgie în joc, nostalgie după vremurile în care cei de 30 – 35 ani erau la început de drum în ale telefoniei mobile, nostalgie după telefoanele mobile ce erau gândite strict pentru mesaje de tip SMS și apeluri de voce, nostalgie după telefoanele mobile ce erau cu adevărat rezistente la șocuri fără a avea cine știe ce certificare, nostalgie după autonomia de 4 – 5 – 6  zile etc.

Nu numai că au stârnit buzz, dar au creat și o alternativă pentru cei ce caută telefoane cu butoane, cu ghilimelele de rigoare. Apropo, ați rămâne uimiți cât de mare este nișa celor interesați de un telefon strict pe partea de apeluri și SMS, fără nu știu câte funcții, fără ecran tactil etc. Fiecare are câte un bunic sau bunică ce-și amintește că Nokia realiza telefoane bune, rezistente etc.

Specificații

Design

În pachet dați de dispozitiv, bateria BL-4UL de 1200 mAh, încărcător pe microUSB cu output la 5V / 550 mAh, căști pe jack de 3.5 mm, manual cu instrucțiuni în limba română și certificatul de garanție. Nu primești și un cablu microUSB – USB care să faciliteze conexiunea la PC. Încărcătorul are cablu fix și nu detașabil.

Are forma lui 3310 cel vechi și câteva elemente de design, dar mai degrabă îl consider a fi un cu totul alt produs, la nivel software, dar și în ce privește percepțiile legate de forma sa. Este mult mai firav față de original, mai compact și ușor de strecurat în buzunar. Capacul spate se îndepărtează și oferă acces la slotul pentru cartela SIM și pentru slotul dedicat unui card microSD de până la 32 GB (asta îl transformă în mp3 player ad-hoc).

În partea frontală avem un display generos – 2.4 inch cu rezoluție 240×320 pixeli. Prin 2010 aveam telefoane Android din categoria mid-range cu o astfel de rezoluție. Logo-ul Nokia adus la mare cinste în partea frontală, deasupra ecranului. Tastatura alfanumerică este clar definită – tastele în sine, mai puțin și controalele de sub display. Acolo parcă au îngrămădit prea multe controale, funcții etc. Avem o tastă multi-direcțională centrală ce ajută la navigarea în meniu, taste dedicate pentru inițierea apelurilor și pornire / închiderea apelului telefonic. Un fel de Yes și No la navigarea în UI.

Nokia 3310 în ediție 2017 pare o mică jucărie, chiar pe bune. La prima vedere nici nu zici că este telefon, ci mai degrabă un dispozitiv de jucărie din suita juniorului. Totuși, este compact, destul de bine fabricat și cu siguranță atrage atenția față de orice alt telefon clasic.

Ecran și sunet

TFT de 2.4 inch cu rezoluție 240×320 pixeli. Nu sunt prea multe de comentat, nu are controale touch și pentru asta trebuie să te bazezi în mod exclusiv pe tastele fizice. M-am trezit de câteva ori că duc instinctiv degetul spre ecran, mai ales când l-am butonat pentru prima dată la MWC 17. Sunt sigur că în timp aș reuși să mă readaptez la tastele alfanumerice și aș redeveni un campion în redactarea SMS-urilor.

Tastele nu-mi imprimă ideea de rezistență în timp. Mă aștept ca la utilizare îndelungată să se șteargă și să nu mai ofere același feedback. Oricum este un telefon pentru cei mai în vârstă sau cei ce-l folosesc mai ales pentru apeluri de voce, fără a sta să scrie cine știe câte SMS-uri. Din această perspectivă, tastatura lui 3310 o să țină suficient de mult.

Ecranul este suficient de luminos, culori pe care le-aș considera ok. Se văd pixelii, dar nu cred că asta contează pe acest terminal.

Difuzorul se află în spate, deasupra camerei de 2 Megapixeli. Se aude puternic, chiar și pus pe o suprafață plană. Vibrează puternic și nu prea ai cum să pierzi vreun apel. Aici avem un aspect important – sunetul puternic, iar 3310 livrează ceea ce utilizatorul așteaptă de la el. În pachet sunt și căști pe jack de 3.5 mm, căștile cele mai ieftine cu putință. Nu sunt prea multe de comentat, căștile sunt utile pentru cei ce doresc să folosească funcția de radio FM. La nevoie se transformă în mp3 player ad-hoc, cu ajutorul slotului pentru cardurile microSD de până la 32 GB. Aș spune că se descurcă onorabil, bine spre foarte bine pe nișa telefoanelor mobile de 230 – 250 lei.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Nu am găsit informații legate de CPU, GPU și cantitatea de memorie RAM alocată. Sunt sigur că folosește vreun procesor arhaic, avem Series 40 ca interfață. Mă rog, nu asta contează în mod deosebit.

Interfața este simplă și relativ ușor de parcurs. Meniul l-au structurat în Jurnal Apeluri, Contacte, Fotografii, Internet, Mesagerie, Snake, Mobile Store, Aplicațiile Mele, Foto-Video, Aplicații și Jocuri, Muzică, Weather, Radio, Videouri, Setări, Note, Calendar, Calculator, Ceas alarmă, Funcții suplimentare, Fișiere, Recorder, Contoare.

La funcții suplimentare dați de Temporizator, Cronometru, Lanternă și Convertor. Ați observat că avem Aplicații și Jocuri + Mobile Store. Totuși, telefonul nu are Wi-Fi sau 3G, iar descărcarea jocurilor se face exclusiv prin tehnologia EDGE cu viteze de ordinul kbps. Poți să-l alimentezi cu muzică, clipuri etc prin intermediul cardului microSD.

Memoria internă este de 16 MB. Ajunge pentru 5 imagini, un card microSD aș spune că este de necesar pentru a-l folosi pentru stocarea de melodii, materiale video, fotografii etc.

Nokia 3310 ar fi interesant dacă nu ar fi așa limitat în ce privește partea de conectivitate. Totuși, cei ce-l cumpără tocmai asta își doresc – simplitate la maxim. Din acest punct de vedere, 3310 livrează conform așteptărilor.

Conectivitate

Avem un terminal 2G cu suport pentru benzile GSM pe 900 / 1800 MHz, compatibil cu GPRS și EDGE pe partea de download de date. Vine în ediție single SIM și dual SIM. L-am testat în prima variantă.

Spectrul acoperit este mic și lipsa 3G-ului îl trage în jos. Mai ales că avem rețele strict pe 3G – Digi Mobil, iar tendința este de a renunța la 2G. Până la urmă, Nokia 3310 în ediție 2017 este gândit spre a fi folosit pe 1 – 1.5 – 2 ani, nu pe termen îndelungat.

Alte elemente de conectivitate: bluetooth 3.0, radio FM ce necesită utilizarea căștilor din pachet. În partea superioară se află portul microUSB, în lateral stânga și dreapta niciun element de conectivitate, la bază dați de jack-ul de 3.5 mm. Pentru a avea acces la slotul SIM și microSD este necesar a fi înlăturat capacul bateriei.

Lipsa 3G-ului este un mare neajuns. Aș spune că și Wi-Fi-ul ar fi fost binevenit, că tot au adus ei pe acolo un magazin de aplicații și jocuri.

Cameră foto și video

Nu sunt prea multe de comentat, cameră de tip fixed focus de 2 Megapixeli cu LED flash ce merge a fi folosit și pe post de lanternă.

Fotografii făcute cu Nokia 3310 în ediție 2017;

Autonomie

Bateria de 1200 mAh este suficient de mare spre a oferi 3 – 4 – 5 zile de autonomie, în funcție de condițiile de utilizare. Nu prea ai pe ce să consumi energia din acumulator, fără 3G, fără Wi-Fi, fără a necesita cine știe ce conexiune la internet, acoperire strict pe 2G, rezoluție mică a display-ului etc.

Merge a fi folosit pe post de telefon de backup, strict pentru apeluri și SMS-uri.

Preț

Nokia 3310 în ediție 2017 – 259 lei la eMAG.

Concluzii

Nokia 3310 a dinamizat piața feature phone-urilor, era parcă prea multă acalmie în această nișă. Mi-aș dori să văd că mai sunt și alte companii ce sunt curajoase în a veni cu reeditări ale unor produse de mare succes din trecut. Chiar ar fi interesant.

Este scumpicel pentru ceea ce oferă, dar în cazul său plătești nostalgia din spate & brandul. Ca să nu mai lungesc vorba am structurat punctele PRO și CONTRA.

PRO

  • compact și ușor;
  • interfață grafică ce punctează la simplitate și ușurință în utilizare;
  • autonomie mare;
  • difuzor puternic
  • nostalgia din spatele dispozitivului cu care se aseamănă;

CONTRA

  • lipsă 3G;
  • materiale ieftine ce nu imprimă ideea de rezistență specifică lui 3310 în ediția originală. Parcă mi-aș fi dorit mai multă atenție pe aici;
  • puține benzi acoperite în 2G.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.