A fost primul telefon care rula nativ Symbian Anna și a rămas singurul telefon cu această versiune, după ce la începutul lui februarie 2012 a fost portat Symbian Belle pe Nokia C7, C6-01, E7, X7, N8. În comunicatul de presă se spunea că Nokia 500 mai are de așteptat câteva săptămâni până să facă trecerea la Belle. Presupun că se lucrează intens la portare. Modelul pe care l-am testat avea inscripționat, după ce scoteați bateria, Made in Romania. Cred că a fost printre ultimele fabricate lângă Cluj-Napoca.
Design
Cutia în care vine Nokia 500 este albastră. Acolo dați de telefon, baterie, carcase pe albastru. negru și roșu pentru spatele telefonului ce-i dau un look distinct dacă vă plictisiți la un moment dat se poate face o schimbare. Un punct pozitiv pentru Nokia care a targetat acest telefon pentru cei tineri care nu-și permit să cheltuie o avere pe un telefon de top, dar își doresc să aibă 3G, Wi-Fi, acces la un magazin de aplicații, etc. Se adaugă încărcătorul pe jack subțire ca la alte telefoane Nokia din seria Symbian S^3.
Nokia 500 este un smartphone compact cu 93 grame și 14.1 mm grosime. Culmea este că nu se simte grosimea asta, este mai subțire. Atunci când este strâns în mână nu scoate niciun sunet. Îmbinările din plastic sunt bine puse la punct. Capacul negru dă un grip plăcut, nu-ți scapă din mână. Capacul bateriei este din plastic, dar dă impresia de soliditate. Trebuie înlăturată bateria pentru a avea acces la slotul microSD – o supriză plăcută să găsesc unul de 8 GB din pachet și la cartela SIM.
Este un telefon la care s-a utilizat mult plastic. Carcasele colorate sunt pe placul tinerilor, stă bine în mână și poate fi strecurat cu ușurință în buzunar. Nu acumulează zgârieturile prea ușor pe spate sau pe ecran.
Ecran și sunet
Integrează un TFT capacitiv de 3.2 inch cu o rezoluție devenită standard pe telefoanele cu Symbian – 360×640 pixeli și 16 milioane culori. Mi s-a părut că adună amprentele destul de ușor. Touch-ul oferă un feedback ok, nu iese în evidență la acest capitol. La baza display-ului se află trei taste încadrate în carcasă cu rol în efecturare și încheierea apelurilor, navigare prin meniu, acces la ecranul de start. Tasta pentru închiderea apelurilor are rol și în pornirea telefonului. Eram obișnuit cu un buton de start pus pe lateral, în parte superioară, dar la Nokia 500 nu-l veți găsi.
Sunetul vine de la o boxă dispusă pe spate, lângă camera foto de 5 Megapixeli. Se aude puternic, gălăgios. Căștile negre din pachet sunt pe jack de 3.5 mm,
Sistem de operare, aplicații și performanță
Pachetul tehnic este format dintr-un procesor single core tactat la 1 GHz, a reprezentat și debutul acestui procesor pe un smartphone Nokia cu Symbian. Până la Nokia 500 trebuia să te mulțumești cu un single core tactat sub 700 de MHz. Procesorul este însoțit de 256 MB RAM, 512 MB ROM, 2 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB. Rulează Symbian Anna și ar trebui să treacă la Nokia Belle în viitorul apropiat. Dintre aplicațiile care vine preinstalate:
Editor foto – prelucrezi imaginile direct de pe telefon;
Editor video – realizezi un clip din mai multe imagini sau din mai multe părți video din meniul lui Nokia 500;
E-mail – client dezvoltat pentru sincronizarea cu orice cont de mail;
În secțiunea denumită plastic Birou veți da de: Manager fișiere, dicționar, calculator, recorder, Note – pentru a nota lucruri importante din timpul unei zile, Zip, Intranet, F-Secure, Vlingp – asistent vocal.
Tastatura touch qwerty este cam înghesuită în modul portrait, dar în landscape se poate opera mult mai bine. Face browsing destul de ok, deși parcă sunt obișnuit cu o viteză mai mare în încărcarea paginilor web. Contează mult și dacă site-ul accesat are pagină optimizată pentru telefoane mobile. Până și Samsung Galaxy Nexus se descurcă greu cu unele pagini făcute doar pentru desktop pc.
Conectivitate
Aduce 3G cu viteze de download de până la 14.4 Mbps și upload de până la 5.76 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g, bluetooth 2.1, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS, radio FM stereo. Dispune și de accelerometru, senzor de proximitate, compas, comandă vocală. Pe lateral superior veți găsi jackul pe 3.5 mm, portul microUSB și jackul micuț pentru încărcător. Pe lateral dreapta dați de tastele pentru reglarea volumului și butonul dedicat pentru blocarea și deblocarea ecranului touch. Ca să-l porniți sau opriți, după caz, trebuie să apăsați îndelung pe tasta roșie de la baza display-ului. Nu s-a făcut exces de controale pe margine, ca la Nokia 701, spre exemplu.
Cameră foto și video
Are un senzor de 5 Megapixeli cu o rezoluție maximă a fotografiilor de 2952×1944 pixeli. Include și funcția de geo-tagging, filmează VGA cu 15 fps. Legat de calitatea fotografiilor și cât de bine filmează sau nu:
[nggallery id=246]
httpvh://youtu.be/oZSHGYX184k
Autonomie
Bateria este de 1.110 mAh. Ecranul mai mic în dimensiune face ca autonomia să crească considerabil față de alte smartphone-uri. Merge spre 2 – 3 zile în condițiile în care-l utilizați moderat și nu faceți exces de 3G, Wi-Fi, jocuri și alte aplicații ce necesită consum crescu de energie.
Concluzii
Nokia 500 este un telefon adresat tinerilor, dar cu carcasa pe negru se potrivește și în mâinile unui adult. Este un telefon care oferă destul de multe pentru categoria sa de preț. Va primi Nokia Belle în viitorul apropiat și multe schimbări în bine se vor efectua prin meniul lui 500.
Pozitiv: este un telefon compact, ușor de manevrat, un pachet tehnic decent, preț bun, carcase interschimbabile direc din pachetul primit la achiziție;
Negativ: camera foto nu are LED flash, ecranul acumulează amprentele destul de repede, nu rulează încă Nokia Belle care l-ar face mai atrăgător ca și interfață.
Preț
eMAG.ro –674 lei;
evoMAG.ro – 699 lei;
quickmobile.ro – 762 lei.