Nokia 6 a fost vârful de gamă în etapa inițială, între timp a debutat Nokia 8, iar Nokia 9 mai are puțin până la prezentarea oficială. Este un smartphone din categoria mid-range ce aș spune de la bun început că este o propunere solidă pe gama sa de preț.

HMD Global se vede că-și dorește să păstreze cât mai multe elemente specifice brandului finlandez, de la design și până la partea foto și video, sunet, diverse funcții. Nu se întâmplă precum la China Mobile & Philips, unde prețurile nu sunt neapărat justificate. Nici Alcatel de la TCL nu aș spune că se evidențiază așa cum ar trebui, un brand cu o istorie nepusă în valoare.

Partea de unboxing și primele impresii:

Nokia 6 m-a impresionat în mod pozitiv de la primul contact, de la deschiderea din pachetul de retail. Excelent finisat, cu Android curat și de-a lungul celor câteva zile de utilizare s-a descurcat fără absolut nicio problemă, un concurent serios pentru mid-range-urile de la Huawei, Samsung etc.

Specificații

Design

În pachet dați de smartphone, încărcător pe 5V / 2A, cablu microUSB – USB, căști clasice pe jack de 3.5 mm, cheie de acces pentru slotul combo, certificat de garanție + manual cu instrucțiuni de utilizare.

Nokia 6 aduce o carcasă unibody metalică ce imprimă ideea de eleganță, simplitate și soliditate. Logo-ul Nokia se află în colțul dreapta deasupra display-ului, fără a fi stilizat intruziv, la fel și în partea spate.

Camera de 16 Megapixeli se profilează puțin. Marginile laterale sunt drepte, asta îl ajută pe partea de grip, nu alunecă la utilizarea cu o singură mână.

La baza ecranului sunt taste capacitive iluminate cu rol de Back și Ieșire pe ecranul de start – de la stânga spre dreapta. În poziție centrală se află tasta fizică fixă ce are rol și de cititor de amprentă. Nu iese neapărat în evidență prin raportul display / corp, dar măcar nu avem o margine neagră inestetică pentru display-ul de 5.5 inch. În ce privește antenele s-a mizat pe inserțiile arc band – una în partea superioară, iar celelalte 4 – dispuse 2 câte două pe lateral dreapta și stânga.

Nokia 6 este un urmaș demn a ceea ce reprezenta Nokia la un moment dat, se vede clar că au ținut cont când l-au desenat ca design și de smartphone-urile gândite de compania finlandeză în urmă cu 4 – 5 ani de zile. HMD Global a reactivat o parte din echipa Nokia și aș spune că se vede asta, de la primul contact cu terminalul.

Una peste alta, arată bine și apreciez simplitatea, dar și ideea de rezistență în timp pe care Nokia 6 o sugerează de la primul contact.

Ecran și sunet

IPS de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 403 ppi, raport display / corp de 70.7%, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3. Au mers pe un panel de bună calitate, luminozitate ridicată și unghi larg de vizualizare. Culorile sunt afișate în mod corect, fără reflecții deranjante ale spațiului ambiant, nici amprentele nu sunt adunate în ritm alert.

Are moduri dedicate pentru Luminozitate Adaptivă sau Lumină solară – crește lizibilitatea sub acțiunea razelor de soare, un fel de overboost în ce privește luminozitatea display-ului. Mi s-a părut ciudat că nu are moduri dedicate pentru reglarea display-ului, Mira vision l-am văzut și pe telefoane chinezești din categoria b-brand. Totuși, nu am simțit nevoia că ar fi nevoie să reglez ecranul, în afară de ceea ce oferă Nokia 6 (intensitatea luminozității). Lipsește și modul ce permite filtrarea luminii albastre, pentru sesiunile prelungite de parcurs conținut pe ecran, în spații întunecate.

Sunetul cade în sarcina a doua difuzoare: difuzor principal aflat la bază, în dreapta portului microUSB și al doilea secundar deasupra ecranului. Mă bucur că nu au ales să aducă o a doua grilă pentru design, cum se întâmplă pe la alte telefoane Android. Apreciez faptul că au adus două difuzoare și avem un efect stereo de mare efect. Certificarea Dolby Atmos nu este aici doar cu numele.

Nokia 6 cred că este unul dintre cele mai bune telefoane mobile pe partea audio în categoria sa de preț, sub 1200 lei. Aș spune că din ce am testat nu are rival. Mi-a amintit puțin de ce oferă HTC pe vârful său de gamă, U11. Bass-ul și amplitudinea sunt la cote înalte, calitate ireproșabilă și la maxim, fără distorsiuni, o plăcere să asculți muzică. Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar căștile din pachet sunt clasice ca formă, nu de tip in-ear. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, tastă dedicată de dimensiuni apreciabile, pusă lângă cea de power.

Căștile din pachet arată ieftin, dar se aud cât de cât ok. Le-aș da nota 6 spre 7. Cu căștile Sennheiser in-ear momentum pentru Android se schimbă treaba. Bass destul de pronunțat, audiție clară și cu mici distorsiuni la maxim, recomand să fie ținut pe la un maxim de 70 – 80% din cât poate livra.

Hardware, sistem de operare și aplicații;

Nokia 6 folosește procesorul Qualcomm Snapdragon 430 cu Adreno 505 în poziția de accelerator grafic, 3 GB memorie RAM și 32 GB spațiu de stocare, slot combo cu două scenarii de utilizare: single sim + slot pentru cardurile microSD sau dual-sim cu suport pentru două cartele în format nanoSIM.

Este una dintre cele mai ieftine combinații octa-core de la Qualcomm. Totuși, unele tehnologii de pe Snapdragon 430 nu au fost portate și pe Nokia 6. Mă refer la Wi-Fi ac, deși telefonul este dual-band pe 2.4 și 5 GHz, la 75 Mbps în upload – Nokia 6 se oprește la 50 Mbps în upload, la capacitatea de a filma la 720p cu 60 fps, aș puncta și lipsa tehnologiei QuickCharge 3.0. Cel mai probabil, Qualcomm cere o sumă mai mare pentru un Snapdragon 430 cu toate tehnologiile amintite, iar HMD Global a preferat să-l aducă într-o variantă simplificată.

Informații relevate de CPU-Z pentru Nokia 6;

Rulează majoritatea jocurilor și aplicațiilor din Google Play, fără absolut nicio problemă. Totuși, îl simți că are un tempo mai slab față de smartphone-urile cu Qualcomm 6xx. Un mare punct PRO pentru Nokia 6 este dat de Androidul curat, bloatware inexistent și faptul că vor porta Android 8.0 Oreo, chiar și viitoarea iterație software din 2018. Când am pornit telefonul, m-a trecut printr-un update de firmware pentru iunie, iulie, august și ultima de peste 600 MB cu Android 7.1.2 Nougat + patch-urile de securitate la nivelul lui octombrie 2017. Din categoria mid-range nu am testat nimic care să se compare în ce privește suportul software.

În testele de benchmark când l-am pus la lucru în mod susținut s-a încălzit în partea spate, dar fără să iasă neapărat în evidență în sens negativ. Nu s-a restartat sau să apară notificări că a fost atinsă cine știe ce temperatură. Disiparea căldurii se realiza rapid.

O mică ciudățenie – nu am găsit la baterie și posibilitatea de a afișa procentele acumulatorului în partea superioară, lângă informațiile legate de rețeaua de telecomunicații. Am verificat câteva momente bune și nu am găsit butonul care să permită asta. S-ar putea să fie un bug, strict pe telefonul testat.

Update: În System UI Tuner / Battery și aici sunt opțiuni ce permit afișarea constantă a informațiilor legate de energia stocată în acumulator. Ca să activați System UI Tuner țineți apăsat pe butonul către setările din meniul de setări rapid activabil prin swipe din partea superioară în jos.

Aplicații preinstalate pe Nokia 6;

Aplicații Google – Cărți Play, Chioșc Play, Chrome, Drive, Duo, Gmail, Căutare Google, Google Foto, Google Handwriting, Hărți, Jocuri Play, Keep, Magazin Play, Muzică Play, YouTube. 

Alte aplicații – Agendă, Calculator, Cameră foto, Ceas, Descărcări, Radio FM, Suport. 

Android 7.1.2 Nougat pe Nokia 6;

Performanță

Rezultatele sunt compilate în tabel. Nu iese în evidență în mod neapărat, chiar modest pe alocuri. Totuși, ca interfața grafică și răspuns în preluarea comenzilor îl consider a fi destul de priceput / solid.

Rezultatele înregistrate de Nokia 6 în testele de benchmark;

Conectivitate

În ce privește spectrul:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 3(1800), 5(850), 7(2600), 8(900), 20(800), 28(700), 38(2600), 40(2300).

Știe 4G cu viteze de până la 150 Mbps în download și 50 Mbps în upload. Pe partea de conectivitate: Wi-Fi în standardele b/g/n, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 4.1, hotspot.

În partea frontală sub display se află cititorul de amprentă integrat într-o tastă fixă. Se comportă bine în citirea amprentei / amprentelor stocate. În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta găsiți power și reglarea volumului, la bază se află portul microUSB și difuzorul principal, în partea superioară a ecranului se află difuzorul secundar, iar în stânga dați de slotul combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD).

În SpeedTest pe 5 GHz în Wi-Fi a obținut 93.16 Mbps în download și 103.18 Mbps în upload – valori destule de bune, ținând cont că nu are Wi-Fi ac.

În apelurile de voce s-a descurcat excelent, așa cum ar trebui să fie un smartphone cu brandul Nokia afișat la loc de cinste.

Camera foto și video

Cameră principală este de 16 Megapixeli cu f/2.0 și dimensiune a pixelului de 1 micron, detecție de fază pe partea de autofocus. Iese în evidență prin viteza de reacție, captură instantanee. Se descurcă bine în majoritatea situațiilor, cu limitările de rigoare în low-light.

Screenshots cu aplicația camerei foto și video = simplitate maximă;

Se simte și lipsa OIS, mai sunt imagini ce ies mișcate dacă încheietura nu se dovedește de oțel. Una peste alta, o supriză plăcută la acest capitol. Și concurența se descurcă din ce în ce mai bine în segmentul mid-range, iar Nokia 6 se situează acolo, printre companiile A-list (seria Lite de la Huawei, seria J 2017 de la Samsung).

Fotografii făcute cu Nokia 6;

Autonomie

Bateria de 3000 mAh are șansa unui procesor gândit să consume puțină energie electrică, să fie eficient din acest punct de vedere. De aici și faptul că trece pragul unei zile de autonomie, de dimineața până seara, la utilizare medie spre intensivă. 

În testul Gadget.ro a obținut 5 ore și 40 de minute (luminozitate la 100%, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi). În ce privește încărcarea bateriei cu încărcătorul din pachet, de la 0 – 100% se încarcă în 107 minute = 1 oră și 47 de minute. 

Preț

Nokia 6 cu 3 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare – 1199 lei la eMAG.

Concluzii

Nokia 6 a început a intra în diverse promoții și mă aștept să-l vedem la un preț bun și în ediția curentă a Black Friday. Nu este neapărat un best-buy dacă te uiți că alte smartphone-uri concurente au preț mai bun și specificații superioare. Totuși, la 1199 lei primești un smartphone cu destule puncte pro, de la design și până la display și sunet, dar mai ales cu suport aftersale în țara noastră, iar HMD Global mi se pare a fi destul de implicat și în ce privește partea software.

Sunt destule elemente care să-l transforme pe Nokia 6 într-un dispozitiv atractiv, de luat în calcul pe segmentul mid-range. Mi-aș fi dorit ca peisajul să fie completat de USB type-C și Wi-Fi ac, elemente de implementat pe orice smartphone cu preț de 1200 – 1300 lei. 

PRO

  • design elegant ce mizează pe simplitate, carcasa unibody din aluminiu excelent finisată;
  • cel mai bun sunet de pe un smartphone mid-range din ce am testat în 2017, difuzoare stereo cu certificare Dolby Atmos;
  • Android în stadiu nativ, fără modificări la nivel de interfață grafică + suport software peste multe alte companii concurente, update pe viitor spre Android 8.0 Oreo, promis chiar și pentru viitorul Android P din 2018;
  • cameră foto și video cu rezultate bune;
  • autonomie decentă.

CONTRA

  • preț un pic cam mare dacă ne raportăm la procesorul Qualcomm Snapdragon 430;
  • momente în care parcă îl simți submotorizat, cu ghilimelele de rigoare;
  • nu are LED de notificare în partea frontală.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.