Este unul dintre smartphone-urile așteptate spre a fi lansate în cadrul MWC Barcelona 2018. Când auzi Nokia 8 Sirocco te gândești la o variație pe seama lui Nokia 8, dar aici nu este cazul.
Au în comun doar procesorul Qualcomm Sapdragon 835, designul, display-ul + multe alte elemente sunt diferite.
Hands-on cu Nokia 8 Sirocco;
httpvh://youtu.be/5Fag2GZWn6o
Design;
Mi-a amintit puțin de Huawei Mate 9 Pro (formă, ambele cu ecran curbat etc). Mate 9 Pro avea o carcasă metalică de tip unibody, aici s-a mers pe sticlă în partea spate. Nu sunt fan al soluției de pe Nokia, dar a devenit cumva trademark pe mai toate smartphone-urile mid-range și premium lansate în ultimul an. Amprentele sunt adunate în ritm alert, dar se rezolvă cu o husă de protecție (mai ales că avem o cameră duală ce se profilează dincolo de linia generală a părții spate).
Nokia 8 Sirocco este foarte compact, atrage atenția prin designul său ușor atipic. Au păstrat formatul 16:9. Dimensiunile sale sunt de 140.9 x 83 x 7.5 mm grosime. Are certificare IP67 în ce privește rezistența la contactul cu apa și praful.
Ecran, hardware și software;
Au ales LG spre a furniza display-ul, un P-OLED de 5.5 inch cu rezoluție de 2560×140 pixeli, 534 ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 5. La prima vedere mi s-a părut a fi un display destul de luminos, culori puternice și plăcute.
Pe partea hardware s-a mers pe vârful de gamă al Quacomm din 2017: Snapdragon 835 cu 6 GB RAM și 128 GB stocare. Sunt sigur că nu avea nicio problemă în a rula aplicațiile și jocurile din Google Play. Rulează Android 8.0 Oreo fără modificări la nivel de interfață grafică, cu siguranță va primi update spre viitorul Android P, chiar și spre iterația din 2019. Cel puțin așa sunt promisiunile HMD Global pentru smartphone-urile sale.
Bateria este de 3260 mAh și permite atât încărcare rapidă pe QuickCharge 4.0, cât și încărcare wireless pe standard Qi. Camera principală este de tip dual cu 12 Megapixeli cu f/1.75 și dimensiune a pixelului de 1.4 microni și OIS + 12 Megapixeli cu f/2.6 și dimensiune a pixelului de 1 micron, filmează la 2160p, optică Carl Zeiss. Camera frontală este de 5 Megapixeli cu f/2.0 și dimensiune a pixelului de 1.4 microni.
Concluzii;
Ce te sperie la Nokia 8 Sirocco?
Prețul – 749 euro.
Este cost de flagship cu Qualcomm Snapdragon 845 de la brand și mai cunoscut în piață. Și așa și tot mi s-ar părea destul de scump. Înțeleg că au mers pe un ecran de bună calitate, că au făcut upgrade față de Nokia 8 pe tot felul de elemente-cheie. Telefonul arată foarte bine, fabricat cu atenție la detalii, un device din categoria flagship.
Să fie Nokia atât de puternic revenit în piață ca să vândă un terminal de 3500 lei?