Nokia 8110 în ediția originală a fost lansat în…, 1996. Eram clasa a 6-a la momentul respectiv și trebuie să recunosc că habar nu aveam de telefon mobil, internet etc.
HMD Global a realizat potențialul pe care stă în cazul brandului Nokia, iar în 2018 ne fură atenția prin intermediul lui Nokia 8110 în ediție cu conectivitate 4G + multe alte funcții la pachet. Interesant este că au învățat de la Nokia 3310 și acum au pus și ceva specificații pentru 79 euro, Nokia 3310 2017 la 49 euro era chel – ca să folosesc un termen mai plastic.
Hands-on cu Nokia 8110;
Design;
Avem o culoare ce are o denumire sugestivă – Banana Yellow (probabil și cea mai cerută când telefonul debutează în piață prin mai 2018). Pe negru îl consider tern, fără a avea un element de atracție major. Rămâne slider-ul ce permite și preluarea sau închiderea apelurilor de voce.
Nokia 8110 are forma unei banane, destul de curbat. Din spate aș spune că nu iese în evidență, un alt feature phone, doar că de data asta și cocoșat. În partea frontală se schimbă puțin povestea, slider-ul îi conferă un plus de atractivitate. Avem o tastatură alfanumerică, un display ce nu are suport touch. Mi-ar fi destul de greu să revin pe un telefon cu display de 2.4 inch și fără touch.
Hardware și conectivitate;
Am impresia că rulează o versiune de Android customizată. Trebuie să studiez mai în detaliu, altfel nu-mi explic suportul pentru asistentul Google, Maps etc. Softul se numește KaiOS. Pe partea de conectivitate dispune de 4G cu VoLTE, Wi-Fi în standardele b/g/n. Folosește un procesor Qualcomm Snapdragon 205 de tip dual-core la 1.1 GHz pe ARM Cortex-A7, 512 MB RAM și 4 GB spațiu de stocare. Îl consider a fi la granița între feature phone și smartphone.
Concluzii;
Nokia 8110 trebuie văzut drept o strategie de marketing. Sunt sigur că se va bucura și de un oarecare succes comercial, față de alte feature phone-uri are un istoric în spate. Plus că îl consider și destul de bine dotat pentru categoria din care face parte, la un preț ușor piperat.
HMD Global a întrevăzut o oportunitate, prin 3310 și 8110 în ediții actualizate au trezit o nostalgie față de brandul finlandez și monetizează asta prin creșterea brand awarness-ului. Trebuie să recunosc că la 8110 și-au făcut temele mult mai bine față de 3110. Aș fi apreciat un slider metalic și o întreagă construcție de mai bună calitate, asta dacă tot vrem să aducem aminte de vremurile bune ale Nokia. Nu?