Am testat o sumă de telefoane cu Android și Windows Phone 8 în ultimii ani și a trecut ceva timp de la ultimul review al unui telefon Nokia din seria Asha. Știți că Asha este brandul sub care Nokia comercializează telefoane ieftine ce oferă o experiență de utilizare similară unui smartphone. Vor mai produce telefoane în această gamă și după ce divizia de telefoane mobile intră în portofoliul Microsoft.
Nokia Asha 501 iese în evidență prin designul său plăcut, un singur buton fizic sub display, carcasele colorate interschimbabile, conectivitatea dual-sim și interfața bazată pe swipe ce într-un fel amintește de celebrul Nokia N9.
Specificații detaliate pentru Nokia Asha 501:
Telefon Date tehnice |
Nokia Asha 501 |
Ecran |
TFT capacitiv de 3 inch cu rezoluție 240×320 pixeli, 133 ppi și recunoaște până la 2 atingeri în mod simultan |
Procesor |
Nu am găsit detalii legate de CPU |
Memorie |
64 MB RAM, 128 MB spațiu de stocare, microSD de 4 GB inclus în pachet și suportă până la 32 GB |
GPU |
Nu am informații |
Sistem de operare |
Nokia Asha software platform 1.0 |
Conectivitate |
dual-sim, EDGE, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm, radio FM |
Cameră foto și video |
3.15 Megapixeli, filmează QVGA cu 15 fps, fără cameră frontală |
Baterie |
1200 mAh |
Greutate |
98.2 gr. |
Grosime |
12.1 mm |
Design
În pachet dați de smartphone, bateria de 1200 mAh, căștile pe jack de 3.5 mm roșii și cu design atipic, manual de instrucțiuni, încărcător pe jack micuț / mă așteptam să fie pe microUSB, Asha 501 dispunând de un astfel de element de conectivitate.
Capacul bateriei este de tip unibody și acoperă marginile laterale. Îl scoți apăsând pe muchia sa, la bază. Este o operațiune nu tocmai facilă, dar cu un pic de atenție reușești a avea acces la sloturile pentru cartelele SIM și pentru microSD. SIM 2 și slotul pentru microSD sunt poziționate pe lateral, acces la ele fără a îndepărat acumulatorul. SIM 1 îl găsiți sub bateria de 1200 mAh.
Au trebuit să găsească o soluție ingenioasă. Asta și pentru că telefonul este destul de compact, display de 3 inch. Obișnuit cu telefoanele de peste 4 – 4.3 – 4.7 inch să trec pe 3 inch mi s-a părut interesant. Telefonul nu scapă din mână, poate printre degete. Glumesc. Capacul lui Asha 501 l-au fabricat dintr-un plastic rigid, mat, plăcut la atingere. Logo-ul companiei finlandeze îl regăsiți în partea frontală cât și sub camera de 3.15 Megapixeli de pe spate.
Aș caracteriza Nokia 501 cel roșu drept un telefon drăguț, gândit pentru publicul tânăr ce pune preț pe culoare.
Ecran și sunet
TFT capacitiv de 3 inch cu rezoluție 240 x 320 pixeli. Primul meu telefon cu touch avea 240×400 pixeli, Samsung S5230. Este și multitouch, dar recunoaște maxim 2 atingeri în mod simultan. Nu are prin ce să uimească display-ul. Efectul de oglindă este deranjant în lumină ceva mai puternică, stă prost și în ce privește unghiul de vizualizare.
Difuzorul îl regăsiți pe spatele telefonului și aduce factorul wow. Este foarte zgomotos în înțelesul bun al termenului. Uimește prin calitatea audio oferită. Jack-ul de 3.5 mm l-au poziționat în partea superioară, iar căștile roșii incluse în pachet oferă un sunet de top. Nu mă așteptam ca Asha 501 să uimească pe partea de sunet, mă gândeam la un telefon low-cost din toate punctele de vedere.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Nu știu ce procesor și accelerator grafic încorporează Nokia Asha 501. Din detaliile cunoscute: 64 MB RAM, 128 MB spațiu de stocare, microSD de 4 GB inclus în pachet și suportă microSD-urile de până la 32 GB.
Rulează Nokia Asha Software Platform 1.0. Interfața mizează pe simplitate, m-am adaptat rapid. Are un buton fizic sub ecranul de 3 inch. Acesta funcționează ca Back, cu ajutorul lui navighezi în sens invers prin meniu. Ecranul de start este împărțit în zona cu aplicațiile, scroll în jos și o altă fereastră cu paginile recent deschise. Printr-un swipe de sus în jos activezi zona cu notificări precum la telefoanele Android.
Telefoanele din gama Asha au și magazin dedicat de aplicații. Dintre aplicațiile preinstalate pe Asha 501: Facebook, Twitter, Mail, Notes. Sunt și câteva jocuri de la Gameloft: Little Big City Tmp, Real Football 2013 sub formă de demo, Bubble Bash 3 și Assasin s Creed III în stadiul demo.
Browserul integrat promite un consum mic de resurse și aici mă refer la traficul de date. Ar și fi cazul să facă asta, telefonul nu are conectivitate 3G și se mulțumește cu vitezele EDGE în 2G. Sunt momente în care se mișcă puțin în reluare prin interfață.
Conectivitate
Telefonul nu are 3G ci doar EDGE și viteze în download de ordinul a câteva sute de kbps. Păcat că Nokia făcut o concesie din acest punct de vedere. Măcar integrează Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 3.0.
În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, portul microUSB și jack-ul pentru încărcător. În lateral dreapta au dispus reglarea volumului și butonul de power. La bază și în lateral stânga nu găsiți niciun element de conectivitate.
În ce privește calitatea convorbirilor aș spune că se distanțează de concurența directă cu Android, se distanțează în mod pozitiv, măcar la acest capitol.
Cameră foto și video
3.15 Megapixeli și filmează QVGA cu 15 fps. Câteva fotografii făcute cu Nokia Asha 501:
Autonomie
Baterie de 1200 mAh, specificații mediocre, display cu rezoluție slabă și sunt îndeplinite toate condițiile spre a avea un telefon touch ce merge spre 2 – 3 zile de autonomie în condiții de utilizare moderată. Singurul moment când telefonul stă mai prost la capitolul ăsta este atunci când este conectat la Wi-Fi. În rest funcționează în rețeaua 2G, consumă resurse puține și merge să vorbești mult și bine.
Aș zice că merge ca telefon de backup, pentru cei care vorbesc mult.
Preț
eMAG – 413 lei
Concluzii
Problema lui Nokia Asha 501 este dată de telefoanele Android din categoria sa de preț. Se evidențiază față de acestea printr-un design plăcut, sunet de calitate, căști bune incluse în pachetul de retail și autonomie mai mare. Pierde clar la multe alte capitole: display, hardware, aplicații disponibile, sistem de operare. Prețul de 413 lei aș spune că este ceva cam piperat.
PRO
– design interesant, telefon gândit pentru publicul tânăr, compact;
– sunet de calitate;
– dual-sim;
– calitate în ce privește apelurile de voce;
– autonomie.
CONTRA
– display mediocru;
– un pic de lag în sistemul de operare;
– puține aplicații în magazinul dedicat;
– lipsă conectivitate 3G.