Este al doilea model Touch and Type pe care am ocazia să îl butonez după Nokia X3-02 Touch and Type. Datele tehnice şi o mică galerie foto le găsiţi în preview. Şi acum să vedem ce impresii mi-a lăsat modelul fabricat în ţara vecină – Ungaria.

I. Design şi ecran – este un telefon clasic, compact şi subţire, uşor şi bine construit. Deasupra displayului daţi de logoul Nokia şi în colţul din stânga scrie C3 şi nu ştiu cât de corect este fără terminaţia “-01”. Mai întâlnim şi Nokia C3-00 – un bestseller la sfârşit de an. Tastele sunt mari şi uşor de accesat. Sub ecran se află o tastă lungă metalică cu funcţiile de Yes în stânga şi No în dreapta (nu are rost să detaliez, de la primele telefoane le găsiţi într-o formă sau alta pe orice model de mobil). Interesant că pentru pornitul sau opritul handsetului nu aveţi un buton în partea superioară ca la multe Nokia. Pe lateral stânga şi la bază nu daţi de nicio scurtătură. Sunt “aglomerate” în dreapta şi sus. Pe lateral dreapta regăsiţi: reglarea volumului, blocarea sau deblocarea ecranului touchscreen şi tastatura, shortcut pentru camera foto şi video de 5 Megapixeli. Superior sunt poziţionate: conectorul microUSB, jackul de 3,5 mm pentru căştile audio şi jackul pentru încărcătorul mobilului. M-aş bucura dacă Nokia ar alege să livreze încărcătoare pe microUSB ca majoritatea producătorilor de mobile. Şi ei fac la fel pentru Nokia N900. Capacul bateriei se deschide uşor. Este fabricat din metal ce dă impresia de rezistenţă. Pare a nu se zgâria prea uşor. După ce îl deschideţi aveţi acces la slotul pentru carduri microSD şi la cel pentru cartela SIM. Displayul este de 2,4 inch cu rezoluţia de 240×320 pixeli şi 256.000 de culori. Touchscreenul funcţionează bine, răspunzând prompt comenzilor şi în combinaţie cu tastatura clasică dă un plus de operativitate. Difuzorul este poziţionat în spate, în partea inferioară. Se aude tare şi destul de clar.
II. Hardware şi sistem de operare – nu am găsit date despre procesor şi vă spun doar că acceptă carduri microSD de până la 32 Gb, memoria internă este de doar 30 Mb. Rulează interfaţa Series 40 fiind unul dintre cele mai dotate mobile din segmentul său. Fonturile sunt mari, lizibile şi vă descurcaţi extrem de uşor să navigaţi prin meniu. Aveţi acces către o suită întreagă de aplicaţii via Ovi Store direct din telefonul mobil. Din păcate eu nu am dat de vreo aplicaţie care să ofere capturi ale ecranului, dar pe viitor presupun că un dezvoltator se va gândi la un astfel de progrămel, extrem de util pentru un blogger ce vrea să facă descrierea unui telefon. Puteţi să şi achiziţionaţi soft din Ovi store şi nu ca în celelalte magazine de aplicaţii unde doar cele free sunt “available”.
III. Conectivitate – 3G, Wi-Fi, bluetooth şi microUSB pentru conexiunea cu pc-ul. Se descurcă în browsing, dar vă daţi seama că este limitat de displayul de 2,4 inch. Lipseşte GPS-ul, dar nu este o funcţie vitală. Se încălzeşte un pic la o utilizare îndelungată via 3G sau Wi-Fi însă nu depăşeşte limitele normale. Calitatea convorbirilor nu lasă loc de îndoială şi are semnal indiferent de poziţia în care-l ţii în mână.
IV. Cameră foto şi video – camera are 5 Megapixeli şi filmează la rezoluţie VGA. Pentru a clarifica ce ştie să facă vă las cu o serie de imagini şi video capturat cu C3-01.
Puteţi compara camera foto de 5 Megapixeli de pe C3-01 cu aceea de pe HTC Wildfire
V. Autonomie – bateria are 1050 mAh şi deşi nu are dimensiunile de pe alte smartphoneuri oferă o autonomie de peste 3 – 4 zile în condiţiile în care este utilizat moderat.
Concluzie – este un telefon ce oferă multe pentru suma investită în el  – în jur de 600 lei. Este bun atât pentru GSM-ul clasic cât şi pentru a accesa internetul oferind o autonomie considerabilă. Recomandabil pentru cei care doresc un telefon clasic cu o funcţionalitate crescută graţie displayului touchscreen.

Preţuri pentru Nokia C3 Touch and Type:
eMAG – 729 lei;
evoMAG – 699 lei.
Un fel de prezentare video (scuze pentru lumina ce intră în cadru spre final – sunt şi eu la început, învăţ):

Categorii: arhiva
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.